Po które śledzie powinni sięgać seniorzy? Zwróć uwagę na ten szczegół
W zdrowej i odpowiednio zbilansowanej diecie powinno znaleźć się miejsce na ryb, które są świetnym źródłem m.in. kwasów omega-3. Do najzdrowszych i łatwo dostępnych ryb zalicza się śledzia, którym możemy zajadać się na wiele sposobów. A czy seniorzy również powinni sięgać po ten gatunek ryby?
Dlaczego warto jeść śledzie?
Śledzie to jedne z najbardziej odżywczych ryb, a to za sprawą m.in. dużej zawartości białka. Rzecz jasna, są one również doskonałym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych m.in. omega-3. Warto zaznaczyć, że filet śledziowy zawiera ok. 3181 mg kwasów omega-3, a Europejski Urząd do spraw Bezpieczeństwa Żywności wskazuje, że dziennie powinniśmy dostarczać organizmowi od 2. do 4. gramów omega-3.
W śledziach znajdują się również witaminy i mikroelementy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu: witaminy A i D, witaminy z grupy B, w tym B12, potas, jod i fosfor.
Ponadto śledzie cenione są z uwagi na bardzo dobre źródło przeciwutleniaczy. Witamina E hamuje utlenianie tłuszczów, natomiast selen bierze udział w procesach związanych ze wzmocnieniem odporności organizmu i przeciwdziała powstawaniu komórek nowotworowych. Śledź jest również rybą, która nie chłonie rtęci i metali ciężkich, a wspomniany selen posiada właściwości neutralizujące toksyczne działanie rtęci, kadmu i arsenu.
Czy seniorzy powinni jeść śledzie?
Śledź to jedna z najzdrowszych i łatwo dostępnych ryb, dlatego regularnie powinni po nią sięgać seniorzy, o ile nie ma ku temu przeciwwskazań ze strony lekarza. Należy zaznaczyć, że umiar i zdrowy rozsądek przy spożywaniu solonych śledzi powinny zachować osoby borykające się z nadciśnieniem i miażdżycą.
Osoby chorujące na cukrzycę powinny zrezygnować z jedzenia śledzi w gotowych marynatach, ponieważ najczęściej producenci dodają do nich konserwanty i cukier. Seniorzy, którzy cierpią na różne dolegliwości, powinni wybierać śledzie w lekkostrawnym wydaniu, które najlepiej przygotować samemu w domu. Można sięgać po surowe śledzie, które następnie poddawane są obróbce termicznej w postaci gotowania na parze lub pieczenia.
Z kolei gdy mowa o lekkostrawnej marynacie, to dobrym rozwiązaniem jest przygotowanie śledzi wedle poniższego przepisu. W tym celu potrzebujemy następujących składników:
- 5 śledzi matias,
- 1 marchew,
- ¼ szklanki oleju,
- 1 liść laurowy,
- 3 ziarenka ziela angielskiego,
- 6 ziaren pieprzu,
- 1 cebula biała,
- ¾ litra wody.
Śledzie dokładnie moczymy, by pozbyć się z nich nadmiaru soli, następnie rybę kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Cebulę siekamy w tzw. piórka.
Pokrojone warzywa i zioła wkładamy do garnka, dodajemy olej, wlewamy wodę i gotujemy na średniej mocy palnika do momentu, aż marchewka zrobi się miękka. Gdy marynata jest już gotowa, odstawiamy ją na bok do przestygnięcia.
Śledzie wkładamy do czystego słoika i zalewamy je przygotowaną marynatą. Słoik dokładnie zakręcamy i chowamy do lodówki na całą noc. Gotowe!
Warto wiedzieć: Śledzie. Kto i dlaczego nie powinien jeść popularnej ryby?