Wrzuć do garnka, poczujesz się młodziej, wesprzesz odporność. Przepis poleca Ewa Wachowicz
Nie wszyscy do szpinaku pałają sympatią, ale mimo wszystko warto się do niego przekonać. Nie tylko dlatego, że jest po prostu zdrowy, ale można z niego przygotować błyskawiczne potrawy. Jeśli mamy pustkę w głowie, co szybkiego i łatwego przygotować na obiad, to zupa szpinakowa jest idealnym rozwiązaniem. Jak ją zrobić? Zupa szpinakowa od Ewy Wachowicz jest naprawdę nieskomplikowana.

Zupa szpinakowa od Ewy Wachowicz
Kiedyś szpinaknie miał dobrej sławy, choć wszyscy przekonywali, że jest dobry. Dawniej myślano, że jest doskonałym źródłem żelaza, ale tak naprawdę ten pierwiastek można znaleźć w innych produktach. Mimo wszystko po szpinak warto sięgać, ponieważ oferuje inne cenne składniki odżywcze. To skarbnica witamin C, A oraz K, a także potasu, magnezu, fosforu i kwasu foliowego - taki pakiet z całą pewnością dobrze wpłynie na nasz wygląd, odporność, kondycję skóry oraz pracę serca.
Jeśli włączenie szpinaku do diety nie jest dla nas atrakcyjne, to przygotowanie zupy szpinakowej od Ewy Wachowicz można uznać za chrzest bojowy: zapewne się do niej przekonamy, ponieważ na pewno jej smak przypadnie nam do gustu.
Zobacz także: Nazywają ją zupą biedaków. Niech nazwa cię nie zmyli
Co się dodaje do zupy szpinakowej?

- 100 g szpinaku,
- 3 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 1 por,
- 2 szklanki rosołu drobiowego,
- 3 ząbki czosnku,
- 0,5 szklanki kwaśnej śmietany.
Do dekoracji zupy
- jajko w koszulce,
- szczaw gajowy.
Zupa szpinakowa Ewy Wachowicz: sposób przygotowania

- W garnku rozgrzać masło.
- Wrzucić cebulę.
- Gdy stanie się szklista, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Po chwili smażenia dorzucić posiekanego w plastry pora.
- Wymieszać.
- Zalać ciepłym rosołem.
- Przykryć i gotować przez 15-20 minut.
- Po tym czasie dodać szpinak.
- Wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę.
- Pod koniec przecisnąć czosnek i wszystko zmiksować na gładki krem.
- Zabielić zahartowaną kwaśną śmietaną.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Podawać z jajkiem w koszulce.
- Można udekorować szczawiem.