Zrobisz raz, naje się cała rodzina. Domownicy będą wyczekiwać dokładki
Gulasz z mięsem mielonym w wykonaniu Ewy Wachowicz to doskonały pomysł na smaczny i prosty obiad. Połączenie mielonej wołowiny i wieprzowiny z warzywami i przyprawami tworzy wyjątkowe aromatyczne danie. Poniżej znajdziesz krok po kroku instrukcje, jak z łatwością przygotować tę potrawę.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Składniki na gulasz z mięsem mielonym
- 400 g mielonej wołowiny
- 400 g mielonej wieprzowiny
- 3 cebule
- 1 łyżka masła klarowanego
- 4 ząbki czosnku
- 4 łodyżki selera naciowego
- 1 papryka czerwona
- 2 marchewki
- 800 g krojonych pomidorów w puszce
- 2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej
- sól
- garść ryżu
- 0,5 szklanki śmietany
- natka pietruszki
Gulasz z mięsem mielonym: sposób przygotowania
- Masło roztopić w dużym garnku i wrzucić posiekane cebule.
- Po chwili dodać mięso oraz podsmażyć.
- Dodać pokrojony czosnek i dorzucić resztę warzyw (łodyżki selera posiekane w talarki, paprykę pokrojoną w kostkę, marchewki starte na tarce o dużych oczkach).
- Wymieszać i dodać pomidory z puszki.
- Przyprawić oregano, papryką oraz solą.
- Przykryć i na małym ogniu dusić przez pół godziny.
- Po tym czasie dorzucić ryż.
- Wymieszać i podgrzewać jeszcze przez 15-20 minut.
- Zabielić śmietaną.
- Na talerzu udekorować posiekaną natką pietruszki.
