Czy Turcy wymyślili najzdrowszy napój świata? Zmiksuj 3 składniki, by poznać odpowiedź

Dlaczego warto pić ajran?
Dlaczego warto pić ajran?123RF/PICSEL
  • Według legend Kaukazu, ajran miał zapewniać długowieczność, szczupłą sylwetkę oraz nieskazitelnie gładką cerę
  • Nawet niewielki kubek tureckiego jogurtu wystarczy, by ugasić pragnienie oraz ukoić kubki smakowe po zjedzeniu wyjątkowo pikantnej potrawy
  • Ajran możemy przygotować na zwykłej wodzie lub użyć w tym celu gazowanej. Jeśli wybierzemy drugą opcję, uzyskamy smak zbliżony do polskiego kefiru

Właściwości jogurtu tureckiego

Zobacz również:

    Na co pomaga ajran?

    Spożywanie ajranu obniża zbyt wysoki poziom złego cholesterolu
    Spożywanie ajranu obniża zbyt wysoki poziom złego cholesterolu123RF/PICSEL

    Składniki na turecki przysmak

    • 400 g jogurtu naturalnego np. greckiego lub bałkańskiego
    • 500 ml zimnej wody zwykłej lub gazowanej
    • ½ łyżeczki soli
    • opcjonalnie: szczypta pieprzu, posiekane listki mięty, sok lub skórka z limonki, kawałek ząbka czosnku

    Ajran krok po kroku

    Do przygotowania ajranu wystarczą trzy składniki
    Do przygotowania ajranu wystarczą trzy składniki123RF/PICSEL
    1. Do kielicha blendera przekładamy cały jogurt naturalny, ważne, by był dobrze schłodzony, a następnie dolewamy do niego dwie szklanki zimnej wody.
    2. Składniki doprawiamy solą i miksujemy na niskich obrotach do momentu, aż jogurt dobrze połączy się z wodą.
    3. Po czym poznać, że ajran jest już gotowy? Na powierzchni pojawi się charakterystyczna pianka. Na tym etapie sprawdzamy smak ajranu i dostosowujemy do własnych preferencji.
    4. Ajran najlepiej smakuje na zimno podany z kostkami lodu. Świetnie komponuje się z posiłkami na bazie mięsa, ryb, warzyw, a także daniami mącznymi. Nadaje lekkości przepisom ciężkim oraz tłustym.

    Kto nie powinien sięgać po ajran?

    Czego lepiej nie łączyć z mlekiem? Bawarka to jeden z mitówInteria.tv