Eliminuję jeden składnik z przepisu. Każdy kęs placuszków z cukinii smakuje obłędnie

Placuszki z cukinii warto wzbogacić o porcję płatków owsianych
Placuszki z cukinii warto wzbogacić o porcję płatków owsianych123RF/PICSEL

Co do placków z cukinii zamiast mąki?

Zobacz również:

    • 1 duża cukinia
    • 2 jajka
    • 130 g płatków owsianych
    • suszone oregano
    • czosnek granulowany
    • słodka papryka
    • sól
    • pieprz
    • olej roślinny do smażenia

    Jak zrobić placki z cukinii z płatkami owsianymi?

    Placki z cukinii najlepiej smakują w sezonie wiosenno-letnim
    Placki z cukinii najlepiej smakują w sezonie wiosenno-letnim123RF/PICSEL
    1. Cukinię dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie trzemy na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywo przekładamy do miski, dodajemy płatki owsiane i odstawiamy na 10-15 minut.
    2. Po tym czasie cukinia puści wodę, która rozmiękczy płatki owsiane. Na tym etapie do masy wbijamy jajka, dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy od uzyskania jednolitej konsystencji.
    3. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i nakładamy ciasto łyżką lub chochelką. Placki z cukinii smażymy z obu strony na złocisty kolor, a następnie odsączamy nadmiar tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
    4. Gotowe placki z cukinii najlepiej serwować na ciepło z dodatkiem ulubionych ziół, kleksem śmietany, jogurtu naturalnego lub domowego sosu czosnkowego. Smacznego!

    Ciekawe dodatki do placków z cukinii

    • ziemniaki,
    • marchewkę,
    • pietruszkę,
    • pasternak.
    • fetę,
    • mozzarellę,
    • tarty żółty ser,
    • parmezan,
    • twaróg.
    „Ewa gotuje”: Łosoś w cieście francuskimPolsat