Babeczki, które zachwycają smakiem. Kluczowy jest jeden dodatek
Babeczki imbirowe z gruszkami to świetny deser lub przekąska na każdą okazję. Sprawdź listę składników i sposób przygotowania prostych babeczek.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Babeczki imbirowe. Potrzebne składniki
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 250 g cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka imbiru mielonego
- 150 g śmietany
- 120 ml oleju z pestek winogron
- 1 łyżka miodu
- 2 gruszki
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania babeczek imbirowych
- Jajka wybić do miski. Dodać cukier trzcinowy. Zmiksować.
- Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Przyprawić imbirem.
- Dodać śmietanę i olej. Posłodzić miodem i zmiksować na niskich obrotach.
- Gruszki obrać, wyciąć pestki i pokroić w drobną kostkę.
- Wrzucić do miski z ciastem.
- Wymieszać i przełożyć do foremek na babeczki (do ⅔ wysokości).
- Piec przez 25 minut w temp. 180 st. C.
Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem.
Polecamy również:
