Uważaj w majówkę na to połączenie. Jest toksyczne dla wątroby

Majówka tuż za rogiem. Z tego powodu wielu Polaków już wyciąga zakurzone grille i przygotowuje je na otwarcie sezonu grillowego. Dania z grilla smakują obłędnie, jednak nie zawsze są one zdrowe. Lekarze ostrzegają przed pewnym połączeniem, które stanowi ogromne obciążenie dla układu pokarmowego, a czasami i może prowadzić do zapalenia wątroby.

To połączenie jest toksyczne dla naszej wątroby
To połączenie jest toksyczne dla naszej wątroby 123RF/PICSEL

Dla wielu Polaków grillowanie jest ulubioną formą spędzania wolnego czasu wiosną. Potrawy przyrządzane na grillu wyglądają i pachną wyśmienicie. Karkówka, szaszłyki, kręciołki z boczku czy też steki to jedne z najczęściej wybieranych mięs. Wielu Polaków nie wyobraża sobie grilla bez zimnego piwa. Ten orzeźwiający napój doskonale dopełnia smak grillowanego mięsa. Okazuje się jednak, że takie połączenie może być bardzo niebezpieczne.

Zalety i wady grillowania. Jak uniknąć błędów?Interia.tv

Piwo i tłuste mięso z grilla - przepis na chorą wątrobę

Niestety grillowanie mięsa nie należy do najzdrowszych sposobów jego obróbki. Tłuszcz skapujący na żar podczas przypiekania uwalnia rakotwórcze związki, które następnie osadzają się na mięsie. Im więcej tłuszczu zawiera, tym więcej szkodliwych substancji pojawi się na naszym mięsie.

Grillowane mięso jest również ciężkostrawne i znacząco obciąża wątrobę, powodując dolegliwości ze strony układu pokarmowego takie jak:

  • bóle brzucha,
  • nudności,
  • zgaga,
  • wzdęcia, 
  • uczucie pełności w żołądku.

Szczególnie groźne dla wątroby jest połączenie tłustego mięsa z piwem. Jest to napój wysokokaloryczny, a jego spożywanie prowadzi do gromadzenia się tłuszczu wokół wątroby oraz innych narządów. Zawarty w piwie alkohol traktowany jest jak trucizna, której wątroba musi się pozbyć. W momencie, gdy metabolizuje ona szkodliwą substancję, tłuszcz z grillowanego mięsa odkłada się w naszym organizmie.

Grillowane mięso jest ciężkostrawne i obciąża nasz układ pokarmowy
Grillowane mięso jest ciężkostrawne i obciąża nasz układ pokarmowy123RF/PICSEL

Stłuszczenie wątroby to nie jedyne zagrożenie

Jeśli spożywamy zbyt dużą ilość tłuszczów, może nam grozić tzw. stłuszczenie wątroby, czyli odkładanie się tłuszczu w komórkach wątroby. Stłuszczenie utrudnia pracę wątroby, której zadaniem jest usuwanie toksyn z organizmu. Nagromadzone w wątrobie toksyny sprawią, że nie będzie ona w stanie wykonać swojego zadania.

Spożywanie mięsa z grilla wraz z piwem niesie również ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, miażdżycy, nadciśnienia, a także cukrzycy. Na piwo powinny szczególnie uważać osoby, u których już pojawiły się pewne dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

"Coraz częstszym problemem są takie choroby jak SIBO czy IBS lub choroby zapalne jelit. Dla pacjentów borykających się z tym problemem piwo jest niewskazane także z uwagi na proces fermentacji związany z produkcją. Piwo może nasilić dolegliwości chorych: wrażenie przelewania w jelitach, bulgotanie, bóle brzucha" - podkreśla w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka Kinga Głaszewska.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas