„Ewa gotuje”: Krem dyniowy z masłem orzechowymPolsat

"Ewa gotuje": Krem dyniowy z masłem orzechowym

Przepis na krem dyniowy z masłem orzechowym to doskonały sposób na wykorzystanie dyni w kuchni. Dzięki dodatkom jak mleczko kokosowe czy ostra wędzona papryka, danie ma wyrazisty i oryginalny smak. Łatwe w przygotowaniu, krem jest idealny jako zdrowy obiad lub przekąska.

Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"

Składniki na krem dyniowy z masłem orzechowym

  • ½ kg dyni makaronowej
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 cebula
  • 2 ziemniaki
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • ½ łyżeczki ostrej papryki wędzonej
  • 2 szklanki wywaru jarzynowego
  • 1 szklanka mleczka kokosowego
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • sok z cytryny

Do podania: 

  • prażony słonecznik
  • natka pietruszki
Krem z dyni
Krem z dyni123RF/PICSEL

Przygotowanie kremu dyniowego

  1. Z dyni usunąć pestki, pokroić na półksiężyce, odciąć skórkę a miąższ pokroić w kostkę. 
  2. W garnku roztopić masło, wrzucić i zeszklić cebulę. Dodać dynię i pokrojone w kostkę ziemniaki. 
  3. Gdy się usmaży, dodać posiekany czosnek oraz obrany i pokrojony w plastry imbir. 
  4. Przyprawić ostrą wędzoną papryką. 
  5. Wlać wywar i mleczko kokosowe, przykryć i gotować do miękkości (pod pokrywą szybkowarową wystarczy 15 minut). 
  6. Dodać masło orzechowe, zakwasić sokiem z cytryny i zmiksować. 

Podawać z prażonym słonecznikiem. Udekorować natką pietruszki.

Polecamy również: 

Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"
Ewa Wachowicz, prowadząca program "Ewa Gotuje"Pawel Wodzynski/East NewsEast News