Czy można mrozić krokiety? Kucharze polecają dwie metody

Joanna Leśniak

Opracowanie Joanna Leśniak

Złociste krokiety to kapitalny dodatek do barszczu czerwonego, ale świetnie smakują też samodzielnie. Ich przygotowanie zajmuje jednak trochę czasu, więc w wielu kuchniach pojawia się pytanie: czy krokiety można zamrozić? Odpowiednie przechowywanie to ważny krok w kierunku niemarnowania jedzenia. Dodatkowo pozwoli zrobić zapasy, które ułatwią przyrządzenie szybkiego obiadu, kiedy braknie czasu na gotowanie od podstaw.

Mrożenie krokietów nie jest trudne, ale trzeba znać kilka zasad
Mrożenie krokietów nie jest trudne, ale trzeba znać kilka zasad123RF/PICSEL

Czy można mrozić krokiety? Czy rodzaj farszu ma znaczenie?

Zacznijmy od dobrej wiadomości. Mrożenie krokietów jest nie tylko możliwe, ale też bardzo ułatwia życie. Przede wszystkim pozwala uporać się z nadmiarem jedzenia, z którym często mamy do czynienia, organizując uroczyste spotkania przy stole.

Ponadto zapas krokietów w zamrażarce usprawni zrobienie domowego posiłku, kiedy brakuje czasu. Z takim zabezpieczeniem nie będzie ci grozić jedzenie przypadkowych dań błyskawicznych ani długie burczenie w brzuchu. Co ważne, do mrożenia nadają się krokiety niezależnie od farszu. Niska temperatura służy nadzieniu bazującemu na mięsie, kapuście czy grzybach.

Zmysłowe smaki: Krokiety z kapustą i grzybamiInteria.tv

Jak mrozić krokiety — w panierce czy bez?

Czas przejść do kwestii technicznych. Odpowiedź na pytanie, czy krokiety można zamrozić, jest już jasna. Jednak w jakiej formie najlepiej zniosą pobyt w zamrażalniku? Każda opcja na swoje plusy i minusy.

  • Mrożenie krokietów w panierce sprawia, że nie potrzebują one rozmrażania przed obróbką termiczną. Od razu możemy wrzucić je do piekarnika i ze smakiem spałaszować już po kilkunastu minutach. Minimalna ilość pracy to ogromny atut. Mimo wszystko trzeba wziąć pod uwagę, że panierka może nasiąknąć wilgocią, przez co nie będzie już chrupiąca. Odradza się również odgrzewanie takich krokietów na patelni przez ryzyko intensywnego pryskania gorącego tłuszczu.
  • Dobrym pomysłem jest zamrażanie krokietów przed panierowaniem. Obtoczenie ich w bułce tartej tuż przed smażeniem lub pieczeniem sprawia, że smakują lepiej. Trzeba jednak pamiętać o tym, że krokiety w tej formie muszą być całkowicie rozmrożone, zanim zaczniesz panierowanie, co z kolei wydłuża czas oczekiwania na posiłek.
Smażenie krokietów przed mrożeniem nie jest konieczne
Smażenie krokietów przed mrożeniem nie jest konieczne123RF/PICSEL

Instrukcja obsługi, czyli jak mrozić krokiety?

Wiesz już, czego możesz się spodziewać w kuchni i jak należy postępować z tym popularnym daniem tuż przed degustacją. A jak wygląda mrożenie krokietów krok po kroku?

Ostudzone krokiety ułóż na tacce w taki sposób, aby się nie stykały. Włóż do zamrażalnika na około dwie godziny. W tym czasie powinny stwardnieć. To znak, że możesz przełożyć je do pojemników lub woreczków przeznaczonych do mrożenia żywności. Oznacz je datą mrożenia oraz rodzajem farszu, by łatwiej było namierzyć upragnione kąski.

Porada: Jeśli decydujesz się na zamrażanie potrawy w wersji panierowanej, w pierwszej kolejności odsącz krokiety z tłuszczu na ręczniku papierowym.

Jak długo można przechowywać krokiety?

W tym przypadku nadzienie ma znaczenie. Krokiety z mięsem nadają się do przechowywania w zamrażarce przez około trzy miesiące. Gdy mowa o krokietach z kapustą i grzybami albo pieczarkami i serem, staraj się zjeść je nie później niż dwa miesiące od daty mrożenia.

Zapas krokietów ułatwi planowanie codziennego jadłospisu
Zapas krokietów ułatwi planowanie codziennego jadłospisu123RF/PICSEL

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas