Chleb pyszny jak ciasto. Jak zrobić bananowy chlebek idealny na śniadanie?

Chlebek bananowy to doskonały pomysł na słodkie śniadanie
Chlebek bananowy to doskonały pomysł na słodkie śniadanie 123RF/PICSEL

Niepozorny wypiek z ciekawą historią. Skąd wziął się chlebek bananowy?

Jak zrobić chlebek bananowy? Przepis jest banalnie prosty

Miękki i delikatny chlebek bananowy
Miękki i delikatny chlebek bananowy123RF/PICSEL
  • 2 dojrzałe banany (im bardziej brązowe, tym lepsze),
  • 2 szklanki mąki pszennej (lub pełnoziarnistej),
  • 1/2 szklanki cukru lub 3 łyżki miodu,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego 
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,szczypta soli,
  • opcjonalnie: garść orzechów, rodzynek lub kawałków czekolady.
  1. Rozgrzej piekarnik do 190-200 °C z termoobiegiem
  2. Natłuść formę do pieczenia, najlepiej keksówkę, margaryną, olejem lub masłem.
  3. W dużej misce rozgnieć banany widelcem na gładką masę.
  4. Dodaj jajka, olej i cukier lub miód, a następnie wymieszaj do połączenia składników.
  5. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
  6. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy bananowej, cały czas mieszając delikatnie.
  7. Jeśli używasz dodatków, takich jak orzechy czy czekolada, dodaj je po połączeniu składników suchuch z mokrymi, kiedy masa będzie już jednolita.
  8. Wlej masę do formy i piecz przez około 50-60 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
  9. Po upieczeniu odstaw na kilka minut do ostygnięcia, a następnie wyjmij z formy.
„Ewa gotuje”: Chlebek bananowyPolsatPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?