Wrzuć do garnka, poczujesz się młodziej, wesprzesz odporność. Przepis poleca Ewa Wachowicz

Na pewno nie lubisz szpinaku? Soczyste liście wrzuć do zupy
Na pewno nie lubisz szpinaku? Soczyste liście wrzuć do zupy123RF/PICSEL

Zupa szpinakowa od Ewy Wachowicz

„Ewa gotuje”: Zupa szpinakowaPolsatPolsat

Co się dodaje do zupy szpinakowej?

Gotowanie szpinaku trawa dosłownie kilka chwil123RF/PICSEL
  • 100 g szpinaku,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 1 por,
  • 2 szklanki rosołu drobiowego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 0,5 szklanki kwaśnej śmietany.
  • jajko w koszulce,
  • szczaw gajowy.

Zupa szpinakowa Ewy Wachowicz: sposób przygotowania

Przygotowanie zupy szpinakowej trwa kilkanaście minut123RF/PICSEL
  1. W garnku rozgrzać masło.
  2. Wrzucić cebulę.
  3. Gdy stanie się szklista, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki.
  4. Po chwili smażenia dorzucić posiekanego w plastry pora.
  5. Wymieszać.
  6. Zalać ciepłym rosołem.
  7. Przykryć i gotować przez 15-20 minut.
  8. Po tym czasie dodać szpinak.
  9. Wymieszać i gotować jeszcze przez chwilę.
  10. Pod koniec przecisnąć czosnek i wszystko zmiksować na gładki krem.
  11. Zabielić zahartowaną kwaśną śmietaną.
  12. Doprawić solą i pieprzem.
  13. Podawać z jajkiem w koszulce.
  14. Można udekorować szczawiem.