zdjęcie
„Ewa gotuje”: Chowder z dorszem i wędzonym łososiemPolsat

„Ewa gotuje”: Chowder z dorszem i wędzonym łososiem

Przepis na smaczną i pożywną zupę, która zachwyci swoim aromatem i prostotą przygotowania. Łączy delikatność dorsza oraz łososia z kremowym bulionem i odpowiednio dobranymi przyprawami.

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Składniki

  • filet z dorsza 150 g 
  • łososia wędzonego (w kawałku) 
  • 1 por 
  • 2 łyżki masła 
  • 2 łyżki musztardy angielskiej lub Dijon 
  • 3 ziemniaki 
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 2 l rosołu 
  • natka pietruszki 
  • szczypiorek 
  • ½ szklanki 
  • śmietany

Sposób przygotowania

  1. Pora pokroić na plasterki (trochę zostawić do dekoracji). 
  2. Poddusić w garnku na maśle. Dodać musztardę. Wymieszać. 
  3. Ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. 
  4. Dorzucić do garnka. Wsypać kukurydzę. 
  5. Zalać rosołem i gotować, aż kartofle zmiękną. 
  6. Trochę zupy przełożyć do pojemnika i zmiksować blenderem. 
  7. Wlać z powrotem do garnka. Zagotować. Zabielić zahartowaną śmietaną. 
  8. Dodać ryby pokrojone na mniejsze kawałki. 
  9. Przełożyć do zupy i gotować przez kilka minut. 
  10. Przyprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem. 
  11. Na talerzu udekorować natką pietruszki oraz drobno posiekanym porem.

Polecamy również: 

Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe