Dieta na dobrą pamięć
Problemy z pamięcią mogą dotyczyć osób w każdym wieku. Czasami pojawiające się zaniki pamięci kojarzone są z chorobą Alzhaimera, co jest dużym uogólnieniem, ponieważ problemy z zapamiętywaniem niekoniecznie muszą zapowiadać rozwój choroby. Jest to naturalny proces degeneracji mózgu, który można spowolnić codziennie trenując pamięć (rozwiązywanie krzyżówek, uczenie się obcych słówek, zapamiętywanie numerów telefonów) i stosując odpowiednią dietę. Oto lista składników, których nigdy nie powinno zabraknąć w menu (lub o których nigdy nie powinniśmy zapomnieć):
Kwasy tłuszczowe omega-3
Kwasy tłuszczowe omega-3 można znaleźć w rybach i suszonych owocach. Działają jak tarcza, chroniąc mózg przed uszkodzeniem komórek i starzeniem się. Są też składnikiem błony komórkowej neuronów, które odpowiadają za przewodzenie impulsów nerwowych.
Antyoksydanty
Antyoksydanty to związki usuwające z organizmu wolne rodniki, dzięki czemu opóźniają proces starzenia się i wystąpienia chorób degeneracyjnych układu nerwowego, m.in. choroby Alzhaimera. Poprawiają pamięć i usprawniają pracę mózgu. Antyoksydanty znajdują się w wielu warzywach i owocach. Ich bogatym źródłem są pomidory, brokuły, czarna porzeczka, orzechy, rośliny strączkowe.
Miłorząb i żeń-szeń
Miłorząb i żeń-szeń - obie rośliny pozytywnie wpływają na pracę mózgu. Mają zdolność do zwiększania jego funkcji poznawczych i znacznie poprawiają procesy myślenia, zapamiętywania i koncentracji u osób w średnim i starszym wieku.