Salmonella w popularnym serze. Sprawdź, czy masz go w lodówce

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W komunikacie czytamy o wykryciu obecności bakterii Salmonella Newport w popularnym serze żółtym w plastrach. GIS apeluje do konsumentów, by pod żadnym pozorem nie spożywać produktu z partii objętej komunikatem.

GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności
GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności123RF/PICSEL

Salmonella w popularnym serze

W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Newport w 1 z 5 próbek sera "Złoty Mazur 150 g". Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego  - ostrzega GIS.

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: Ser Złoty Mazur 150 g

Numer partii: 30.08/P6 16:59

Najlepiej spożyć przed: 28.11.2024

Kod kreskowy: 5900820008406

Producent: Spółdzielnia Mleczarska "Mlekpol" w Grajewie, ul. Elewatorska 13, Grajewo, 19-203, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 20041601 WE

Producent niezwłocznie podjął działania w celu wycofania z obrotu zakwestionowanego produktu, a organy Inspekcji Weterynaryjnej weryfikują działania podjęte przez producenta oraz prowadzą postępowanie wyjaśniające - czytamy w komunikacie.

W produkcie "Ser Złoty Mazur 150 g" o numerze partii: 30.08/P6 16:59 wykryto groźne bakterie
W produkcie "Ser Złoty Mazur 150 g" o numerze partii: 30.08/P6 16:59 wykryto groźne bakterieINTERIA.PL/Informacja prasowa

Główny Inspektorat Sanitarny z apelem do konsumentów

GIS apeluje, by nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem.

Aplikacja Pogoda Interia - sprawdza się!materiały promocyjne
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas