Chleb pyszny jak ciasto. Jak zrobić bananowy chlebek idealny na śniadanie?
Oprac.: Karolina Iwaniuk
Masz dość już zwykłego chleba na śniadanie? Może czas spróbować bananowego chlebka, który idealnie sprawdzi się zarówno jako słodkie śniadanie lub deser, czy przekąska. Słodki, wilgotny i aromatyczny wypiek przypominający ciasto może okazać się idealną odmianą. Chleb bananowy jest uwielbiany za swoją prostotę i uniwersalność i może dlatego warto wprowadzić go od czasu do czasu do swojego menu.
Niepozorny wypiek z ciekawą historią. Skąd wziął się chlebek bananowy?
Początek bananowego chleba związany jest z Wielkim Kryzysem w latach 30. XX wieku w Stanach Zjednoczonych. Problemy z dostępnością jedzenia, zmusiły ludzi do kreatywności w zakresie kulinariów. Tradycyjnie nazywany jest banana bread.
Zobacz również:
- Rumuńskie pączki są wyjątkowe. To nie tylko świetny smak, ale i ciekawa konstrukcja na talerzu
- Pierś z kurczaka zapiekana z pieczarkami. Szybki sposób na pyszny obiad
- Przepis na naleśniki z 1860 roku. Wychodzą puszyste i doskonałe w smaku
- Miękkie, z idealnie chrupiącą skórką. Świetny przepis na domowe pączki z 1 kg mąki
Gospodynie domowe zaczęły wykorzystywać przejrzałe banany, które normalnie zostałyby wyrzucone do rozmaitych wypieków. Dodanie ich do ciasta nie tylko redukowało marnotrawstwo, ale także nadawało wypiekom naturalnej słodyczy i wilgotności, a także... dodawało kalorii.
Prawdziwa moda na chleb bananowy nastąpiła jednak w latach 50. i 60., kiedy amerykańska kultura kulinarna zafascynowała się prostymi i szybkimi przepisami na domowe wypieki. Chleb ten trafił do książek kucharskich i zyskał międzynarodową popularność. Dziś stanowi część codziennych przekąsek w wielu domach na całym świecie.
Chleb bananowy, choć smaczny, nie jest odpowiedni dla wszystkich. Osoby cierpiące na cukrzycę powinny unikać tradycyjnych wersji wypieku z dużą ilością cukru. Dodatkowo, osoby z alergią na gluten muszą sięgnąć po wersję bezglutenową, a ci z nietolerancją laktozy powinni upewnić się, że w przepisie nie ma masła ani mleka.
Dodatkowo osoby dbające o linię, pragnące zrzucić zbędne kilogramy, także powinny uważać na ten przysmak, bo nie należy on do niskokalorycznych. Na 100 g chleba bananowego przypada średnio około 250-300 kcal.
Jak zrobić chlebek bananowy? Przepis jest banalnie prosty
Chleb bananowy doskonale smakuje sam, ale można go również wzbogacić dodatkami. Idealne połączenie stanowi z masłem orzechowym, dżemem, czy świeżymi owocami, a nawet z cukrem pudrem. Kiedy już wiemy, jak możemy go jeść, warto wiedzieć, jak upiec sam chlebek, a przepis jest naprawdę prosty. Potrzebujemy:
- 2 dojrzałe banany (im bardziej brązowe, tym lepsze),
- 2 szklanki mąki pszennej (lub pełnoziarnistej),
- 1/2 szklanki cukru lub 3 łyżki miodu,
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,szczypta soli,
- opcjonalnie: garść orzechów, rodzynek lub kawałków czekolady.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 190-200 °C z termoobiegiem
- Natłuść formę do pieczenia, najlepiej keksówkę, margaryną, olejem lub masłem.
- W dużej misce rozgnieć banany widelcem na gładką masę.
- Dodaj jajka, olej i cukier lub miód, a następnie wymieszaj do połączenia składników.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
- Stopniowo dodawaj suche składniki do masy bananowej, cały czas mieszając delikatnie.
- Jeśli używasz dodatków, takich jak orzechy czy czekolada, dodaj je po połączeniu składników suchuch z mokrymi, kiedy masa będzie już jednolita.
- Wlej masę do formy i piecz przez około 50-60 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
- Po upieczeniu odstaw na kilka minut do ostygnięcia, a następnie wyjmij z formy.