„Ewa gotuje”: Gulasz z mięsem mielonymPolsat

Zrobisz raz, naje się cała rodzina. Domownicy będą wyczekiwać dokładki

Gulasz z mięsem mielonym w wykonaniu Ewy Wachowicz to doskonały pomysł na smaczny i prosty obiad. Połączenie mielonej wołowiny i wieprzowiny z warzywami i przyprawami tworzy wyjątkowe aromatyczne danie. Poniżej znajdziesz krok po kroku instrukcje, jak z łatwością przygotować tę potrawę.

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Składniki na gulasz z mięsem mielonym

  • 400 g mielonej wołowiny
  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 3 cebule
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łodyżki selera naciowego
  • 1 papryka czerwona
  • 2 marchewki
  • 800 g krojonych pomidorów w puszce
  • 2 łyżeczki oregano
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki papryki ostrej
  • sól
  • garść ryżu
  • 0,5 szklanki śmietany
  • natka pietruszki

Gulasz z mięsem mielonym: sposób przygotowania

  1. Masło roztopić w dużym garnku i wrzucić posiekane cebule. 
  2. Po chwili dodać mięso oraz podsmażyć. 
  3. Dodać pokrojony czosnek i dorzucić resztę warzyw (łodyżki selera posiekane w talarki, paprykę pokrojoną w kostkę, marchewki starte na tarce o dużych oczkach). 
  4. Wymieszać i dodać pomidory z puszki. 
  5. Przyprawić oregano, papryką oraz solą.
  6. Przykryć i na małym ogniu dusić przez pół godziny. 
  7. Po tym czasie dorzucić ryż. 
  8. Wymieszać i podgrzewać jeszcze przez 15-20 minut.
  9.  Zabielić śmietaną. 
  10. Na talerzu udekorować posiekaną natką pietruszki.
Ewa Wachowicz
Ewa WachowiczPawel Wodzynski/East NewsEast News