“Drugie życie kulinarne” czerstwego pieczywa. Co z niego zrobić?
W moim rodzinnym domu nigdy nie marnowaliśmy jedzenia. Chleb, nawet czerstwy, wykorzystywaliśmy na wiele różnych sposobów. Dzisiaj podzielę się z wami moimi przepisami na to, co można z niego zrobić.
Spis treści:
- Czerstwe pieczywo - co z nim zrobić? Wypróbuj przepis na wodziankę Ewy Wachowicz
- Czerstwe pieczywo - co z nim zrobić? Wypróbuj przepis na tosty
- Czerstwe pieczywo - co z nim zrobić? Wypróbuj przepis na kotlety pożarskie Ewy Wachowicz
- Czerstwe pieczywo - co z nim zrobić? Wypróbuj przepis na deser z czerstwej chałki
Zanim przejdę do konkretnych przepisów na wykorzystanie czerstwego pieczywa, to podpowiem, w jaki sposób je przechowywać, by zachowało świeżość przez dłuższy czas. Unikajcie trzymania chleba w foliowych opakowaniach, ponieważ może to przyczyniać się do pojawienia się pleśni. Najkorzystniej owinąć pieczywo bawełnianą albo lnianą ściereczką i przechowywać w drewnianym, albo ceramicznym chlebaku. Najlepiej w temperaturze pokojowej, w przedziale 17 - 23 stopnie Celsjusza.
Jeśli jednak pieczywo się "zeschnie", to istnieją sposoby, by ponownie je odświeżyć. Można na przykład zwilżyć chleb wodą, owinąć w folię aluminiową i przez kilka minut trzymać w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 150 stopni Celsjusza. Jeśli z kolei zostanie wam kilka czerstwych kromek, to dobrze zrobić bułkę tartą. Pieczywo trzeba wysuszyć, a później zmielić w mikserze.
Czerstwe pieczywo - co z nim zrobić? Wypróbuj przepis na wodziankę Ewy Wachowicz
Ja często wykorzystuję też czerstwe pieczywo do przygotowania zupy - wodzianki. Oto przepis.
Składniki:
- 2 kromki czerstwego chleba
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka smalcu ze skwarkami
- gorąca woda
- sól
- pieprz
- koperek do dekoracji
Przygotowanie:
- Chleb pokroić w kostkę, wrzucić do głębokiego talerza.
- Dodać posiekany czosnek oraz smalec.
- Zalać wrzątkiem.
- Udekorować posiekanym koperkiem i od razu podawać.
Czerstwe pieczywo - co z nim zrobić? Wypróbuj przepis na tosty
Z czerstwego pieczywa można też zrobić... kanapki! No, może nie do końca, bo tosty z ulubionymi dodatkami.
Składniki:
- czerstwe pieczywo
- 2 jajka
- mleko
- szczypta soli
- pieprz
- masło do smażenia
- ser żółty
- wędlina
- powidła
- dżem
Opis przygotowania:
- Jajka rozkłócić z mlekiem, przyprawić solą (w wersji wytrawnej można dodać pieprz).
- Pieczywo zanurzyć w masie jajecznej, usmażyć na maśle - z dwóch stron.
- Serwować z dodatkami - wedle uznania, np. z szynką, sałatą, serem żółtym lub na słodko z powidłami lub dżemem
Polecamy również: Najlepsze śniadania dla osób po 50-tce. Proste przepisy od Ewy Wachowicz
Czerstwe pieczywo - co z nim zrobić? Wypróbuj przepis na kotlety pożarskie Ewy Wachowicz
Jeśli macie ochotę na smaczną i oryginalną panierkę, to możecie ją przygotować z czerstwego pieczywa i wykorzystać do usmażenia kotletów pożarskich. Poniżej przepis.
Składniki:
- ½ kg piersi z kurczaka
- 1 żółtko
- czerstwa bułka namoczona w mleku
- 2 łyżki masła klarowanego
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- masło klarowane do smażenia
- 1 jajko
- czerstwe pieczywo do panierowania
Opis przygotowania:
- Mięso posiekać bardzo drobno lub zmielić w maszynce.
- Wymieszać z żółtkiem, odciśniętą bułką, masłem i posiekaną pietruszką.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Dokładnie wyrobić.
- Formować podłużne kotleciki - z tej porcji mięsa wyjdą cztery.
- Zanurzać w roztrzepanym jajku i panierować w paskach czerstwego pieczywa (chleb należy podsuszyć i pokroić w zapałkę).
- Smażyć na klarowanym maśle na jasnozłoty kolor z obu stron.
- Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Czerstwe pieczywo - co z nim zrobić? Wypróbuj przepis na deser z czerstwej chałki
Nie tylko chleb nadaje się do ponownego wykorzystania. Słodka bułka lub chałka też może być podstawą nowej potrawy. Poniżej przepis na deser z wykorzystaniem czerstwej chałki.
Składniki:
- czerstwa słodka bułka lub chałka
- jajko
- 1/2 szklanki mleka
- konfitura z czarnej porzeczki
- płatki migdałów
Opis przygotowania:
- Do miski wbić jajko i rozkłócić widelcem. Dolać mleko i zmiksować.
- Do żaroodpornych kokilek (wcześniej wysmarować je masłem i wysypać bułką tartą) nałożyć pokrojoną lub pokruszoną w dość grubą kostkę chałkę.
- Zalać jakiem z mlekiem.
- Nałożyć konfiturę z czarnej porzeczki.
- Posypać płatkami migdałów.
- Zapiekać przez 20-30 minut w temp. 180 st. C.
- Podawać na ciepło.
Jak sami widzicie opcji na wykorzystanie czerstwego pieczywa jest bardzo wiele! Od dań “na słono" po ciekawy deser. Pamiętajcie więc, by nie wyrzucać chleba, a pokusić się o przygotowanie potrawy, której do tej pory nie próbowaliście.