Autentyczna włoska focaccia w polskiej kuchni. Receptura na chrupiący i puszysty wypiek

Co jest sekretem udanej foacci?
Co jest sekretem udanej foacci?archiwum autorkiarchiwum prywatne

Focaccia - co to jest?

Jaka mąka jest najlepsza do focacci?

Z czym można zrobić domową focaccię?

  • rozmaryn,
  • szałwia,
  • oregano,
  • bazylia,
  • tymianek,
  • cząber.

Przygotowanie chrupiącej focacci

  • 700 g mąki pszennej typ 00, 450 lub 500
  • 300 ml wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru białego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • 1 garść zielonych oliwek
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
Jak krok po kroku przygotować focaccię?
Jak krok po kroku przygotować focaccię?archiwum autorkiarchiwum prywatne
  1. Zaczynamy od wykonania rozczynu. W tym celu do miski wkruszamy świeże drożdże, dodajemy cukier i zalewamy letnią wodą.
  2. Po dokładnym wymieszaniu przykrywamy całość ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut.
  3. Kiedy upłynie ostatnia minuta, na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, robimy w niej wgłębienie i wlewamy rozczyn, doprawiając szczyptą soli oraz jedną łyżką oliwy z oliwek.
  4. Ciasto wyrabiamy rękoma do uzyskania gładkiej i elastycznej konsystencji. Ponownie wkładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na dwie godziny.
  5. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 220 st. C, oliwki kroimy na plasterki, a ząbki czosnki przeciskamy przez praskę. Oba składniki mieszamy razem z łyżką oliwy, rozmarynem oraz oregano.
  6. Idealnie wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i formujemy z niej okrągły placek. Na powierzchni ciasta palcami tworzymy zagłębienia i umieszczamy w nich oliwki z przyprawami.
  7. Wierzch placka posypujemy gruboziarnistą solą, wkładamy do piekarnika na środkową półkę i pieczemy przez 20-25 minut lub do osiągnięcia złocistego koloru.
  8. Gotową focaccię wyciągamy z urządzenia i przekładamy na kratkę do lekkiego ostudzenia. Do czego pasuje focaccia? Wypiek doskonale smakuje solo, jako baza do kanapek lub pieczywo podawane z sosami i sałatkami.

Czemu focaccia wychodzi twarda?

„Ewa gotuje”: Pizza zawijanaPolsat