Ciasto z burakami Ewy Wachowicz. Czekoladowy deser, który zawsze się udaje
Brownie z burakiem to niekonwencjonalne połączenie, które zaskoczy twoich gości. Ciasto jest wilgotne, bogate w smaku i niezwykle łatwe do przygotowania.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Brownie z burakiem. Składniki
- 200 g mąki
- 5 łyżek kakao
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 200 g cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 250 g ugotowanych buraków
- 100 g czekolady gorzkiej
Dekoracja:
- nasiona granatu
- listki mięty

Brownie z burakiem. Sposób przygotowania
- Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Odstawić.
- Do dużej miski wybić jajka. Dodać cukier i zmiksować.
- Stopniowo, cały czas mieszając mikserem, wsypać mąkę z kakao i proszkiem wlewając przy tym olej.
- Buraki obrać, ugotować i wystudzić. Zetrzeć na drobnych oczkach.
- Dodać do ciasta i zmiksować.
- Przełożyć do tortownicy wyścielonej papierem do pieczenia (średnica 24 cm).
- Dorzucić posiekaną czekoladę.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.
- Piec przez ok. 45 minut.
Zanim czekolada zastygnie udekorować ciasto pestkami granatu - owoc trzeba naciąć tam, gdzie są błonki i delikatnie wyjąc nasiona.
Polecamy również:
