Eliksir zdrowia - jak zrobić napój z kurkumy?
Kurkuma jest ceniona za swoje prozdrowotne właściwości i pomoc w procesie odchudzania. Można ją wykorzystywać w formie sproszkowanej lub startego świeżego korzenia. Kurkuma podkreśli smak potraw, a także nada się do przygotowania eliksiru zdrowia.
Składniki na napój z kurkumy
Kurkuma jest bogata w witaminy i związki polifenolowe, dzięki czemu ma działanie prozdrowotne. W chińskiej medycynie ludowej przyprawa ta wykorzystywana jest od bardzo dawna. Można ją stosować w codziennej diecie, jako suplement.
Do przygotowania napoju z kurkumy potrzebne będą:
2 szklanki wody;
1/4 łyżeczki kurkumy;
Plasterek świeżego imbiru;
Sok z jednej cytryny;
Szczypta pieprzu np. cayenne;
Ksylitol, stewia lub miód;
Zobacz również:
Pokrojony imbir należy zalać szklanką wrzątku i zaparzać pod przykryciem przez 20 minut. Następnie do naparu z imbiru dodajemy wodę w temperaturze pokojowej, świeżo wyciśnięty sok z cytryny, kurkumę w proszku lub startą na tarce, przyprawy i wybrany słodzik. Po wymieszaniu napój z kurkumy jest gotowy do spożycia.
Właściwości kurkumy
Kurkuma dostarcza w 100 gramach aż 390 kcal, a w tym ok. 6 proc. to białko, zaś 5 proc. tłuszcze. Składa się głównie ze skrobi. W przyprawie znajdują się: wysoka dawka sodu, potasu, niacyny, wapnia, żelaza, tiaminy, ryboflawiny i kwasu askorbinowego. Poza tym, w korzeniu kurkumy znajdują się kurkuminoidy, jak kurkumina, demetoksykurkumina, bisdemetoksykurkumina i cyklokurkumina.
Kurkuma zawiera także tumeron. Związek ten wspomaga namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych w mózgu. Dzięki swoim właściwościom prozdrowotnym, przyprawa może wspierać leczenie takich chorób, jak
- Zapalenie woreczka żółciowego;
- Nowotwory;
- Choroba zwyrodnieniowa stawów;
- Miażdżyca i choroby układu sercowo-naczyniowego;
- Cukrzyca;
- Nieswoiste zapalne choroby jelit;
- Zakażenie Helicobacter pyroli;
- Choroba Parkinsona;
- Choroba Alzheimera;
- Astma oskrzelowa;
- Przewlekłe zapalenia skóry (łuszczyca, bielactwo);
- Zapalenie dziąseł;
- Otyłość;
- Depresja;
Dodatkowo, kurkuma stymuluje system immunologiczny do niszczenia białek, których złogi wpływają negatywnie na przewodzenie sygnałów nerwowych w poszczególnych obszarach w mózgu.
Zobacz także: