Co zrobić na obiad za nie więcej niż 10 zł? Oto trzy obłędne w smaku i tanie potrawy

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Odpowiednio doprawiony makaron z pomidorami smakuje wyśmienicie
Odpowiednio doprawiony makaron z pomidorami smakuje wyśmienicie123RF/PICSEL

Obiad za 10 zł - spaghetti w sosie pomidorowym

Składniki

  • makaron spaghetti,
  • krojone pomidory z puszki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia i oregano
  • sól i pieprz
  • opcjonalnie parmezan do posypania
  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na patelni, potem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Smaż kilka minut wraz z pomidorkami koktajlowymi na bardzo niskiej mocy palnika. Następnie dodaj pomidory z puszki, smaż wszystko po kilka minut.
  4. Dodaj przyprawy i wymieszaj.
  5. Na talerze wyłóż ugotowany makaron i polewaj sosem pomidorowym. Posyp startym parmezanem.

Obiad za 10 zł - zupa warzywna z boczkiem

Zupa warzywna z dodatkiem boczku to doskonałe danie obiadowe na jesień oraz zimę
Zupa warzywna z dodatkiem boczku to doskonałe danie obiadowe na jesień oraz zimę123RF/PICSEL

Składniki

  • Ziemniaki - 3 szt.
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 70 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki śmietany 12 proc.
  1. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, smaż na oleju około 4-5 minut. Boczek "wytop" na osobnej, suchej patelni.
  2. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
  3. Warzywa dodaj do garnka, zalej litrem bulionu i gotuj 15 minut. Następnie dodaj podsmażony boczek.
  4. Śmietanę połącz z mąką i dodaj do zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Posyp natką pietruszki.

Obiad za 10 zł - pierogi leniwe

Kluski leniwe są sycące, a ich przygotowanie dziecinnie proste
Kluski leniwe są sycące, a ich przygotowanie dziecinnie prosteMichał WoźniakEast News

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 500 g twarogu tłustego lub półtłustego
  • 3 jajka
  • sól
  1. Białka oddziel od żółtek, umieść w osobnych garnuszkach.
  2. Do żółtek dodaj twaróg, rozgnieć i połącz za pomocą widelca.  
  3. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodaj do masy i wymieszaj szpatułką.
  4. Dodaj mąkę, a następnie całość delikatnie połącz. Ciasto ma być lekko klejące.
  5. Przełóż ciasto na blat obficie obsypany mąką i zrób z niego długi wałek, kolejno potnij na niewielkie kawałki.
  6. Wodę delikatnie posól i zagotuj, a następnie wrzucaj do niej partiami kluski. Gotuj około 3-4 minuty, wyciągaj łyżką cedzakową.