Jak wybrać dobry cynamon? Jednego rodzaju lepiej unikaj podczas zakupów

Popularny zwłaszcza w okresie świątecznym cynamon nadaje wypiekom i gorącym napojom wyjątkowego smaku i aromatu. Nikt nie wyobraża sobie zimowej herbaty bez cynamonowego posmaku ani pierniczków bez korzennej nuty. Nie wszyscy jednak wiedzą, że najczęściej kupowana w sklepach odmiana ma gorszy smak, słabszy zapach i znacznie większe stężenie szkodliwego dla wątroby składnika - kumaryny.

Chiński cynamon jest gruby, pusty w środku i mniej aromatyczny. Ma także duże stężenie kumaryny
Chiński cynamon jest gruby, pusty w środku i mniej aromatyczny. Ma także duże stężenie kumaryny123RF/Picsel, 123RF/Picsel123RF/PICSEL

Rodzaje cynamonu. Który najlepszy?

Cynamon jest to wysuszona kora drzewa cynamonowego. Zbiera się ją jedynie dwa lub trzy razy w roku w porze deszczowej. Po krótkotrwałym poddaniu jej fermentacji rozpoczyna się proces suszenia, podczas którego kora zwija się w charakterystyczne laski. W takiej formie możemy znaleźć je na półkach sklepowych, podobnie jak zmielone na proszek. Choć gatunków cynamonowców jest ok. 250, do najpopularniejszych należą:

  • cynamonowiec cejloński (Cinnamomum verum/zeylanicum), 
  • cynamonowiec chiński (Cinnamomum cassia/aromaticum), 
  • cynamonowiec wietnamski (Cinnamomum loureiroi), 
  • cynamonowiec indonezyjski (Cinnamomum insersi), 
  • cynamonowiec kamforowy (Cinnamomum camphora), 
  • cynamonowiec indyjski (Cinnamomum tanula). 

Dwa pierwsze rodzaje to te, które możemy znaleźć na sklepowych półkach podczas codziennych zakupów. Jednak różnią się one od siebie nie tylko smakiem i jego głębią, ale także zawartością kumaryn. O ile w niewielkich stężeniach wykazują dobroczynny wpływ na cały organizm, o tyle w większych dawkach mogą bezpośrednio wpływać na stan wątroby. W cynamonie cejlońskim zawartość kumaryn to ok. 0,004 proc., a w cynamonie chińskim 1 proc., czyli 250-krotnie więcej, co może wywoływać przykre dolegliwości żołądkowe. 

Czym się różni cynamon cejloński od chińskiego?

Oprócz ilości szkodliwej kumaryny, istnieją także inne różnice pomiędzy najczęściej spotykanymi w Polsce rodzajami cynamonu. Jeśli przyjrzymy się im w formie niesproszkowanej, łatwo zauważyć, że cynamon cejloński jest zdecydowanie bardziej kruchy, bardziej aromatyczny i jest niczym zrolowana kartka papieru, podczas gdy cynamon chiński pachnie mniej intensywnie, jest gruby i bardzo twardy.

Cynamon cejloński nie jest pusty w środku, bardziej aromatyczny i kruchy - ten wybieraj w sklepie
Cynamon cejloński nie jest pusty w środku, bardziej aromatyczny i kruchy - ten wybieraj w sklepie123RF/Picsel, 123RF/Picsel123RF/PICSEL

Ponadto nie znajdziemy w nim zbyt wielu dobroczynnych składników, które zawarte są w przyprawie pochodzącej z Cejlonu, a więc:

  • Błonnik, 
  • Witamina A, 
  • Witamina B1, 
  • Witamina B2, 
  • Niacyna, 
  • Potas, 
  • Wapń, 
  • Magnez, 
  • Fosfor, 
  • Żelazo, 
  • Cynk, 
  • Mangan. 

Aby skorzystać z jego dobroczynnych właściwości w pełni, zwróćmy uwagę na to, jaki rodzaj wybieramy w sklepie. Poszukujmy cynamonu cejlońskiego, który nie tylko dostarczy więcej smaku i składników odżywczych, ale będzie po prostu zdrowszy.

„Ewa gotuje”: Fińskie bułeczki cynamonowePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas