W ten sposób odróżnisz polskie pomidory od zagranicznych. Niezawodny patent!

Pomidory są jednymi z najpopularniejszych warzyw spożywanych przez obywateli naszego kraju. Nic w tym dziwnego - oprócz walorów smakowych, mają one różnorodne zdrowotne i smakowe właściwości, dzięki czemu są składnikami wielu potraw. Sezon na pomidory już wystartował, dlatego też warto, byście wiedzieli, jak rozpoznać na zakupach polską odmianę tego warzywa.

Jak rozróżnić polskie pomidory od zagranicznych?
Jak rozróżnić polskie pomidory od zagranicznych?123RF/PICSEL

Jak odróżnić polskie pomidory od zagranicznych?

Sezon na pomidory jest już w pełni, w związku z czym Polacy chętnie udają się na targowiska w celu zakupu polskiej odmiany tego popularnego produktu. Nic dziwnego, nasze pomidory są zdecydowanie najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne ze wszystkich innych dostępnych na rynku.

Wiele osób zastanawia się, jak podczas zakupów odróżnić polskie pomidory od zagranicznych odmian. Nie jest to wcale tak proste, jak mogłoby się wydawać, jednak mamy dla was kilka sposobów, które znacząco ułatwią wam wybór odpowiedniego produktu.

Podczas zakupów trzeba przede wszystkim pamiętać, że zagraniczne pomidory charakteryzują się idealnym kształtem. "Nasze" pomidory są zazwyczaj o wiele mniejsze od tych zagranicznych, a ich kształty są o wiele mniej regularne. Ponadto, trzeba też pamiętać, że pomidory zagraniczne najczęściej są zrywane jeszcze jako niedojrzałe - dojrzewają zazwyczaj dopiero podczas transportu. Polskie pomidory mają o wiele bardziej intensywny kolor i mocno intensywny zapach, lekko trącący gruntem.

Podczas zakupów pamiętajcie też, by zwrócić dokładną uwagę na wygląd pomidora. Sprawdźcie, czy produkt, który już za moment będziecie chcieli wrzucić do koszyka, nie ma śladów pleśni lub innych uszkodzeń.

Pomidory są zdrowe, lecz nie dla wszystkich i nie w każdej ilości
Pomidory są zdrowe, lecz nie dla wszystkich i nie w każdej ilości123RF/PICSEL

Najlepiej wybierać pomidory, które są twardsze, co da wam gwarancję, że bez problemu będziecie mogli przechowywać je przez kilka dni w lodówce. W przypadku zakupu miękkich pomidorów, musicie spożyć je jak najszybciej - w przeciwnym razie istnieje duże prawdopodobieństwo wystąpienia pleśni.

Polskie pomidory są cenione w Europie

Polskie pomidory od dłuższego czasu są niezwykle cenione na rynku europejskim. Nic dziwnego, że obywatele naszego kraju tak chętnie po nie sięgają. Pomidory mają świetny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, głównie dzięki zawartym w nich antyoksydantach, które opóźniają procesy starzenia się komórek organizmu. 

Warto także pamiętać, że zawarte w pomidorach substancje mogą ochronić nas przed szkodliwymi działaniami promieni UV i poprawiają naszą odporność. Miejcie to zatem na uwadze i podczas zakupów postawcie na polskie produkty.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas