„Ewa gotuje”: Chowder z dorszem i wędzonym łososiem
Przepis na smaczną i pożywną zupę, która zachwyci swoim aromatem i prostotą przygotowania. Łączy delikatność dorsza oraz łososia z kremowym bulionem i odpowiednio dobranymi przyprawami.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Składniki
- filet z dorsza 150 g
- łososia wędzonego (w kawałku)
- 1 por
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki musztardy angielskiej lub Dijon
- 3 ziemniaki
- 1 puszka kukurydzy
- 2 l rosołu
- natka pietruszki
- szczypiorek
- ½ szklanki
- śmietany
Sposób przygotowania
- Pora pokroić na plasterki (trochę zostawić do dekoracji).
- Poddusić w garnku na maśle. Dodać musztardę. Wymieszać.
- Ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę.
- Dorzucić do garnka. Wsypać kukurydzę.
- Zalać rosołem i gotować, aż kartofle zmiękną.
- Trochę zupy przełożyć do pojemnika i zmiksować blenderem.
- Wlać z powrotem do garnka. Zagotować. Zabielić zahartowaną śmietaną.
- Dodać ryby pokrojone na mniejsze kawałki.
- Przełożyć do zupy i gotować przez kilka minut.
- Przyprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
- Na talerzu udekorować natką pietruszki oraz drobno posiekanym porem.
Polecamy również:
