Jak wybrać dobry cynamon? Jednego rodzaju lepiej unikaj podczas zakupów
Popularny zwłaszcza w okresie świątecznym cynamon nadaje wypiekom i gorącym napojom wyjątkowego smaku i aromatu. Nikt nie wyobraża sobie zimowej herbaty bez cynamonowego posmaku ani pierniczków bez korzennej nuty. Nie wszyscy jednak wiedzą, że najczęściej kupowana w sklepach odmiana ma gorszy smak, słabszy zapach i znacznie większe stężenie szkodliwego dla wątroby składnika - kumaryny.
Rodzaje cynamonu. Który najlepszy?
Cynamon jest to wysuszona kora drzewa cynamonowego. Zbiera się ją jedynie dwa lub trzy razy w roku w porze deszczowej. Po krótkotrwałym poddaniu jej fermentacji rozpoczyna się proces suszenia, podczas którego kora zwija się w charakterystyczne laski. W takiej formie możemy znaleźć je na półkach sklepowych, podobnie jak zmielone na proszek. Choć gatunków cynamonowców jest ok. 250, do najpopularniejszych należą:
- cynamonowiec cejloński (Cinnamomum verum/zeylanicum),
- cynamonowiec chiński (Cinnamomum cassia/aromaticum),
- cynamonowiec wietnamski (Cinnamomum loureiroi),
- cynamonowiec indonezyjski (Cinnamomum insersi),
- cynamonowiec kamforowy (Cinnamomum camphora),
- cynamonowiec indyjski (Cinnamomum tanula).
Dwa pierwsze rodzaje to te, które możemy znaleźć na sklepowych półkach podczas codziennych zakupów. Jednak różnią się one od siebie nie tylko smakiem i jego głębią, ale także zawartością kumaryn. O ile w niewielkich stężeniach wykazują dobroczynny wpływ na cały organizm, o tyle w większych dawkach mogą bezpośrednio wpływać na stan wątroby. W cynamonie cejlońskim zawartość kumaryn to ok. 0,004 proc., a w cynamonie chińskim 1 proc., czyli 250-krotnie więcej, co może wywoływać przykre dolegliwości żołądkowe.
Zobacz również:
Czym się różni cynamon cejloński od chińskiego?
Oprócz ilości szkodliwej kumaryny, istnieją także inne różnice pomiędzy najczęściej spotykanymi w Polsce rodzajami cynamonu. Jeśli przyjrzymy się im w formie niesproszkowanej, łatwo zauważyć, że cynamon cejloński jest zdecydowanie bardziej kruchy, bardziej aromatyczny i jest niczym zrolowana kartka papieru, podczas gdy cynamon chiński pachnie mniej intensywnie, jest gruby i bardzo twardy.
Ponadto nie znajdziemy w nim zbyt wielu dobroczynnych składników, które zawarte są w przyprawie pochodzącej z Cejlonu, a więc:
- Błonnik,
- Witamina A,
- Witamina B1,
- Witamina B2,
- Niacyna,
- Potas,
- Wapń,
- Magnez,
- Fosfor,
- Żelazo,
- Cynk,
- Mangan.
Aby skorzystać z jego dobroczynnych właściwości w pełni, zwróćmy uwagę na to, jaki rodzaj wybieramy w sklepie. Poszukujmy cynamonu cejlońskiego, który nie tylko dostarczy więcej smaku i składników odżywczych, ale będzie po prostu zdrowszy.