Co na obiad w tym tygodniu? Przepisy dla całej rodziny

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana123RF/PICSEL

Co na obiad? Wyraziste cannelloni ze szpinakiem

Canelloni ze szpinakiem
Canelloni ze szpinakiem123RF/PICSEL
  • Opakowanie makaronu cannelloni
  • Szpinak mrożony
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Opakowanie sera ricotta
  • 50 g passaty pomidorowej
  • Jajko
  • parmezan do posypania
  • pieprz
  • sól
  • czerwona papryka w proszku

Co na obiad? Zupa pieczarkowa jak u babci

Talerz gorącej zupy pieczarkowej zaspokoi pierwszy głód
Talerz gorącej zupy pieczarkowej zaspokoi pierwszy głód123RF/PICSEL
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek białej części pora
  • 3-4 liści kapusty pekińskiej
  • 1 kość schabowa z mięsem
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz
  • dowolna zielenina
  • 200 g makaronu (spaghetti, nitki)

Co na obiad? Pieczona pierś indyka w sosie śliwkowym - przepis Ewy Wachowicz

„Ewa gotuje”: Pieczona pierś indyka w sosie śliwkowymPolsatPolsat

Co na obiad? Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi wegańskie
Pierogi wegańskie123RF/PICSEL
  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • jajko
  • szczypta soli
  • ok. 150 ml ciepłej wody
  • sól, pieprz do smaku
  • Farsz:
  • 200 g twarogu wiejskiego
  • 200 g ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
  • olej, cebula
  1. Mąkę przesiej i wysyp na stolnicę. Zrób dołek, wlej wodę, wbij jajko, zagnieć ciasto. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie, zawiń je w lnianą ściereczkę i odstaw. 
  2. Teraz możesz przygotować farsz. Ugotowaną na sypko kaszę zmieszaj z pokruszonym twarogiem. Usmaż cebulkę i dodaj ją do kaszy. Wymieszaj, dopraw do smaku. 
  3. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 mm. Szklanką wytnij krążki i nakładaj na nie po łyżce farszu. Zlep brzegi. 
  4. Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia. 

Co na obiad? Zapiekanka ziemniaczana z groszkiem

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana123RF/PICSEL
  • 1 cebula
  • 1 szklanka śmietanki (30% lub 36%)
  • 300 g żółtego sera
  • 100 g mrożonego zielonego groszku
  • 4-5 dużych ziemniaków
  • margaryna lub oliwa z oliwek do wysmarowania foremki
  • sól i pieprz do smaku
  1. Umyj, obierz i ugotuj ziemniaki na półtwardo.
  2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, następnie dodaj posiekaną cebulkę, a po 5 minutach pokrojoną w paski szynkę i chwilę podsmaż.
  3. Wlej śmietankę, dorzuć groszek i potrzymaj na małym ogniu około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Zetrzyj ser na drobnej tarce.
  4. Wystudzone ziemniaki pokrój w plastry o grubości 1,5 cm. Ułóż warstwę na dnie wysmarowanej oliwą foremki i na to wylej część sosu. Proces powtórz do skończenia się składników, tak, by ostatnią warstwą był sos. Wierzch posyp startym serem.

Co na obiad? Kurczak po tajsku z mango i dynią

Jeśli lubisz egzotyczne smaku, kurczak po tajsku to dla ciebie świetny wybór na obiad
Jeśli lubisz egzotyczne smaku, kurczak po tajsku to dla ciebie świetny wybór na obiadmateriały prasowemateriały prasowe
  • 250 g upieczonej dyni hokkaido
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 200 g fileta z kurczaka
  • 230 g świeżego mango
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki zielonej pasty curry
  • 1-2 cm imbiru
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, kurkuma, kumin
  • papryka słodka i ostra, chili
  • natka pietruszki
  1. Ryż gotujemy według wskazań na opakowaniu. Dynię i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek oraz imbir drobno siekamy. Filet z kurczaka marynujemy w przyprawach.
  2. W woku lub na dużej patelni podsmażamy na oleju cebulę. Gdy się lekko zeszkli, dodajemy zamarynowany filet. Wszystko razem smażymy.
  3. Następnie wrzucamy starty czosnek i imbir oraz pastę curry. Smażymy minutę i dorzucamy paprykę oraz dynię. Całość dusimy około 3-4 minut.
  4. Przyprawiamy do smaku i dokładamy mango. Następnie wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy 5-7 minut, aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Kurczak po tajsku najlepiej smakuje z ryżem i dekorujemy świeżą pietruszką.

Co na obiad? Łosoś po szwedzku

Łosoś po szwedzku - szybki przepisInteria KulinariaInteria Kulinaria
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?