Pilne ostrzeżenie Katarzyny Bosackiej. Pisze o rakotwórczej substancji w żywności

Ostatnio w internecie po raz kolejny zrobiło się głośno wokół aspartamu - substancji stosowanej do słodzenia produktów spożywczych, która pierwotnie zasłynęła z tego, że jest niskokaloryczna i nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Światowa Organizacja Zdrowia ma przypuszczenia, że słodzik może mieć właściwości rakotwórcze. Do problemu odniosła się też Katarzyna Bosacka w swoim wpisie na Instagramie.

Katarzyna Bosacka
Katarzyna BosackaKarolina Adamska/East NewsEast News

Aspartam to powszechnie stosowany składnik w produkcji żywności light, a także dodatek stosowany w jogurtach, płatkach i słodyczach. Przez wiele lat był uznawany za zdrowszą alternatywę dla cukru - jest lepiej przyswajalny w diecie cukrzyków, wspomaga odchudzanie i zmniejsza ryzyko próchnicy zębów.

Niestety, wieści o aspratamie, jako rzekomo rakotwórczej substancji wracają niczym bumerang w przestrzeni medialnej. I choć dotąd nie zostało to jednoznacznie potwierdzone, trudno nie odnieść wrażenia, że coś jest jednak na rzeczy.

WHO potwierdzi doniesienia o aspartamie?

Powodem takiego stanu rzeczy mają być składniki wykorzystane do produkcji aspartamu, a właściwie produkty "uboczne" ich trawienia - fenyloalanina i metanol.

Podejrzewa się, że to właśnie one mogą być odpowiedzialne za podwyższone ryzyko niektórych chorób, wśród których wymienia się m.in. choroby neurodegeneracyjne i nowotwory.

Nie istnieje też jednoznaczne potwierdzenie co do wysokości dawki uznawanej za niebezpieczną. Wobec tych niewyjaśnionych jak dotąd wątpliwości w przestrzeni medialnej pojawia się mnóstwo zapytań o szkodliwość i właściwości rakotwórcze aspartamu.

Wygląda jednak na to, że WHO jest coraz bliżej rozwiązania zagadki z tym związanej.

Katarzyna Bosacka poddaje szkodliwość aspartamu pod rozwagę. Oto co zamieściła we wpisie na Instagramie

Do całego zamieszania postanowiła odnieść się również Katarzyna Bosacka. W jednym z jej ostatnich wpisów na Instagramie możemy zobaczyć grafikę, na której dziennikarka publikuje krótki fragment agencji prasowej Reuters. "Międzynarodowa Agencja Badań Nad Rakiem uznała aspartam za 'prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi'" - czytamy.

Pod zdjęciem Katarzyna Bosacka krótko przypomina, jakich najczęściej produktów tyczy się podwyższone ryzyko spożywania.

Aspartam znajduje się m.in. w napojach gazowanych, produktach light, jogurtach, słodyczach, płatkach śniadaniowych, bezcukrowych gumach do żucia, oraz nawet w niektórych lekach.

Dodaje również, że nie istnieją jednoznaczne dane, dotyczące szkodliwej dawki produktu. Dziennikarka zapytała również fanów, co oni sami myślą na temat ostatnich doniesień. Opinie w komentarzach są dość mocno podzielone.

Część obserwatorów uważa, że sprawa ciągnie się tak długo, że można podejrzewać pewien rodzaj spisku koncernów. Inni dziękują za wskazanie problemu i możliwe, że wezmą sobie do serca przestrogi w planowaniu swojej codziennej diety.

Tak czy inaczej, wkrótce sprawa szkodliwości słodzika prawdopodobnie zostanie rozwiązana.

Oficjalne stanowisko ma zostać ogłoszone w połowie lipca

- taką informacją zakończyła wpis Katarzyna Bosacka. Też jesteście ciekawi finału całego zamieszania? Cały post można zobaczyć poniżej.

***
Więcej w serwisie: 

Atrakcje na Majorce. Czy warto udać się do delfinarium?INTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas