Najpopularniejsze przepisy 2021. Czego szukali Polacy

Firma Google opublikowała zestawienie „Rok w wyszukiwarce”, prezentując najbardziej popularne frazy w 2021 roku wśród internautów w Polsce i na świecie. Jedną z kategorii, która od lat cieszy się popularnością użytkowników, pozostaje jedzenie oraz sposoby jego przygotowywania, poszukiwanie konkretnych składników czy produktów.

W zestawieniu nie mogło zabraknąć uwielbianych przez Polaków pierogów
W zestawieniu nie mogło zabraknąć uwielbianych przez Polaków pierogów 123RF/PICSEL

W mijającym roku w Polsce na pierwszym miejscu w kategorii "Gdzie?" znalazło się zapytanie "gdzie kupić lody ekipy", kulinarny akcent pojawił się także w kategorii "Jak zrobić?". Nie zabrakło zagadnień technologicznych: "jak zrobić screen na laptopie" czy sezonowych" "jak zrobić marzannę", jednak internauci chcieli  również wiedzieć, jak zrobić sushi, kawę mrożoną czy jajka po benedyktyńsku, a także swojskie placki ziemniaczane.

Zobacz, jak zrobić idealne placki ziemniaczane

Zobacz, jak zrobić sushi

Zobacz, jak zrobić kawę mrożoną

Zobacz, jak zrobić jajka po benedyktyńsku 

W kategorii "Przepis na..." na pierwszym miejscu znalazło się zapytanie dotyczące przepisu na pączki domowe z 1 kg mąki. Szacuje się, że w Tłusty Czwartek zjada się w Polsce około 100 milionów pączków, co oznacza, że na jednego Polaka przypada 2,5 sztuki. Tegoroczny, pandemiczny Tłusty Czwartek, sprzyjał przygotowywaniu tych tradycyjnych specjałów w zaciszu domowej kuchni.

W zestawieniu nie zabrakło także potraw wielkanocnych — polskie święta nieodmiennie kojarzą się ze stołem suto zastawionym domowymi wyrobami. Dlatego też nie dziwi poszukiwanie przepisu na białą kiełbasę czy tradycyjne wielkanocne ciasteczka, baby i mazurki.

W środku stawki uplasowało się jedno z najpopularniejszych dań kuchni polskiej — pierogi. Google nie podaje informacji, jaki farsz interesował użytkowników poszukujących przepisu. Jednak to bez znaczenia, gdyż to pyszne danie, niezależnie od tego, czy serwowane na słodko, czy słono pozostaje ulubioną narodową potrawą Polaków. Pierogi doczekały się nawet swojego własnego festiwalu — odbywa się on rokrocznie w sierpniu w Krakowie i w przyszłym roku obchodził będzie swoje dwudziestolecie.

Przeczytaj o najlepszych pierogach na świecie

Polscy internauci poszukiwali także przepisów na chleb na drożdżach — od początku pandemii popularność przygotowywania pieczywa w domowych warunkach nieustannie rośnie. Część osób piecze chleb na zakwasie, który poza walorami zdrowotnymi, ma jedną podstawową zaletę — dłużej pozostaje świeży. Jego przygotowanie wymaga jednak nieco więcej czasu.

Chleb na drożdżach jest najszybszą i stosunkowo prostą opcją dla osób zaczynających swoją przygodę z domowym pieczywem. Można go zrobić z łatwo dostępnych składników i pochłania zdecydowanie mniej czasu, szybko jednak traci świeżość, dlatego warto spożyć go niedługo po przygotowaniu.

Przeczytaj też „Chleb – piec czy kupić?” 

Co ciekawe, dużym zainteresowaniem wśród polskich internautów cieszyły się także makaroniki — znalazły się one na wysokiej, 3. pozycji. Te migdałowe, wypełnione aksamitnym nadzieniem, francuskie ciasteczka coraz częściej pojawiają się w specjalistycznych cukierniach. Ich przygotowanie jest czasochłonne, a one same bywają chimeryczne i wymagają sporo wprawy oraz jakościowych składników. Dlatego też nie dziwi ich wysoka cena — te oryginalne kosztują w okolicach 4-5 zł/sztukę. Być może to właśnie powód, który skłania do poszukiwań alternatywnych, domowych rozwiązań.

Zobacz, jak zrobić makaroniki 

Na 9. miejscu uplasowało się leczo z cukinią, pieczarkami i kiełbasą, czyli jedno z najpopularniejszych i najtańszych jesiennych dań, składające się dodatkowo z papryki, cebuli i pomidorów. Oryginalne węgierskie lecsó w wersji podstawowej jest przygotowywane ze smażonych na smalcu: papryki, pomidorów i cebuli, przyprawionych słodką, sproszkowaną papryką.

Sprawdź najlepsze przepisy na leczo 

Stawkę najpopularniejszych przepisów mijającego roku zamyka receptura na polędwiczki wieprzowe. Ta chuda i delikatna część wieprzowiny zyskuję sporą popularność, nie tylko ze względu na walory smakowe, ale też szybkość i łatwość przygotowania — wystarczy dosłownie parę chwil podsmażyć lub poddusić mięso na patelni, aby wraz z dowolnymi dodatkami stworzyć pyszny i szybki obiad.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas