Co na obiad w tym tygodniu? Przepisy dla całej rodziny

Kolejny tydzień, kolejne dylematy obiadowe. Spieszymy z pomocą i kolejną już porcją przepisów na obiady na cały tydzień dla całej rodziny. Smacznego!

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana123RF/PICSEL

Co na obiad? Wyraziste cannelloni ze szpinakiem

Cannelloni ze szpinakiem do doskonała propozycja dla fanów włoskiej kuchni.

Canelloni ze szpinakiem
Canelloni ze szpinakiem123RF/PICSEL

Składniki

  • Opakowanie makaronu cannelloni
  • Szpinak mrożony
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Opakowanie sera ricotta
  • 50 g passaty pomidorowej
  • Jajko
  • parmezan do posypania
  • pieprz
  • sól
  • czerwona papryka w proszku

Cannelloni ze szpinakiem - przygotowanie

Pokrojone cebulę i czosnek podsmaż na patelni i duś kwadrans z passatą pomidorową. Dopraw do smaku. Rozmrożony i odsączony szpinak wymieszaj z ricottą, jajkiem, solą i gałką. Tym farszem napełnij makaronowe rurki. Ułóż je w naczyniu do zapiekania i polej sosem pomidorowym. Piecz ok. pół godziny w 180 stopniach. Na ostatnie 5 minut w piekarniku możesz posypać z wierzchu cheddarem, parmezanem lub innym serem.

Co na obiad? Zupa pieczarkowa jak u babci

Zupa pieczarkowa - aromatyczna, smakowita i sycąca.

Talerz gorącej zupy pieczarkowej zaspokoi pierwszy głód
Talerz gorącej zupy pieczarkowej zaspokoi pierwszy głód123RF/PICSEL

Składniki

  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek białej części pora
  • 3-4 liści kapusty pekińskiej
  • 1 kość schabowa z mięsem
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz
  • dowolna zielenina
  • 200 g makaronu (spaghetti, nitki)

Zupa pieczarkowa - przygotowanie

1. Kość schabową umieszczamy w garnku razem z obraną i pokrojoną marchewką oraz pietruszką. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, kawałek pora pokrojony w plasterki oraz porwaną na kawałki kapustę pekińską. Zalewamy 1,5 l wody i zagotowujemy.

2. Cebulę kroimy w plasterki, podsmażamy i dodajemy do gotującego się wywaru na zupę pieczarkową.

3. Makaron gotujemy osobno, w osolonym wrzątku według przepisu podanego na opakowaniu. Dowiedz się, jak ugotować makaron, by był idealny!

4. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do wywaru, gdy warzywa będą miękkie. Gotujemy całość jeszcze ok. 20 min. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zieleninę oraz ugotowany makaron.

5. Pyszna zupa pieczarkowa jest gotowa - smacznego!

Co na obiad? Pieczona pierś indyka w sosie śliwkowym - przepis Ewy Wachowicz

„Ewa gotuje”: Pieczona pierś indyka w sosie śliwkowymPolsat

Co na obiad? Pierogi z kaszą gryczaną

Smaczne, sycące i zdrowe - wege pierożki z kaszą gryczaną to kulinarny hit! Gdy już znudzą wam się klasyczne ruskie lub postne, z kaszą i grzybami, te rozpalą miłość do pierogów na nowo. Wege pierożki z kaszą gryczaną smakują jak u babci i zawsze się udają!

Pierogi wegańskie
Pierogi wegańskie123RF/PICSEL

Składniki

  • Ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • jajko
  • szczypta soli
  • ok. 150 ml ciepłej wody
  • sól, pieprz do smaku
  • Farsz:
  • 200 g twarogu wiejskiego
  • 200 g ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
  • olej, cebula

Wege pierożki z kaszą gryczaną - przygotowanie

  1. Mąkę przesiej i wysyp na stolnicę. Zrób dołek, wlej wodę, wbij jajko, zagnieć ciasto. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie, zawiń je w lnianą ściereczkę i odstaw. 
  2. Teraz możesz przygotować farsz. Ugotowaną na sypko kaszę zmieszaj z pokruszonym twarogiem. Usmaż cebulkę i dodaj ją do kaszy. Wymieszaj, dopraw do smaku. 
  3. Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 mm. Szklanką wytnij krążki i nakładaj na nie po łyżce farszu. Zlep brzegi. 
  4. Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia. 

Sprawdź też: Kotlety warzywne

Co na obiad? Zapiekanka ziemniaczana z groszkiem

Zapiekanka to danie, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. To też prosty sposób na przemycenie większej ilości warzyw, by utrzymać zbilansowaną dietę.

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 cebula
  • 1 szklanka śmietanki (30% lub 36%)
  • 300 g żółtego sera
  • 100 g mrożonego zielonego groszku
  • 4-5 dużych ziemniaków
  • margaryna lub oliwa z oliwek do wysmarowania foremki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Umyj, obierz i ugotuj ziemniaki na półtwardo.
  2. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, następnie dodaj posiekaną cebulkę, a po 5 minutach pokrojoną w paski szynkę i chwilę podsmaż.
  3. Wlej śmietankę, dorzuć groszek i potrzymaj na małym ogniu około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Zetrzyj ser na drobnej tarce.
  4. Wystudzone ziemniaki pokrój w plastry o grubości 1,5 cm. Ułóż warstwę na dnie wysmarowanej oliwą foremki i na to wylej część sosu. Proces powtórz do skończenia się składników, tak, by ostatnią warstwą był sos. Wierzch posyp startym serem.

Co na obiad? Kurczak po tajsku z mango i dynią

Masz ochotę na egzotyczne smaki? Kurczak po tajsku z mango i dynią to świetny pomysł na obiad! To bardzo efektowne i smaczne danie przygotujesz błyskawicznie! Kurczak po tajsku najlepiej smakuje z ryżem.

Jeśli lubisz egzotyczne smaku, kurczak po tajsku to dla ciebie świetny wybór na obiad
Jeśli lubisz egzotyczne smaku, kurczak po tajsku to dla ciebie świetny wybór na obiadmateriały prasowemateriały prasowe

Składniki

  • 250 g upieczonej dyni hokkaido
  • 200 g ryżu jaśminowego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 200 g fileta z kurczaka
  • 230 g świeżego mango
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki zielonej pasty curry
  • 1-2 cm imbiru
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, kurkuma, kumin
  • papryka słodka i ostra, chili
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotujemy według wskazań na opakowaniu. Dynię i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek oraz imbir drobno siekamy. Filet z kurczaka marynujemy w przyprawach.
  2. W woku lub na dużej patelni podsmażamy na oleju cebulę. Gdy się lekko zeszkli, dodajemy zamarynowany filet. Wszystko razem smażymy.
  3. Następnie wrzucamy starty czosnek i imbir oraz pastę curry. Smażymy minutę i dorzucamy paprykę oraz dynię. Całość dusimy około 3-4 minut.
  4. Przyprawiamy do smaku i dokładamy mango. Następnie wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy 5-7 minut, aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Kurczak po tajsku najlepiej smakuje z ryżem i dekorujemy świeżą pietruszką.

Rada:

Kurczaka możemy zamarynować w domowej przyprawie do mięsa (zob. s. 283) albo w czerwonej lub żółtej paście curry. Nadają się też przyprawy w proszku: curry, imbir, chili. Kurczak po tajsku dobrze smakuje również z innym ryżem.

Przepis pochodzi z książki "Zdrowo w 15 minut".

Co na obiad? Łosoś po szwedzku

Łosoś po szwedzku - szybki przepisInteria Kulinaria

Smacznego!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas