Czy można mrozić krokiety? Kucharze polecają dwie metody

Mrożenie krokietów nie jest trudne, ale trzeba znać kilka zasad
Mrożenie krokietów nie jest trudne, ale trzeba znać kilka zasad123RF/PICSEL

Czy można mrozić krokiety? Czy rodzaj farszu ma znaczenie?

Zmysłowe smaki: Krokiety z kapustą i grzybamiINTERIA.TVInteria.tv

Jak mrozić krokiety — w panierce czy bez?

  • Mrożenie krokietów w panierce sprawia, że nie potrzebują one rozmrażania przed obróbką termiczną. Od razu możemy wrzucić je do piekarnika i ze smakiem spałaszować już po kilkunastu minutach. Minimalna ilość pracy to ogromny atut. Mimo wszystko trzeba wziąć pod uwagę, że panierka może nasiąknąć wilgocią, przez co nie będzie już chrupiąca. Odradza się również odgrzewanie takich krokietów na patelni przez ryzyko intensywnego pryskania gorącego tłuszczu.
  • Dobrym pomysłem jest zamrażanie krokietów przed panierowaniem. Obtoczenie ich w bułce tartej tuż przed smażeniem lub pieczeniem sprawia, że smakują lepiej. Trzeba jednak pamiętać o tym, że krokiety w tej formie muszą być całkowicie rozmrożone, zanim zaczniesz panierowanie, co z kolei wydłuża czas oczekiwania na posiłek.
Smażenie krokietów przed mrożeniem nie jest konieczne
Smażenie krokietów przed mrożeniem nie jest konieczne123RF/PICSEL

Instrukcja obsługi, czyli jak mrozić krokiety?

Zobacz również:

    Jak długo można przechowywać krokiety?

    Zapas krokietów ułatwi planowanie codziennego jadłospisu
    Zapas krokietów ułatwi planowanie codziennego jadłospisu123RF/PICSEL