„Ewa gotuje”: Zupa pieprzowa na soczewicy
Przepis na wykwintną zupę pieprzową z soczewicy czerwonej, z dodatkiem imbiru, curry i mleczka kokosowego. To idealne danie na chłodniejsze dni, które rozgrzewa i zachwyca smakiem oraz aromatem przypraw.
Przepis z programu Ewy Wachowicz "Ewa Gotuje"
Składniki na zupę pieprzową
- 1 szklanka soczewicy czerwonej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju ryżowego
- 2 łyżeczki curry
- 2 liście laurowe
- kawałek imbiru
- 10 ziarenek pieprzu kolorowego
- ½ l wywaru jarzynowego
- 1 puszka mleczka kokosowego
- sól do smaku
- natka pietruszki lub kolendra
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić w garnku na mocno rozgrzanym oleju.
- Dorzucić posiekany czosnek, wymieszać i smażyć razem przez chwilę. Przyprawić curry.
- Gdy zacznie się karmelizować zalać wywarem jarzynowym.
- Dorzucić soczewicę (wcześniej można ją namoczyć, lecz w przypadku odmiany czerwonej nie jest to konieczne).
- Dodać liście laurowe i starty imbir oraz zmiażdżone w moździerzu ziarenka kolorowego pieprzu.
- Przykryć i gotować tak długo, aż soczewica zmięknie.
- Wlać mleczko kokosowe, wymieszać i zagotować.
- Pod koniec doprawić do smaku solą.
- Podawać posypane natką pietruszki lub kolendrą.
Polecamy również:
