Drożdżowe ciasto ze śliwkami i malinami od Ewy Wachowicz. Zawsze się uda
Ewa Wachowicz, restauratorka, prezenterka i fanka dobrej kuchni opublikowała na Instagramie przepis na drożdżowe ciasto ze śliwkami i malinami. Jego sekretem są nie tylko pyszne, świeże owoce, ale również konkretny rodzaj mąki i pyszna kruszonka. Przetestujcie jeszcze tego lata!
Zobacz również:
Ewa Wachowicz, Miss Polonia 1992, prezenterka, dziennikarka, producentka i restauratorka od wielu lat dzieli się z fanami swoimi sprawdzonymi przepisami. Robi to głównie za pomocą Instagrama, gdzie obserwuje ją już ponad 231 tysięcy fanów, którzy chętnie korzystają z jej rad.
Wachowicz publikuje posty ze swoimi sprawdzonymi i przetestowanymi przepisami, ale równie chętnie eksperymentuje i sięga po najbardziej egzotyczne potrawy z całego świata. Równie mocno docenia jednak klasykę, więc nie dziwi fakt, że opublikowała właśnie przepis na pyszne drożdżowe ciasto ze śliwkami i malinami. Warto się zainspirować!
Przepis na drożdżowe ciasto ze śliwkami i malinami od Ewy Wachowicz
Aby przygotować drożdżowe ciasto ze śliwkami i malinami będziemy potrzebować:
- 550 g mąki orkiszowej jasnej (można też na zwykłej, tortowej),
- 30 g drożdży,
- 1 szklankę mleka,
- 100 g masła,
- 4 łyżki cukru,
- 2 jajka i 1 łyżkę cukru waniliowego.
Do kruszonki:
- 1 szklankę mąki orkiszowej jasnej,
- 6 łyżek cukru brązowego lub ksylitolu,
- 100 g masła.
Do nadzienia:
- ok 600 g śliwek,
- garść malin.
Przygotowanie:
1. Mleko przelać do garnka, dodać masło i posłodzić. Podgrzać.
2. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołeczek, wkruszyć drożdże. Wlać 3-4 łyżki ciepłego mleka. Wymieszać w dołeczku, przykryć i zostawić w spokoju (na ok. 20 minut).
3. Do drugiej miski wsypać mąkę na kruszonkę, dodać cukier i masło. Wymieszać tak, by powstała kruszonka. Przykryć i wstawić do lodówki.
4. Śliwki przekroić na pół i pozbawić pestek.
5. Do mąki z zaczynem wybić jajka. Uperfumować cukrem waniliowym. Wlać resztę mleka z masłem i cukrem. Wymieszać, następnie wyrobić ciasto dłońmi. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę.
6. Blachę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć wyrośnięte ciasto. Rozciągnąć na kształt formy (może to być blacha piekarnikowa) . Oprószyć mąką. Ponownie zostawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Na wierzchu ułożyć śliwki, maliny, posypać kruszonką.
7. Piec przez ok. 45 minut w 170 st. C. Smacznego!
Zobacz również: Biszkopt z borówkami i bitą śmietaną od Ewy Wachowicz