„Ewa gotuje”: Brownie z buraczkiemPolsat

Ciasto z burakami Ewy Wachowicz. Czekoladowy deser, który zawsze się udaje

Brownie z burakiem to niekonwencjonalne połączenie, które zaskoczy twoich gości. Ciasto jest wilgotne, bogate w smaku i niezwykle łatwe do przygotowania.

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Brownie z burakiem. Składniki

  • 200 g mąki
  • 5 łyżek kakao
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 200 g cukru
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 250 g ugotowanych buraków
  • 100 g czekolady gorzkiej

Dekoracja: 

  • nasiona granatu
  • listki mięty
Brownie
Brownie123RF/PICSEL

Brownie z burakiem. Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odstawić. 
  2. Do dużej miski wybić jajka. Dodać cukier i zmiksować. 
  3. Stopniowo, cały czas mieszając mikserem, wsypać mąkę z kakao i proszkiem wlewając przy tym olej. 
  4. Buraki obrać, ugotować i wystudzić. Zetrzeć na drobnych oczkach. 
  5. Dodać do ciasta i zmiksować. 
  6. Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 24 cm). 
  7. Dorzucić posiekaną czekoladę. 
  8. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.
  9. Piec przez ok. 45 minut. 

Zanim czekolada zastygnie udekorować ciasto pestkami granatu - owoc trzeba naciąć tam, gdzie są błonki i delikatnie wyjąc nasiona.

Polecamy również: 

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe