Spożywasz je nagminnie? Upośledzasz pracę nerek
Chcąc zminimalizować ryzyko związane z chorobami nerek, powinniśmy pamiętać, że wiele produktów spożywczych negatywnie wpływa na ich pracę, dlatego nie powinny one znajdować się w naszej diecie. Zatem czego lepiej nie wkładać do koszyka podczas zakupów?
Jakie funkcje spełniają nerki?
Nerki to niewielkie, symetrycznie położone narządy układu moczowego, których kształt może przypominać nasiona fasoli. Nerki odfiltrowują szkodliwe substancje z krwi i zatrzymują te wartościowe dla organizmu, a to za sprawą nefronów, czyli komórek, których w każdej nerce jest ok. miliona.
Prawidłowo funkcjonujące nerki zapobiegają nadmiernej utracie wody w organizmie, ale i jej nadmiernemu gromadzeniu się. Nerki biorą również udział w procesach związanych z wydzielaniem istotnych dla organizmu substancji stymulujących szpik kostny do produkcji krwinek czerwonych, ponadto, jak informuje rządowy serwis pacjent.gov.pl - regulują gospodarkę wapniowo-fosforanową i zapewniają prawidłową twardość kości, a także odpowiadają za regulację ciśnienia tętniczego.
Czytaj także: Czarna lista napojów, które szkodzą nerkom
Jak dbać o nerki?
Dbanie o nerki i tym samym zmniejszenie ryzyka rozwinięcia się chorób związanych z tymi narządami, przede wszystkim opiera się na profilaktyce związanej ze zdrowym trybem życia - ujmując najogólniej.
W praktyce oznacza to, że powinniśmy zadbać o odpowiednie nawodnienie organizmu. W tym celu należy pić codziennie od półtora do dwóch litrów czystej wody niskozmineralizowanej. Bardzo istotnym elementem jest również wypoczynek i regeneracja organizmu, a mowa o zapewnieniu dobrej jakości snu.
Specjaliści z serwisu pacjent.gov.pl wskazują również, że chcąc cieszyć się dobrą kondycją nerek, powinniśmy leczyć, a najlepiej zapobiegać takim chorobom jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, otyłość. Pamiętajmy także, że palenie papierosów w dużej mierze powoduje uszkodzenie nerek i zwiększa ryzyko rozwinięcia się nowotworu nerek.
Ponadto nadmierne i długotrwałe przyjmowanie np. leków przeciwzapalnych może sprzyjać rozwojowi przewlekłej niewydolności nerek. Nie zapominajmy również o regularnym opróżnianiu pęcherza, co uchroni nas przed infekcjami i uszkodzeniem nerek.
Które produkty niszczą nerki?
Słodkie napoje gazowane, które przeważnie zawierają bardzo dużo cukru, w znacznym stopniu mogą przyczyniać się do powstania chorób nerek. Wyniki badań opublikowanych na łamach "American Society of Nephrology" wskazują, że regularne spożywanie gazowanych napojów słodzonych aż o 61 proc. zwiększa ryzyko przewlekłej chorobie nerek.
Co istotne - przewlekła choroba nerek (PChN) przez długi czas może przebiegać bezobjawowo, a jej zbyt późne wykrycie może wymagać nawet przeszczepu organu.
Kolejną grupą artykułów spożywczych, których spożywanie negatywnie wpływa na kondycję nerek, są przetworzone wędliny. Dlaczego tak się dzieje? Otóż przetworzone wędliny zazwyczaj zawierają bardzo dużą ilość soli i azotanów, a te zdecydowanie mogą obciążać pracę nerek i wpływać na nie niekorzystnie.
Unikajmy również produktów przetworzonych bogatych w sód, który znajduje się m.in. w konserwach, musztardach, marynatach, chipsach i gotowych daniach instant.
Osoby borykające się już z niewydolnością nerek i kamicą nerkową powinny zdecydowanie ograniczyć spożywanie produktów bogatych w fosfor, ponieważ jego nadmiar przyczynia się do wytrącania soli wapniowo-fosforanowych. W związku z tym nie należy zbyt często sięgać po takie produkty jak m.in. żółte sery, serki topione, sery pleśniowe, ryby wędzone i konserwowe, płatki owsiane czy pieczywo razowe.
Do upośledzenia pracy nerek może przyczyniać się nadmierne spożywanie białka. "Gdy stosujemy dietę wysokobiałkową przez długi czas, powoduje to uszkodzenie kłębuszka nerkowego. Nasila się wówczas białkomocz, dochodzi do uszkodzenia cewki nerkowej, co automatycznie prowadzi do stanu zapalnego nerki" - informuje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej.
Spożywanie w nadmiarze szpinaku i szczawiu, również nie jest zdrowe w kontekście nerek. Występując w tych warzywach szczawiany, a więc organiczne związki chemiczne, sole i estry kwasu szczawiowego, zwiększają ryzyko powstawania kamieni nerkowych.