Błyskawiczne czeskie ciasteczka świąteczne. Goście poproszą o przepis

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Czeskie rogaliki waniliowe
Czeskie rogaliki waniliowemateriały prasowe

Składniki:

  • 40 g cukru pudru,
  • 300 g mąki,
  • 200 g masła,
  • 100 g mielonych orzechów włoskich,
  • 2 żółtka,
  • otarta skórka z cytryny,
  • 2 opakowania cukru waniliowego,
  • cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę, dodaj cukier, mielone orzechy, masło, żółtka i skórkę z cytryny. Szybko zagnieć ciasto, owiń w folię i włóż do lodówki na całą noc.
  2. Podziel ciasto na części, z każdej uformuj wałeczki o średnicy około 1 cm, a następnie pokrój je na kawałki. Uformuj rogaliki.
  3. Piecz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 150°C przez około 10 minut, aż się zarumienią.
  4. Po wyjęciu, jeszcze gorące rogaliki obtocz w cukrze pudrze wymieszanym z cukrem waniliowym i odrobiną prawdziwej wanilii.
  5. Rogaliki najlepiej smakują po kilku dniach, więc przygotuj je z wyprzedzeniem.
Świąteczna ciężarówka Coca-Cola zawitała do Torunia