"Ewa gotuje": Krem dyniowy z masłem orzechowym
Przepis na krem dyniowy z masłem orzechowym to doskonały sposób na wykorzystanie dyni w kuchni. Dzięki dodatkom jak mleczko kokosowe czy ostra wędzona papryka, danie ma wyrazisty i oryginalny smak. Łatwe w przygotowaniu, krem jest idealny jako zdrowy obiad lub przekąska.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Składniki na krem dyniowy z masłem orzechowym
- ½ kg dyni makaronowej
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 cebula
- 2 ziemniaki
- 3 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- ½ łyżeczki ostrej papryki wędzonej
- 2 szklanki wywaru jarzynowego
- 1 szklanka mleczka kokosowego
- 2 łyżki masła orzechowego
- sok z cytryny
Do podania:
- prażony słonecznik
- natka pietruszki

Przygotowanie kremu dyniowego
- Z dyni usunąć pestki, pokroić na półksiężyce, odciąć skórkę a miąższ pokroić w kostkę.
- W garnku roztopić masło, wrzucić i zeszklić cebulę. Dodać dynię i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Gdy się usmaży, dodać posiekany czosnek oraz obrany i pokrojony w plastry imbir.
- Przyprawić ostrą wędzoną papryką.
- Wlać wywar i mleczko kokosowe, przykryć i gotować do miękkości (pod pokrywą szybkowarową wystarczy 15 minut).
- Dodać masło orzechowe, zakwasić sokiem z cytryny i zmiksować.
Podawać z prażonym słonecznikiem. Udekorować natką pietruszki.
Polecamy również:
