Co na obiad w tym tygodniu? Przepisy dla całej rodziny
Kolejny tydzień, kolejne dylematy obiadowe. Spieszymy z pomocą i kolejną już porcją przepisów na obiady na cały tydzień dla całej rodziny. Smacznego!
Spis treści:
- Co na obiad? Wyraziste cannelloni ze szpinakiem
- Co na obiad? Zupa pieczarkowa jak u babci
- Co na obiad? Pieczona pierś indyka w sosie śliwkowym - przepis Ewy Wachowicz
- Co na obiad? Pierogi z kaszą gryczaną
- Co na obiad? Zapiekanka ziemniaczana z groszkiem
- Co na obiad? Kurczak po tajsku z mango i dynią
- Co na obiad? Łosoś po szwedzku
Co na obiad? Wyraziste cannelloni ze szpinakiem
Cannelloni ze szpinakiem do doskonała propozycja dla fanów włoskiej kuchni.
Składniki
- Opakowanie makaronu cannelloni
- Szpinak mrożony
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- Opakowanie sera ricotta
- 50 g passaty pomidorowej
- Jajko
- parmezan do posypania
- pieprz
- sól
- czerwona papryka w proszku
Cannelloni ze szpinakiem - przygotowanie
Pokrojone cebulę i czosnek podsmaż na patelni i duś kwadrans z passatą pomidorową. Dopraw do smaku. Rozmrożony i odsączony szpinak wymieszaj z ricottą, jajkiem, solą i gałką. Tym farszem napełnij makaronowe rurki. Ułóż je w naczyniu do zapiekania i polej sosem pomidorowym. Piecz ok. pół godziny w 180 stopniach. Na ostatnie 5 minut w piekarniku możesz posypać z wierzchu cheddarem, parmezanem lub innym serem.
Polecamy: Aksamitny sernik w czekoladzie
Co na obiad? Zupa pieczarkowa jak u babci
Zupa pieczarkowa - aromatyczna, smakowita i sycąca.
Składniki
- 150 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek białej części pora
- 3-4 liści kapusty pekińskiej
- 1 kość schabowa z mięsem
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- sól, pieprz
- dowolna zielenina
- 200 g makaronu (spaghetti, nitki)
Zupa pieczarkowa - przygotowanie
1. Kość schabową umieszczamy w garnku razem z obraną i pokrojoną marchewką oraz pietruszką. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, kawałek pora pokrojony w plasterki oraz porwaną na kawałki kapustę pekińską. Zalewamy 1,5 l wody i zagotowujemy.
2. Cebulę kroimy w plasterki, podsmażamy i dodajemy do gotującego się wywaru na zupę pieczarkową.
3. Makaron gotujemy osobno, w osolonym wrzątku według przepisu podanego na opakowaniu. Dowiedz się, jak ugotować makaron, by był idealny!
4. Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plasterki. Dodajemy do wywaru, gdy warzywa będą miękkie. Gotujemy całość jeszcze ok. 20 min. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy zieleninę oraz ugotowany makaron.
5. Pyszna zupa pieczarkowa jest gotowa - smacznego!
Sprawdź też: Zupa pomidorowa z boczkiem
Co na obiad? Pieczona pierś indyka w sosie śliwkowym - przepis Ewy Wachowicz
Co na obiad? Pierogi z kaszą gryczaną
Smaczne, sycące i zdrowe - wege pierożki z kaszą gryczaną to kulinarny hit! Gdy już znudzą wam się klasyczne ruskie lub postne, z kaszą i grzybami, te rozpalą miłość do pierogów na nowo. Wege pierożki z kaszą gryczaną smakują jak u babci i zawsze się udają!
Składniki
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- jajko
- szczypta soli
- ok. 150 ml ciepłej wody
- sól, pieprz do smaku
- Farsz:
- 200 g twarogu wiejskiego
- 200 g ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
- olej, cebula
Wege pierożki z kaszą gryczaną - przygotowanie
- Mąkę przesiej i wysyp na stolnicę. Zrób dołek, wlej wodę, wbij jajko, zagnieć ciasto. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie, zawiń je w lnianą ściereczkę i odstaw.
- Teraz możesz przygotować farsz. Ugotowaną na sypko kaszę zmieszaj z pokruszonym twarogiem. Usmaż cebulkę i dodaj ją do kaszy. Wymieszaj, dopraw do smaku.
- Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 2 mm. Szklanką wytnij krążki i nakładaj na nie po łyżce farszu. Zlep brzegi.
- Pierogi wrzuć na osolony wrzątek i gotuj do wypłynięcia.
Sprawdź też: Kotlety warzywne
Co na obiad? Zapiekanka ziemniaczana z groszkiem
Zapiekanka to danie, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci. To też prosty sposób na przemycenie większej ilości warzyw, by utrzymać zbilansowaną dietę.
Składniki
- 1 cebula
- 1 szklanka śmietanki (30% lub 36%)
- 300 g żółtego sera
- 100 g mrożonego zielonego groszku
- 4-5 dużych ziemniaków
- margaryna lub oliwa z oliwek do wysmarowania foremki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Umyj, obierz i ugotuj ziemniaki na półtwardo.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego, następnie dodaj posiekaną cebulkę, a po 5 minutach pokrojoną w paski szynkę i chwilę podsmaż.
- Wlej śmietankę, dorzuć groszek i potrzymaj na małym ogniu około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Zetrzyj ser na drobnej tarce.
- Wystudzone ziemniaki pokrój w plastry o grubości 1,5 cm. Ułóż warstwę na dnie wysmarowanej oliwą foremki i na to wylej część sosu. Proces powtórz do skończenia się składników, tak, by ostatnią warstwą był sos. Wierzch posyp startym serem.
Co na obiad? Kurczak po tajsku z mango i dynią
Masz ochotę na egzotyczne smaki? Kurczak po tajsku z mango i dynią to świetny pomysł na obiad! To bardzo efektowne i smaczne danie przygotujesz błyskawicznie! Kurczak po tajsku najlepiej smakuje z ryżem.
Składniki
- 250 g upieczonej dyni hokkaido
- 200 g ryżu jaśminowego
- 200 ml mleczka kokosowego
- 200 g fileta z kurczaka
- 230 g świeżego mango
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki zielonej pasty curry
- 1-2 cm imbiru
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- sól, pieprz, kurkuma, kumin
- papryka słodka i ostra, chili
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
- Ryż gotujemy według wskazań na opakowaniu. Dynię i paprykę kroimy w kostkę. Cebulę, czosnek oraz imbir drobno siekamy. Filet z kurczaka marynujemy w przyprawach.
- W woku lub na dużej patelni podsmażamy na oleju cebulę. Gdy się lekko zeszkli, dodajemy zamarynowany filet. Wszystko razem smażymy.
- Następnie wrzucamy starty czosnek i imbir oraz pastę curry. Smażymy minutę i dorzucamy paprykę oraz dynię. Całość dusimy około 3-4 minut.
- Przyprawiamy do smaku i dokładamy mango. Następnie wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy 5-7 minut, aż sos zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Kurczak po tajsku najlepiej smakuje z ryżem i dekorujemy świeżą pietruszką.
Rada:
Kurczaka możemy zamarynować w domowej przyprawie do mięsa (zob. s. 283) albo w czerwonej lub żółtej paście curry. Nadają się też przyprawy w proszku: curry, imbir, chili. Kurczak po tajsku dobrze smakuje również z innym ryżem.
Przepis pochodzi z książki "Zdrowo w 15 minut".
Co na obiad? Łosoś po szwedzku
Smacznego!