zdjęcie
„Ewa gotuje”: Babeczki imbirowePolsat

Babeczki, które zachwycają smakiem. Kluczowy jest jeden dodatek

Babeczki imbirowe. Potrzebne składniki 

  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 250 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka imbiru mielonego
  • 150 g śmietany
  • 120 ml oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka miodu
  • 2 gruszki
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania babeczek imbirowych

  1. Jajka wybić do miski. Dodać cukier trzcinowy. Zmiksować. 
  2. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Przyprawić imbirem. 
  3. Dodać śmietanę i olej. Posłodzić miodem i zmiksować na niskich obrotach. 
  4. Gruszki obrać, wyciąć pestki i pokroić w drobną kostkę. 
  5. Wrzucić do miski z ciastem. 
  6. Wymieszać i przełożyć do foremek na babeczki (do ⅔ wysokości). 
  7. Piec przez 25 minut w temp. 180 st. C. 
Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe
Polsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?