Co zrobić, by panierka nie odpadała od świątecznego karpia?

Karp w panierce jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych
Karp w panierce jest jedną z tradycyjnych potraw wigilijnych 123RF/PICSEL
  • Podczas smażenia karpia ważne jest dobre rozgrzanie tłuszczu na patelni
  • Prawidłowo przygotowana panierka sprawi, że danie będzie smaczne i zyska piękny, złoty kolor

Na czym smażyć karpia - jaki olej do smażenia karpia wybrać?

Odpowiednie rozgrzanie tłuszczu to klucz do sukcesu
Odpowiednie rozgrzanie tłuszczu to klucz do sukcesu123RF/PICSEL

Jak długo smażyć karpia w panierce?

Klasyczny przepis na karpia wigilijnegoInteria KulinariaInteria Kulinaria

Jaka panierka do karpia?

Jajko, mąka i bułka to klasyczna panierka
Jajko, mąka i bułka to klasyczna panierka123RF/PICSEL

Co zrobić, żeby panierka nie odpadła od karpia?

  • Jajka wykorzystywane do panierki muszą być dobrze roztrzepane. Nie warto robić tego widelcem i lepiej wykorzystać np. mikser. Dzięki temu masa będzie napowietrzona i panierka zyska na trwałości.
  • Przed smażeniem ryby należy strząsnąć nadmiar panierki. Zbyt gruba warstwa nie utrzyma się dobrze na karpiu.
  • Zanim zaczniemy smażyć karpia, sprawdźmy czy olej jest już gotowy. W przeciwnym razie tłuszcz wniknie w bułkę, panierka zmięknie, a ryba będzie nim ociekać. Sprawdzając to, można wrzucić na patelnię odrobinę samej panierki, jeśli zacznie się ona rumienić, to znak, że można włożyć rybę.
  • Do bułki tartej lub mąki dodajmy dwie łyżeczki skrobi kukurydzianej. Sprawi to, że całość panierki będzie się świetnie trzymała na rybie.