zdjęcie
„Ewa gotuje”: Gulasz z dorszemPolsatPolsat

„Ewa gotuje”: Gulasz z dorszem

Składniki

  • 500 g filetów z dorsza
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtoczenia
  • olej ryżowy do smażenia
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 papryka czerwona
  • 300 g pieczarek
  • ½ szklanki wywaru jarzynowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta papryki chili
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Filety pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. 
  2. Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym oleju. 
  3. Rybę przełożyć na deskę. Na patelnię wlać trochę oleju. 
  4. Gdy się rozgrzeje wrzucić i zeszklić cebulę. Dodać posiekany czosnek. 
  5. Dorzucić pokrojoną w półplasterki marchewkę oraz pokrojoną w dość dużą kostkę paprykę. 
  6. Dodać pokrojone pieczarki. Wymieszać, podsmażyć i przełożyć do garnka. 
  7. Podlać wywarem jarzynowym. Dodać pomidory i przecier pomidorowy. 
  8. Przyprawić papryką, solą i pieprzem. 
  9. Przykryć i gotować przez 15-20 minut. 
  10. Po tym czasie ostrożnie dodać usmażone kawałki dorsza (nie mieszać). 
  11. Przykryć i podgrzewać przez kilka minut. 
Ewa Wachowicz
Ewa Wachowiczmateriały prasowe