Chleb pyszny jak ciasto. Jak zrobić bananowy chlebek idealny na śniadanie?

Masz dość już zwykłego chleba na śniadanie? Może czas spróbować bananowego chlebka, który idealnie sprawdzi się zarówno jako słodkie śniadanie lub deser, czy przekąska. Słodki, wilgotny i aromatyczny wypiek przypominający ciasto może okazać się idealną odmianą. Chleb bananowy jest uwielbiany za swoją prostotę i uniwersalność i może dlatego warto wprowadzić go od czasu do czasu do swojego menu.

Chlebek bananowy to doskonały pomysł na słodkie śniadanie
Chlebek bananowy to doskonały pomysł na słodkie śniadanie 123RF/PICSEL

Niepozorny wypiek z ciekawą historią. Skąd wziął się chlebek bananowy?

Początek bananowego chleba związany jest z Wielkim Kryzysem w latach 30. XX wieku w Stanach Zjednoczonych. Problemy z dostępnością jedzenia, zmusiły ludzi do kreatywności w zakresie kulinariów. Tradycyjnie nazywany jest banana bread.

Gospodynie domowe zaczęły wykorzystywać przejrzałe banany, które normalnie zostałyby wyrzucone do rozmaitych wypieków. Dodanie ich do ciasta nie tylko redukowało marnotrawstwo, ale także nadawało wypiekom naturalnej słodyczy i wilgotności, a także... dodawało kalorii.

Prawdziwa moda na chleb bananowy nastąpiła jednak w latach 50. i 60., kiedy amerykańska kultura kulinarna zafascynowała się prostymi i szybkimi przepisami na domowe wypieki. Chleb ten trafił do książek kucharskich i zyskał międzynarodową popularność. Dziś stanowi część codziennych przekąsek w wielu domach na całym świecie.

Chleb bananowy, choć smaczny, nie jest odpowiedni dla wszystkich. Osoby cierpiące na cukrzycę powinny unikać tradycyjnych wersji wypieku z dużą ilością cukru. Dodatkowo, osoby z alergią na gluten muszą sięgnąć po wersję bezglutenową, a ci z nietolerancją laktozy powinni upewnić się, że w przepisie nie ma masła ani mleka.

Dodatkowo osoby dbające o linię, pragnące zrzucić zbędne kilogramy, także powinny uważać na ten przysmak, bo nie należy on do niskokalorycznych. Na 100 g chleba bananowego przypada średnio około 250-300 kcal.

Jak zrobić chlebek bananowy? Przepis jest banalnie prosty

Miękki i delikatny chlebek bananowy
Miękki i delikatny chlebek bananowy123RF/PICSEL

Chleb bananowy doskonale smakuje sam, ale można go również wzbogacić dodatkami. Idealne połączenie stanowi z masłem orzechowym, dżemem, czy świeżymi owocami, a nawet z cukrem pudrem. Kiedy już wiemy, jak możemy go jeść, warto wiedzieć, jak upiec sam chlebek, a przepis jest naprawdę prosty. Potrzebujemy: 

  • 2 dojrzałe banany (im bardziej brązowe, tym lepsze),
  • 2 szklanki mąki pszennej (lub pełnoziarnistej),
  • 1/2 szklanki cukru lub 3 łyżki miodu,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego 
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,szczypta soli,
  • opcjonalnie: garść orzechów, rodzynek lub kawałków czekolady.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190-200 °C z termoobiegiem
  2. Natłuść formę do pieczenia, najlepiej keksówkę, margaryną, olejem lub masłem.
  3. W dużej misce rozgnieć banany widelcem na gładką masę.
  4. Dodaj jajka, olej i cukier lub miód, a następnie wymieszaj do połączenia składników.
  5. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
  6. Stopniowo dodawaj suche składniki do masy bananowej, cały czas mieszając delikatnie.
  7. Jeśli używasz dodatków, takich jak orzechy czy czekolada, dodaj je po połączeniu składników suchuch z mokrymi, kiedy masa będzie już jednolita.
  8. Wlej masę do formy i piecz przez około 50-60 minut, aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.
  9. Po upieczeniu odstaw na kilka minut do ostygnięcia, a następnie wyjmij z formy.
„Ewa gotuje”: Chlebek bananowyPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas