Reklama

Szkodliwe składniki w czekoladowych mikołajach. Bosacka wskazuje czego unikać

Mikołajki i święta Bożego Narodzenia to czas, w którym w sklepach królują słodkie smakołyki. Jednym z najpopularniejszych świątecznych słodkości są czekoladowe mikołaje, które często dajemy dzieciom w prezencie. Jednakże czy zawsze warto kupować je najmłodszym? Katarzyna Bosacka postanowiła przyjrzeć się bliżej składom tych świątecznych przysmaków. Swoimi spostrzeżeniami podzieliła się na Instagramie.

Katarzyna Bosacka, w swoim najnowszym poście na Instagramie, zwraca uwagę na fakt, że przed świętami sklepowe półki uginają się od czekoladowych mikołajów i innych słodyczy. Jednakże jak się okazuje, wiele takich wyrobów robionych jest z najtańszych i sztucznych składników, które są szkodliwe dla najmłodszych. Wiele, ale nie wszystkie. Jak wskazuje dziennikarka:

Zobacz również: Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę produkty Sanah. Co znalazło się w składzie?

Reklama

Jak wybrać dobrej jakości czekoladowe mikołaje? Zwróć uwagę na dwie kwestie

Według ekspertki, kupując czekoladowe mikołaje w sklepach, warto zwrócić uwagę na dwie kwestie, które jeszcze przed przeczytaniem składu mogą wskazać nam, czy faktycznie warto kupić dany produkt. 

Pierwszą z nich jest cena, która może być kluczowym wskaźnikiem jakości. Jeśli cena jest zbyt niska, to smakołyk prawdopodobnie zawiera najtańszy tłuszcz palmowy, zamiast zdrowego tłuszczu kakaowego. Drugą kwestią jest to, jak bardzo skład jest wyeksponowany na opakowaniu:

Bosacka podkreśla, że uczciwi producenci, którzy nie mają nic do ukrycia, zamieszczają skład w widocznym miejscu na opakowaniu lub załączają do niego ulotkę ze składem. 

Zobacz również: Katarzyna Bosacka wyjawiła prawdę na temat ryżu. Polacy trują się nim każdego dnia

Szkodliwe substancje w smakołykach dla dzieci. Na co uważać?

Dziennikarka w swoim poście wymieniła, na jakie składniki musimy szczególnie uważać, kupując czekoladę w marketach:

Bosacka podkreśla też, że tłuszcz kakaowy jest zdrowy i pożyteczny, natomiast palmowy jest bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia. Poza tym w czekoladowych mikołajach często znajdziemy też sztuczne aromaty i emulgatory. 

Zobacz również: Katarzyna Bosacka poleca naturalny eliksir zdrowia. Nic tak nie wzmacnia odporności

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Katarzyna Bosacka | Wiem co jem | składniki odżywcze | zdrowie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama