Eliminuję jeden składnik z przepisu. Każdy kęs placuszków z cukinii smakuje obłędnie

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Wydawać by się mogło, że bez choćby najmniejszej porcji mąki nie przygotujemy wybornych placków z cukinii. Nic bardziej mylnego. Okazuje się, że składnik w prosty sposób możemy zastąpić o wiele zdrowszym zamiennikiem. W ten sposób danie nie tylko zyska na chrupkości, ale przede wszystkim dostarczy licznych składników odżywczych. Jaki jest sekret udanych placków z cukinii bez mąki? Podpowiadamy.

Placuszki z cukinii warto wzbogacić o porcję płatków owsianych
Placuszki z cukinii warto wzbogacić o porcję płatków owsianych123RF/PICSEL

Co do placków z cukinii zamiast mąki?

Pełnią wiosny, coraz chętniej sięgamy po dania obiadowe na bazie warzyw. Jednym z prostszych, a zarazem pyszniejszych, są przyrumienione na patelni placki z cukinii. W proponowanych przepisach z łatwością dostrzeżemy, że na liście składników widnieje mąka. Jeśli jednak chcemy uzyskać idealnie chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku danie, zastąpmy mąkę płatkami owsianymi.

Składniki na placki z cukinii

  • 1 duża cukinia
  • 2 jajka
  • 130 g płatków owsianych
  • suszone oregano
  • czosnek granulowany
  • słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • olej roślinny do smażenia

Jak zrobić placki z cukinii z płatkami owsianymi?

Placki z cukinii najlepiej smakują w sezonie wiosenno-letnim
Placki z cukinii najlepiej smakują w sezonie wiosenno-letnim123RF/PICSEL
  1. Cukinię dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie trzemy na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywo przekładamy do miski, dodajemy płatki owsiane i odstawiamy na 10-15 minut.
  2. Po tym czasie cukinia puści wodę, która rozmiękczy płatki owsiane. Na tym etapie do masy wbijamy jajka, dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy od uzyskania jednolitej konsystencji.
  3. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i nakładamy ciasto łyżką lub chochelką. Placki z cukinii smażymy z obu strony na złocisty kolor, a następnie odsączamy nadmiar tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
  4. Gotowe placki z cukinii najlepiej serwować na ciepło z dodatkiem ulubionych ziół, kleksem śmietany, jogurtu naturalnego lub domowego sosu czosnkowego. Smacznego!

Ciekawe dodatki do placków z cukinii

Podstawowy przepis na placki z cukinii smakuje wybornie i nie ma potrzeby wzbogacać go o dodatkowe składniki. Jeśli jednak znudziła nam się tradycyjna wersja i szukamy ciekawego urozmaicenia, dodajmy do masy:

  • ziemniaki,
  • marchewkę,
  • pietruszkę,
  • pasternak.

Bardziej wyrazisty smak uzyskamy, łącząc cukinię z wyrazistą w smaku cebulą lub białą częścią pora. Zielonkawy kolor placuszków warto przełamać nieco intensywniejszą barwą. W tym celu wykorzystajmy świeżą paprykę, pomidory, a także kukurydzę lub groszek z puszki. Chrupiące danie na bazie cukinii rozpieści kubki smakowe, jeśli dodamy do niego m.in.:

  • fetę,
  • mozzarellę,
  • tarty żółty ser,
  • parmezan,
  • twaróg.
„Ewa gotuje”: Łosoś w cieście francuskimPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas