To pyszne danie robię w każdy piątek. Rodzina nie może się doczekać
Jest zdrowe, smaczne i całkiem proste w przygotowaniu. Idealnie sprawdza się, kiedy chcę zaserwować bezmięsny obiad. To świetny sposób, aby przemycić do diety zdrowy szpinak. A dodatkowa porcja sera sprawia, że dzieci są zachwycone!

Porcja dla 8 osób
Stopień trudności - umiarkowany
Czas przyrządzenia - 1 h i 30 min
Zawartość tłuszczu - średnia
Składniki na lasagne ze szpinakiem
- Lasagne
- szpinak mrożony
- 15 dkg
- bryndzy
- 2 cebule
- kilka ząbków czosnku
- żółty ser
- 2 łyżki masła
- łyżka mąki
- 2 żółtka
- szklanka mleka
- pieprz
- sól
- gałka muszkatołowa
Jak zrobić lasagne ze szpinakiem? Sposób przygotowania
- Przygotowanie sosu beszamelowego: na patelnię wrzucamy masło i rozpuszczamy, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, dolewamy mleko, mieszamy aż masa zgęstnieje i przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Zamrożony szpinak wkładamy do garnka, lekko podlewamy wodą i podgrzewamy, aż się roztopi i wyparuje woda, można dołożyć kostkę rosołową. Potem dorzucamy wyciśnięty czosnek. Po przestygnięciu dorzucamy bryndzę. Lekko mieszamy.
- Żaroodporne naczynie smarujemy masłem. Na sam spód wlewamy trochę sosu beszamelowego. Potem po kolei układamy warstwy: płaty lasagne, na to warstwa szpinaku i sos beszamelowy, Na samej górze wlewamy grubszą warstwę sosu beszamelowego i starty ser żółty.
- Naczynie odstawiamy na 20 minut,nagrzewamy piekarnik do 280 stopni i pieczemy około 40 minut.