Będą kremowe, aksamitne i wyraziste w smaku. Jakiej śmietany użyć do duszenia grzybów?

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Grzyby duszone w śmietanie to przysmak, który kochają Polacy
Grzyby duszone w śmietanie to przysmak, który kochają Polacy 123RF/PICSEL

Kwaśna czy kremówka - jaka śmietana jest najlepsza do duszenia grzybów?

Jak zrobić grzyby w śmietanie? Prosty przepis, wykonasz w 20 minut

  • 1 kg ulubionych grzybów leśnych (mogą to być kurki, prawdziwki, podgrzybki)
  • 1 cebula
  • 1 szklanka śmietany (słodkiej lub kwaśnej)
  • 2 łyżki masła
  • łyżka oliwy
  • pęczek natki pietruszki
  1. Grzyby myjemy i kroimy na grube kawałki.
  2. Obraną i posiekaną cebulę smażymy na rozgrzanym maśle z oliwą.
  3. Na patelnię z cebulką dodajemy grzyby, a następnie smażymy całość przez 30 minut.
  4. Dodajemy śmietanę i dusimy przez około 7 minut pod przykryciem.
  5. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem.
Do duszenia możemy wybrać ulubione grzyby np. kurki
Do duszenia możemy wybrać ulubione grzyby np. kurki Damian Klamka/East NewsEast News

Grzyby w śmietanie nie dla wszystkich. Kto powinien uważać na to danie?

Jak rozplanować posiłki dla dziecka na cały dzień i dlaczego warto zadbać o odpowiednie porcje?