“Drugie życie kulinarne” czerstwego pieczywa. Co z niego zrobić?

Ewa Wachowicz - przepisy na dania z czerstwego pieczywa
Ewa Wachowicz - przepisy na dania z czerstwego pieczywamateriał partnera

Zobacz również:

Nie wyrzucaj czerstwego pieczywa
Nie wyrzucaj czerstwego pieczywa123RF/PICSEL
Kapsułka wiedzy

Czerstwe pieczywo - co z nim zrobić? Wypróbuj przepis na wodziankę Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz - przepis na wodziankę
Ewa Wachowicz - przepis na wodziankęmateriał partnera
  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka smalcu ze skwarkami
  • gorąca woda
  • sól
  • pieprz
  • koperek do dekoracji
  1. Chleb pokroić w kostkę, wrzucić do głębokiego talerza. 
  2. Dodać posiekany czosnek oraz smalec. 
  3. Zalać wrzątkiem. 
  4. Udekorować posiekanym koperkiem i od razu podawać.

Czerstwe pieczywo - co z nim zrobić? Wypróbuj przepis na tosty

Tosty z czerstwego pieczywa - przepis Ewy Wachowicz
Tosty z czerstwego pieczywa - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera
  • czerstwe pieczywo
  • 2 jajka
  • mleko
  • szczypta soli
  • pieprz
  • masło do smażenia
  • ser żółty
  • wędlina
  •  powidła
  •  dżem
  1. Jajka rozkłócić z mlekiem, przyprawić solą (w wersji wytrawnej można dodać pieprz). 
  2. Pieczywo zanurzyć w masie jajecznej, usmażyć na maśle - z dwóch stron. 
  3. Serwować z dodatkami - wedle uznania, np. z szynką, sałatą, serem żółtym lub na słodko z  powidłami lub dżemem

Czerstwe pieczywo - co z nim zrobić? Wypróbuj przepis na kotlety pożarskie Ewy Wachowicz

Kotlety pożarskie - przepis Ewy Wachowicz
Kotlety pożarskie - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera
  • ½ kg piersi z kurczaka
  • 1 żółtko
  • czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 jajko
  • czerstwe pieczywo do panierowania
  1. Mięso posiekać bardzo drobno lub zmielić w maszynce. 
  2. Wymieszać z żółtkiem, odciśniętą bułką, masłem i posiekaną pietruszką.
  3.  Doprawić solą i pieprzem. 
  4. Dokładnie wyrobić. 
  5. Formować podłużne kotleciki - z tej porcji mięsa wyjdą cztery. 
  6. Zanurzać w roztrzepanym jajku i panierować w paskach czerstwego pieczywa (chleb należy podsuszyć i pokroić w zapałkę). 
  7. Smażyć na klarowanym maśle na jasnozłoty kolor z obu stron. 
  8. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Czerstwe pieczywo - co z nim zrobić? Wypróbuj przepis na deser z czerstwej chałki

Deser z chałki - przepis Ewy Wachowicz
Deser z chałki - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera
  • czerstwa słodka bułka lub chałka
  • jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • konfitura z czarnej porzeczki
  • płatki migdałów
  1. Do miski wbić jajko i rozkłócić widelcem. Dolać mleko i zmiksować. 
  2. Do żaroodpornych kokilek (wcześniej wysmarować je masłem i wysypać bułką tartą) nałożyć pokrojoną lub pokruszoną w dość grubą kostkę chałkę.
  3.  Zalać jakiem z mlekiem.  
  4. Nałożyć konfiturę z czarnej porzeczki.
  5.  Posypać płatkami migdałów. 
  6. Zapiekać przez 20-30 minut w temp. 180 st. C.
  7.  Podawać na ciepło.
„Ewa gotuje”: Szarlotka z jabłkami prażonymi i budyniemPolsat