Błyskawiczne czeskie ciasteczka świąteczne. Goście poproszą o przepis
Święta Bożego Narodzenia w Czechach to czas pełen tradycji i zwyczajów. Jednym z najbardziej charakterystycznych elementów tego okresu jest pieczenie tradycyjnych ciasteczek. Przepisy na nie są często przekazywane z pokolenia na pokolenie. Choć wiele osób eksperymentuje z nowoczesnymi recepturami, to niezmiennie od lat największą popularnością cieszą się rogaliki waniliowe, niedźwiedzie łapki, orzechowe rogaliki, orzeszki nadziewane kremem, koszyczki, gniazda os oraz imbirki. Mamy dla was przepis na tradycyjne rogaliki. Są pyszne!
Ciasteczka zaczyna się piec już pod koniec listopada, a gotowe wypieki przechowuje się w szczelnie zamkniętych pudełkach, by zachować ich świeżość oraz... ochronić przed domowymi łasuchami. Według tradycji, na wigilijnym stole powinno znaleźć się co najmniej tyle rodzajów ciasteczek, ilu członków rodziny zasiada do kolacji. W niektórych domach piecze się nawet ponad dwadzieścia różnych gatunków!
Składniki:
- 40 g cukru pudru,
- 300 g mąki,
- 200 g masła,
- 100 g mielonych orzechów włoskich,
- 2 żółtka,
- otarta skórka z cytryny,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- cukier puder do posypania.
Zobacz również:
Przygotowanie:
- Przesiej mąkę, dodaj cukier, mielone orzechy, masło, żółtka i skórkę z cytryny. Szybko zagnieć ciasto, owiń w folię i włóż do lodówki na całą noc.
- Podziel ciasto na części, z każdej uformuj wałeczki o średnicy około 1 cm, a następnie pokrój je na kawałki. Uformuj rogaliki.
- Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 150°C przez około 10 minut, aż się zarumienią.
- Po wyjęciu, jeszcze gorące rogaliki obtocz w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym i odrobiną prawdziwej wanilii.
- Rogaliki najlepiej smakują po kilku dniach, więc przygotuj je z wyprzedzeniem.