Salmonella w popularnym serze. Sprawdź, czy masz go w lodówce
Oprac.: Łukasz Piątek
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W komunikacie czytamy o wykryciu obecności bakterii Salmonella Newport w popularnym serze żółtym w plastrach. GIS apeluje do konsumentów, by pod żadnym pozorem nie spożywać produktu z partii objętej komunikatem.
Salmonella w popularnym serze
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Newport w 1 z 5 próbek sera "Złoty Mazur 150 g". Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki termicznej, wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego - ostrzega GIS.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Ser Złoty Mazur 150 g
Numer partii: 30.08/P6 16:59
Najlepiej spożyć przed: 28.11.2024
Kod kreskowy: 5900820008406
Producent: Spółdzielnia Mleczarska "Mlekpol" w Grajewie, ul. Elewatorska 13, Grajewo, 19-203, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 20041601 WE
Producent niezwłocznie podjął działania w celu wycofania z obrotu zakwestionowanego produktu, a organy Inspekcji Weterynaryjnej weryfikują działania podjęte przez producenta oraz prowadzą postępowanie wyjaśniające - czytamy w komunikacie.
Główny Inspektorat Sanitarny z apelem do konsumentów
GIS apeluje, by nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu należy skontaktować się z lekarzem.