Buraczana pasta z tymiankiem i orzechami włoskimi
Samo zdrowie!

Składniki
- 5 buraków
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki mleka koksowego
- Świeży tymianek
- Sok z połowy cytryny
- 75 g orzechów włoskich np. Chandler Bakalland
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Zobacz również:
- Śmietnik dla teściowej? Brzmi ryzykownie… ale skończyło się pochwałami!
- Idealny chrzan na święta wielkanocne. Nie każdy zasługuje na miejsce na stole
- Nie może jej zabraknąć na wielkanocnym stole. Aromatyczny dodatek przygotujesz w kilka minut
- Święconka: jeść w sobotę czy czekać do niedzieli? Polska dzieli się nie tylko jajkiem
Buraki dokładnie myjemy zawijamy pojedynczo w folię aluminiową, polewamy oliwą i sokiem z cytryny i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 30 minut. Upieczone buraki studzimy. Następnie przekładamy je do osobnego naczynia, dodajemy mleko kokosowe, świeży tymianek, orzechy włoskie, czosnek, przyprawy i blendujemy na gładką masę. W zależności od potrzeby gotową pastę możemy doprawić sokiem z cytryny. Pasta najlepiej smakuje na ciemnym pieczywie (np. na grzankach) z dodatkiem posiekanej natki pietruszki i posypana dodatkowo orzechami włoskimi.