Bohater „paragonów grozy”. Gofry jak znad morza zrobisz sam w domu!

Domowe gofry to coś pysznego! Przedstawiamy sprawdzone i proste przepisy
Domowe gofry to coś pysznego! Przedstawiamy sprawdzone i proste przepisy123RF/PICSEL

Ile kosztują gofry nad polskim morzem? "Ceny zależą od lokalizacji, drożej w centrum"

Ceny gofrów nad polskim morzem mogą przyprawić o zawrót głowy. Ceny za gofra bez dodatków zaczynają się nawet od 8 zł
Ceny gofrów nad polskim morzem mogą przyprawić o zawrót głowy. Ceny za gofra bez dodatków zaczynają się nawet od 8 zł123RF/PICSEL

Zobacz również:

Gofry w domu. Jak je zrobić?

Domowe gofry? Coś pysznego!
Domowe gofry? Coś pysznego!123RF/PICSEL

Gofry jak znad morza. Przepis na domowe gofry

Przygotowanie domowych gofrów jest prostsze niż myślisz. Będą smakować jak te znad morza
Przygotowanie domowych gofrów jest prostsze niż myślisz. Będą smakować jak te znad morza123RF/PICSEL
  • 2 i ½ szklanki mąki tortowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • ¼ szklanki oleju
  • 4 jajka
  1. Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj mleko, wodę i olej,
  2. Zmiksuj powyższe składniki i wsyp do nich mąkę z proszkiem do pieczenia,
  3. Ubij białko na sztywno i dodaj do ciasta. Mieszaj delikatnie do momentu połączenia się składników,
  4. Posmaruj gofrownicę tłuszczem i rozgrzej. Pamiętaj, że chrupkość gofrów zależy od urządzenia - im większa moc, tym lepiej,
  5. Nałóż porcję ciasta i piecz ok. 4-5 minut, aż uzyska złotą barwę.
  6. Gotowe! Gofry udekoruj ulubionymi dodatkami takimi jak cukier puder, bita śmietana czy masło orzechowe. Smacznego!

Domowe gofry - garść cennych wskazówek

Co zrobić, aby domowe gofry były chrupiące i smakowały wyśmienicie? Znamy kilka sposobów
Co zrobić, aby domowe gofry były chrupiące i smakowały wyśmienicie? Znamy kilka sposobów123RF/PICSEL
  • Z czego robi się gofry? Z jakiej mąki można je zrobić? Do gofrów, które mają być delikatne i chrupiące, najlepiej wykorzystać lekką mąkę tortową. Zmielona, przesiana, jasna i mniej lepiąca od innych sprawi, że zrobiony przez nas deser będzie smakował wyśmienicie.
  • W czym upiec gofry, jeśli nie mamy gofrownicy? Rozwiążmy zatem kolejny dylemat. Okazuje się, że do ich przygotowania wystarczy zwykła patelnia. Oczywiście będą wyglądały raczej jak placki, ale smakować będą nadal wybornie! Do pieczenia gofrów sprawdzi się również patelnia grillowa, która dzięki charakterystycznym wgłębieniom nada im kształt bardziej zbliżony do tradycyjnego. Na patelnię wystarczy wlać odrobinę tłuszczu, a gdy już będzie rozgrzany, usmażyć z obu stron do momentu uzyskania złocistej barwy.
  • W jakiej temperaturze pieczemy gofry? Jeśli przygotowujemy nasz deser w gofrownicy, to odpowiednia temperatura wynosi 190 stopni. Jeżeli ustawimy niższą, będą w środku surowe, a wyższa sprawi, że będą miejscami przypalone.
  • Jak zrobić chrupiące gofry? Wszystko zależy od... oleju. Przede wszystkim staraj się nie wylewać zbyt dużych jego ilości na gofrownicę. Jeśli tak się zdarzy, to nasze gofry raczej chrupiące nie będą. O wiele lepiej jest zanurzyć pędzelek w oleju i posmarować gofrownicę.
  • Gofry jak znad morza. Jak je zrobić? Warto wypróbować polecany przez nas przepis i nie przesadzać z ilością oleju na gofrownicy. Co jeszcze można zrobić, aby gofry były bardziej chrupiące? Kluczem jest tutaj idealne ciasto. Jajka dodawane do ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, nie otwieraj gofrownicy w trakcie smażenia, gofry studź na kratce do studzenia, co pozwoli uniknąć "gumowej" konsystencji. Co zrobić, gdy gofry są miękkie? Warto wiedzieć, że jeśli moc gofrownicy ma mniej niż 1000 W, gofry mogą wychodzić miękkie, bo ciasto w takim urządzeniu raczej się gotuje niż piecze. Dlatego warto sięgnąć po gofrownice od 1300 W, dzięki czemu uzyskamy wymarzony efekt.
  • Co zrobić, aby gofry nie przyklejały się do gofrownicy? Pierwsza sprawa: odpowiednia mąka. Druga: aby gofry nie przywierały i nie przyklejały się do gofrownicy, warto zainwestować w odpowiednią gofrownicę. Najlepsze modele to takie z wymiennymi płytkami, które mają powłoki nieprzywierające, np. teflon. To znacznie ułatwi smażenie idealnych gofrów i ułatwi mycie gofrownicy.
  • Gofry, które się nie przyklejają. Jak je zrobić? Sprawa jest prosta. Jeśli gofry przyklejają się do gofrownicy, zapewne do przyrządzenia masy używasz mąki pszennej, która zawiera gluten. W trakcie obróbki termicznej zamienia się on w karbonizat, przez co przykleja się do płyty gofrownicy. W trakcie przygotowywania gofrów uważajmy również na to, czy nie dodajemy do nich zbyt dużo cukru.
Dieta przy anemii. Warto pamiętać o witaminie CInteria.tv