Czym się różni śmietana od śmietanki? Oto kluczowe różnice

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Którą śmietanę wybrać? Poniżej przydatna ściąga
Którą śmietanę wybrać? Poniżej przydatna ściąga123RF/PICSEL

Śmietana kwaśna: rodzaje i zastosowanie

  • Śmietana 9%: kwaśna śmietana o najniższej zawartości tłuszczu. Jest najlepszym wyborem do sałatek, sałat i mizerii oraz do twarożku. Sprawdzi się również jako dodatek do sosów i zup,
  • Śmietana 12%: idealna do dań na zimno takich jak np. chłodniki warzywne i owocowe. Jest też idealnym dodatkiem do śledzi w śmietanie,
  • Śmietana 18%: prawdziwa królowa, jeśli chodzi o popularność. Śmietana 18% jest najczęściej używanym rodzajem. Jest polecana zwłaszcza do gorących sosów i zup. Nadaje pełniejszy smak i lekko zagęszcza potrawę,
  • Śmietana 22%: ma największą zawartość tłuszczów, jeśli chodzi o kwaśne śmietany. Najlepiej sprawdza się jako dodatek do sosów na ciepło czy dania z mięsa ugotowanego w niewielkiej ilości wody z dodatkiem warzyw.
Śmietana śmietanie nierówna. Jedna lepiej sprawdzi się w przypadku dań gorących, inna - deserów
Śmietana śmietanie nierówna. Jedna lepiej sprawdzi się w przypadku dań gorących, inna - deserów123RF/PICSEL

Zobacz również:

Śmietana słodka: rodzaje i zastosowanie

  • Śmietanka 9%: idealna do koktajli, smoothie i do kawy,
  • Śmietana 12%: sprawdzi się idealnie do gotowania i duszenia oraz zapiekanek,
  • Śmietana 30%: idealna na bitą śmietanę ze względu na wysoką zawartość tłuszczu. Jest idealna do musów i kremów, bo łatwo się ubija. Można ją gotować,
  • Śmietana 36%: śmietana kremówka, która szybko się ubija. Idealna do deserów.
Bita śmietana jest elementem wielu deserów
Bita śmietana jest elementem wielu deserów123RF/PICSEL

Nie dodawaj do gorącej potrawy. Wcześniej śmietanę musisz "zahartować"

„Ewa gotuje”: Krem sułtańskiPolsat