Ranking najbardziej znienawidzonych smaków z dzieciństwa. "Zjedz, bo zdrowe" - tak namawiano do nielubianych dań

Każdy z nas pamięta chociaż jedną potrawę lub składnik, do którego rodzice próbowali przekonać za wszelką cenę. "Jedz, bo zdrowe" - to typowy tekst, słyszany przez dzieci. Stworzyliśmy ranking najbardziej znienawidzonych smaków z dzieciństwa na podstawie opinii naszych czytelników. Oto jedzenie, które budzi największe obrzydzenie wśród osób dzisiaj już dorosłych.

Zupy owocowej wielu nie tknęło do dziś
Zupy owocowej wielu nie tknęło do dziśGetty ImagesGetty Images

Zupy

Zdaniem naszych czytelników istnieje bardzo wiele smaków z czasów dzieciństwa, które na samą myśl budzą ogromny wstręt. Wśród wszystkich wymienionych potraw, królowały przede wszystkim zupy. Dużą część dań stanowią składniki mięsne, zielenina, "słodkości" i domowe "lekarstwa". Oto wypowiedzi internautów:

Jedna z zup zajęła szczególne miejsce, gdyż wzmianka o niej padła wielokrotnie. Za najbardziej znienawidzoną zupę z okresu dorastania, uważana jest... zupa mleczna! Myśl o rozgotowanych kluskach, przegotowanym mleku i kożuchu, dla niektórych wciąż jest nie lada wyzwaniem. To danie jest największą zmorą z dzieciństwa. Większość osób, które zniechęciły się raz, do tej pory jej nie spróbowała.

Picie mleka wspiera rozwój mięśni oraz wzmacnia kości i zęby
Picie mleka wspiera rozwój mięśni oraz wzmacnia kości i zęby123RF/PICSEL

W wypowiedziach internautów pojawiła się także zupa owocowa z makaronem. Modyfikacji tej potrawy jest wiele, ale najczęściej przygotowywana jest na bazie owoców, wody, soku jabłkowego oraz kisielu. Ten prosty i szybki sposób na zdrowe danie, niestety nie skradł serc dzieci. Na czarnej liście widnieją również flaki wołowe i tradycyjna czernina.

Zupa owocowa
Zupa owocowa 123RF/PICSEL

"Smakołyki"

Następny na liście jest grysik, czyli inaczej kasza manna. Dla niektórych był przysmakiem, dla innych koszmarem. Najczęściej przygotowywany był w formie deseru, do którego dodawano różne składniki takie jak:

  • cukier waniliowy,
  • cynamon,
  • syrop malinowy lub inny wedle uznania. 

W niektórych domach kaszę mannę zastępowało się również ryżem. Innym wariantem domowego deseru był makaron ze śmietaną i truskawkami. Takie "przysmaki" podawane były jako śniadanie lub podwieczorek.

Kasza manna bogata jest w potas, magnez i cynk
Kasza manna bogata jest w potas, magnez i cynkGetty Images

Wątróbka

Kolejną potrawą niechętnie widzianą na stołach przez dzieci jest wątróbka. Mimo tego, że zawiera wiele wartościowych składników takich jak białko, witamina A, kwas foliowy i żelazo, to jej intensywny smak nie przemawia do najmłodszych. Bardzo odpychający dla wielu bywa jej zapach, który w połączeniu z zapachem smażonej cebuli, unosi się w mieszkaniach długimi godzinami.

Wątróbka bogata jest również w witaminy z grupy B
Wątróbka bogata jest również w witaminy z grupy B123RF/PICSEL

"Lekarstwa"

Naszym czytelnikom w pamięci pozostały również "specyfiki zdrowotne" naszych mam i babć. Skutecznym sposobem na przeziębienia było mleko z czosnkiem i miodem, jednak jego smak pozostawiał wiele do życzenia. Kolejnym preparatem, który miał pomagać w walce z infekcjami była, herbata czosnkowa. Miała również dodawać energii, ale wielu pozostawiała jedynie niesmak. Warto wspomnieć także o "lekarstwach" na problemy żołądkowe takich jak napar z piołunu i krople żołądkowe.

Herbata czosnkowa wpływa korzystnie na pracę serca
Herbata czosnkowa wpływa korzystnie na pracę serca123RF/PICSEL

Zieleninka, która wraca do łask

Gotowana brukselka bywa dodatkiem do dania głównego
Gotowana brukselka bywa dodatkiem do dania głównego123RF/PICSEL

Znienawidzona przez najmłodszych była również brukselka i szpinak. Według naszych czytelników wielu z nich w dorosłym wieku zmieniło zdanie na ten temat. Jednak do tego czasu rodzice musieli intensywnie walczyć z pociechami, aby namówić je na skosztowanie tych warzyw. "Za mamusię", "za tatusia" - te słowa czasem się sprawdzały, ale tylko czasem.

Brukselki nie wolno przegotować, bo wtedy jest niesmaczna
Brukselki nie wolno przegotować, bo wtedy jest niesmaczna123RF/PICSEL
Dziwne potrawyINTERIA.PL
Wątróbka to cenne źródło żelaza, ale dzieci jej po prostu nie cierpią
Wątróbka to cenne źródło żelaza, ale dzieci jej po prostu nie cierpią123RF/PICSEL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas