Nie każdy powinien jeść grzyby. Osoby należące do tych grup muszą szczególnie uważać
Grzyby to jeden z ulubionych przysmaków Polaków. Panuje jednak przekonanie, że grzyby to tylko smak i nie mają one żadnych wartości odżywczych. Nie jest to jednak prawdą. Grzyby zawierają sporą ilość białka, witamin z grupy B oraz minerałów. Jednakże mimo ich prozdrowotnych właściwości, nie każdy powinien je jeść. Należysz do jednej z tych grup? Powinieneś rezygnować z jedzenia grzybów.

Spis treści:
Polacy nie wyobrażają sobie polskiej kuchni bez grzybów
Grzyby to nieodłączny element polskiej kuchni. W niektórych daniach odgrywają główną rolę, w innych stanowią aromatyczny dodatek, który nadaje daniu wyrazu. Jednakże musimy pamiętać, że grzyby należy jeść okazjonalnie i nie powinny stanowić one podstawy naszej diety.
Spożywane w zbyt dużej ilości mogą powodować problemy żołądkowe i niestrawność. Jednakże istnieją grupy, u których zjedzenie nawet niewielkiej ilości grzybów może mieć nieprzyjemne skutki.
Zobacz również: Wyrzuć nóż z koszyka. Grzybów w lesie będzie więcej
Kto nie powinien jeść grzybów?
U niektórych z tych osób zjedzenie grzybów może zakończyć się niestrawnością. U innych jednak może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Specjaliści są więc zgodni w kwestii tego, kto nie powinien spożywać grzybów. Chodzi dokładniej o:
- dzieci poniżej 12 roku życia,
- osoby dotknięte chorobą nerek i wątroby,
- osoby starsze,
- kobiety w ciąży i karmiące piersią,
- osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego,
- osoby uczulone na grzyby

Dlaczego istnieją przeciwwskazania? Nie należy ich lekceważyć
Mimo że przeciwwskazania mają różne podłoże, możemy wyszczególnić najpopularniejsze powody, dla których niektóre osoby nie powinny spożywać grzybów.
Grzyby, mimo że prawie z 90% składają się z wody, są ciężkostrawne. Zawierają chitynę, czyli wielocukier, podobny do celulozy, który nie jest trawiony przez człowieka. Zawarte w nich substancje mogą więc obciążać wątrobę i powodować dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
Inną przyczyną jest wysoka zawartość potasu, a także innych minerałów. Zbyt duże stężenie potasu we krwi może powodować objawy ze strony układu sercowo-naczyniowego lub objawy mięśniowe np. skurcze i drgawki.
Oczywiście jednym z powodów są też toksyny, które mogą występować w grzybach. Jeśli przypadkowo trafimy na niejadalnego lub toksycznego grzyba, organizm dziecka lub osoby starszej może mieć większy problem z poradzeniem sobie z zatruciem.