Eliminuję jeden składnik z przepisu. Każdy kęs placuszków z cukinii smakuje obłędnie
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Wydawać by się mogło, że bez choćby najmniejszej porcji mąki nie przygotujemy wybornych placków z cukinii. Nic bardziej mylnego. Okazuje się, że składnik w prosty sposób możemy zastąpić o wiele zdrowszym zamiennikiem. W ten sposób danie nie tylko zyska na chrupkości, ale przede wszystkim dostarczy licznych składników odżywczych. Jaki jest sekret udanych placków z cukinii bez mąki? Podpowiadamy.
Spis treści:
Co do placków z cukinii zamiast mąki?
Pełnią wiosny, coraz chętniej sięgamy po dania obiadowe na bazie warzyw. Jednym z prostszych, a zarazem pyszniejszych, są przyrumienione na patelni placki z cukinii. W proponowanych przepisach z łatwością dostrzeżemy, że na liście składników widnieje mąka. Jeśli jednak chcemy uzyskać idealnie chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku danie, zastąpmy mąkę płatkami owsianymi.
Składniki na placki z cukinii
- 1 duża cukinia
- 2 jajka
- 130 g płatków owsianych
- suszone oregano
- czosnek granulowany
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- olej roślinny do smażenia
Jak zrobić placki z cukinii z płatkami owsianymi?
- Cukinię dokładnie myjemy pod zimną i bieżącą wodą, a następnie trzemy na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywo przekładamy do miski, dodajemy płatki owsiane i odstawiamy na 10-15 minut.
- Po tym czasie cukinia puści wodę, która rozmiękczy płatki owsiane. Na tym etapie do masy wbijamy jajka, dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy od uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na patelni rozgrzewamy porcję oleju i nakładamy ciasto łyżką lub chochelką. Placki z cukinii smażymy z obu strony na złocisty kolor, a następnie odsączamy nadmiar tłuszczu na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.
- Gotowe placki z cukinii najlepiej serwować na ciepło z dodatkiem ulubionych ziół, kleksem śmietany, jogurtu naturalnego lub domowego sosu czosnkowego. Smacznego!
Ciekawe dodatki do placków z cukinii
Podstawowy przepis na placki z cukinii smakuje wybornie i nie ma potrzeby wzbogacać go o dodatkowe składniki. Jeśli jednak znudziła nam się tradycyjna wersja i szukamy ciekawego urozmaicenia, dodajmy do masy:
- ziemniaki,
- marchewkę,
- pietruszkę,
- pasternak.
Bardziej wyrazisty smak uzyskamy, łącząc cukinię z wyrazistą w smaku cebulą lub białą częścią pora. Zielonkawy kolor placuszków warto przełamać nieco intensywniejszą barwą. W tym celu wykorzystajmy świeżą paprykę, pomidory, a także kukurydzę lub groszek z puszki. Chrupiące danie na bazie cukinii rozpieści kubki smakowe, jeśli dodamy do niego m.in.:
- fetę,
- mozzarellę,
- tarty żółty ser,
- parmezan,
- twaróg.
Sprawdź również: