Nie każdy powinien jeść grzyby. Osoby należące do tych grup muszą szczególnie uważać
![Agata Zaremba](https://i.iplsc.com/000J60ZKBRXE7UNP-C416.webp)
Oprac.: Agata Zaremba
Grzyby to jeden z ulubionych przysmaków Polaków. Panuje jednak przekonanie, że grzyby to tylko smak i nie mają one żadnych wartości odżywczych. Nie jest to jednak prawdą. Grzyby zawierają sporą ilość białka, witamin z grupy B oraz minerałów. Jednakże mimo ich prozdrowotnych właściwości, nie każdy powinien je jeść. Należysz do jednej z tych grup? Powinieneś rezygnować z jedzenia grzybów.
![Nie każdy powinien spożywać grzyby. Czy należysz do tej grupy?](https://i.iplsc.com/000G7UCKQH9UJ40N-C322-F4.webp)
Spis treści:
Polacy nie wyobrażają sobie polskiej kuchni bez grzybów
Grzyby to nieodłączny element polskiej kuchni. W niektórych daniach odgrywają główną rolę, w innych stanowią aromatyczny dodatek, który nadaje daniu wyrazu. Jednakże musimy pamiętać, że grzyby należy jeść okazjonalnie i nie powinny stanowić one podstawy naszej diety.
Spożywane w zbyt dużej ilości mogą powodować problemy żołądkowe i niestrawność. Jednakże istnieją grupy, u których zjedzenie nawet niewielkiej ilości grzybów może mieć nieprzyjemne skutki.
Zobacz również: Wyrzuć nóż z koszyka. Grzybów w lesie będzie więcej
Kto nie powinien jeść grzybów?
U niektórych z tych osób zjedzenie grzybów może zakończyć się niestrawnością. U innych jednak może stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia. Specjaliści są więc zgodni w kwestii tego, kto nie powinien spożywać grzybów. Chodzi dokładniej o:
- dzieci poniżej 12 roku życia,
- osoby dotknięte chorobą nerek i wątroby,
- osoby starsze,
- kobiety w ciąży i karmiące piersią,
- osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego,
- osoby uczulone na grzyby
![Dla tych osób jedzenie grzybów może zakończyć się bólem brzucha](https://i.iplsc.com/000539KLM86AVJ52-C322-F4.webp)
Dlaczego istnieją przeciwwskazania? Nie należy ich lekceważyć
Mimo że przeciwwskazania mają różne podłoże, możemy wyszczególnić najpopularniejsze powody, dla których niektóre osoby nie powinny spożywać grzybów.
Grzyby, mimo że prawie z 90% składają się z wody, są ciężkostrawne. Zawierają chitynę, czyli wielocukier, podobny do celulozy, który nie jest trawiony przez człowieka. Zawarte w nich substancje mogą więc obciążać wątrobę i powodować dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
Inną przyczyną jest wysoka zawartość potasu, a także innych minerałów. Zbyt duże stężenie potasu we krwi może powodować objawy ze strony układu sercowo-naczyniowego lub objawy mięśniowe np. skurcze i drgawki.
Oczywiście jednym z powodów są też toksyny, które mogą występować w grzybach. Jeśli przypadkowo trafimy na niejadalnego lub toksycznego grzyba, organizm dziecka lub osoby starszej może mieć większy problem z poradzeniem sobie z zatruciem.