„Ewa gotuje”: Gulasz z dorszem
Ewa Wachowicz w programie „Ewa Gotuje” podzieliła się przepisem na znakomite danie główne – dorsza w sosie warzywno-pomidorowym.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Składniki
- 500 g filetów z dorsza
- sok z ½ cytryny
- sól
- pieprz
- mąka do obtoczenia
- olej ryżowy do smażenia
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 300 g pieczarek
- ½ szklanki wywaru jarzynowego
- 1 puszka pomidorów krojonych
- ½ szklanki przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- szczypta papryki chili
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Filety pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.
- Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym oleju.
- Rybę przełożyć na deskę. Na patelnię wlać trochę oleju.
- Gdy się rozgrzeje wrzucić i zeszklić cebulę. Dodać posiekany czosnek.
- Dorzucić pokrojoną w półplasterki marchewkę oraz pokrojoną w dość dużą kostkę paprykę.
- Dodać pokrojone pieczarki. Wymieszać, podsmażyć i przełożyć do garnka.
- Podlać wywarem jarzynowym. Dodać pomidory i przecier pomidorowy.
- Przyprawić papryką, solą i pieprzem.
- Przykryć i gotować przez 15-20 minut.
- Po tym czasie ostrożnie dodać usmażone kawałki dorsza (nie mieszać).
- Przykryć i podgrzewać przez kilka minut.
Przed podaniem udekorować natką pietruszki.
Polecamy również:
