Bogactwo składników odżywczych i niska kaloryczność. Ta zupa pomoże ci zadbać o sylwetkę

Jeśli chcemy ogórkową w formie light - lepiej nie zabielać jej dużą ilością śmietany
Jeśli chcemy ogórkową w formie light - lepiej nie zabielać jej dużą ilością śmietany123RF/PICSEL

Zupa ogórkowa to klasyka w każdym domu

  • witaminy z grupy A, C i K
  • fosfor
  • magnez
  • mangan
  • potas

Ile kalorii ma zupa ogórkowa?

Jak zrobić zupę ogórkową?

Zupa ogórkowa cieszy się ogromną popularnością. Nic dziwnego!
Zupa ogórkowa cieszy się ogromną popularnością. Nic dziwnego!Picsel123RF/PICSEL
  • 1,5 l bulionu
  • 2 duże marchewki
  • 0,5 kg ziemniaków
  • masło lub margaryna
  • 0,5 kg ogórków kiszonych (zachowaj wodę z ogórków)
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18 proc. lub 12 proc.
  • koperek

Dlaczego do zupy ogórkowej warto dodać żółtko?

Jak zrobić zupę ogórkową - przepis Ewy Wachowicz

Ogórki mają wiele cennych dla zdrowia właściwości
Ogórki mają wiele cennych dla zdrowia właściwości123RF/PICSEL
  • 5  ogórków gruntowych
  • 1 cebula
  • 2 ząbki - czosnku
  • 1 ziemniak
  • kawałek pora
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 0,5 selera
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1,5 l  wywaru, np. z kury i kaczki
  • 0,5  szklanki  śmietany 12-18 proc.
  • sól
  • pieprz
  • pęczek koperku
  1. W garnku roztopić masło. Wrzucić i zeszklić pokrojoną cebulę. 
  2. Wsypać kurkumę. 
  3. Gdy zacznie się karmelizować, wrzucić posiekany czosnek oraz warzywa - ziemniak pokrojony w kostkę, marchewkę, pietruszkę i połówkę selera starte na jarzynowych oczkach, kawałek pora posiekany w plasterki. 
  4. Wymieszać i smażyć przez chwilę. 
  5. Zalać gorącym wywarem. 
  6. Przykryć i gotować do miękkości. 
  7. Pod koniec dorzucić ogórki starte na dużych oczkach. 
  8. Zabielić śmietaną (wcześniej warto ją zahartować). 
  9. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. 
  10. Zdjąć z kuchenki i dorzucić posiekany koperek.
"Na zdrowie": Kasza mannaINTERIA.TVPOLSAT GO
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?