Codziennie jadła boczek. Reakcja organizmu ją zaskoczyła
Co stanie się z organizmem, jeśli przez tydzień podstawą śniadania będzie boczek? Takie pytanie zadała sobie Patricia Varacallo z portalu thehealthy.com. Lekarka włączyła przetworzone mięso do swojej codziennej diety. Jak wpłynęło to na jej organizm?
Przez tydzień jadła boczek na śniadanie
Patricia Varacallo współtworzy portal thehealthy.com poświęcony tematyce żywieniowej. Lekarka znana jest z eksperymentów, w których włącza na tydzień do swojej diety różne produkty spożywcze. Opisywała między innymi swoje odczucia i obserwacje po tym, jak przez siedem dni codziennie jadła banany czy borówki. Tym razem do swojej diety postanowiła włączyć bekon. Kobieta najczęściej wybierała przetworzone mięso z indyka - zdrowszą alternatywę dla boczku wieprzowego, ale na jej talerzu pojawiał się także klasyczny bekon.
Lekarka, aby urozmaicić swoje “boczkowe śniadania", zjadała mięso w różnych postaciach, raz było to tradycyjne angielskie śniadanie z bekonem w towarzystwie jajek, innym razem boczek stanowił dodatek do sałatki. Jak wpływa na organizm codzienne jedzenie boczku?
Zobacz również: Przepis na boczek pieczony
Codzienne jedzenie boczku wpłynęło na jej organizm
Zobacz również:
- Na andrzejki piekę proste, sprawdzone ciasto. Goście zawsze proszą o dokładkę
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
Doktor Patricia Varacallo zauważyła, że śniadania z boczkiem są bardzo sycące. Dzięki włączeniu go do swojej diety długo nie czuła głodu, co pozwalało jej unikać podjadania między posiłkami. Jednak po tygodniu zaczęła odczuwać brak energii i zmęczenie. Jej obserwacje potwierdzają badania opublikowane w 2022 roku w czasopiśmie naukowym "Nutrients". Wykazały one, że częste jedzenie przetworzonego mięsa powoduje spadek energii i poczucie zmęczenia fizycznego, a nawet psychicznego.
Zdaniem lekarki nie należy wyłączać bekonu całkowicie ze swojej diety. Boczek zawiera białko, witaminy z grupy B oraz żelazo, potas, fosfor i cynk. Jednak nie powinniśmy go spożywać zbyt często - nasycone kwasy tłuszczowe mogą przyczyniać się bowiem do powstawania złego cholesterolu oraz chorób sercowo-naczyniowych, a także powodować wzrost masy ciała. Wynik eksperymentu Patricii Varacallo można podsumować zdaniem, które lubią często powtarzać lekarze i dietetycy: “wszystko z umiarem".
Zobacz również: Przepis na boczek z grzybami