Jak wybrać dobry cynamon? Jednego rodzaju lepiej unikaj podczas zakupów

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Chiński cynamon jest gruby, pusty w środku i mniej aromatyczny. Ma także duże stężenie kumaryny
Chiński cynamon jest gruby, pusty w środku i mniej aromatyczny. Ma także duże stężenie kumaryny123RF/Picsel, 123RF/Picsel123RF/PICSEL

Rodzaje cynamonu. Który najlepszy?

  • cynamonowiec cejloński (Cinnamomum verum/zeylanicum), 
  • cynamonowiec chiński (Cinnamomum cassia/aromaticum), 
  • cynamonowiec wietnamski (Cinnamomum loureiroi), 
  • cynamonowiec indonezyjski (Cinnamomum insersi), 
  • cynamonowiec kamforowy (Cinnamomum camphora), 
  • cynamonowiec indyjski (Cinnamomum tanula). 

Czym się różni cynamon cejloński od chińskiego?

Cynamon cejloński nie jest pusty w środku, bardziej aromatyczny i kruchy - ten wybieraj w sklepie
Cynamon cejloński nie jest pusty w środku, bardziej aromatyczny i kruchy - ten wybieraj w sklepie123RF/Picsel, 123RF/Picsel123RF/PICSEL
  • Błonnik, 
  • Witamina A, 
  • Witamina B1, 
  • Witamina B2, 
  • Niacyna, 
  • Potas, 
  • Wapń, 
  • Magnez, 
  • Fosfor, 
  • Żelazo, 
  • Cynk, 
  • Mangan. 
„Ewa gotuje”: Fińskie bułeczki cynamonowePolsat