Genialna w smaku owsianka na jesienną porę. Syci, rozgrzewa i dodaje energii

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Dyniowa owsianka smakuje najlepiej podana bezpośrednio po przygotowaniu
Dyniowa owsianka smakuje najlepiej podana bezpośrednio po przygotowaniu 123RF/PICSEL

Owsianka pumpkin spice latte - idealna propozycja na jesienne śniadanie

Owsianka pumpkin spice latte - przepis

Składniki

  • 150 g dyni
  • 15 g pestek dyni
  • 40 g płatków owsianych
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego, najlepiej skyru
  • 100 ml napoju roślinnego lub mleka krowiego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka naturalnego kakao
  • ¼ łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • pół łyżeczki cynamonu mielonego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1-2 łyżeczki miodu do smaku
  • 150 g dyni 
  • 15 g pestek dyni
  • 40 g płatków owsianych
  • 150 g gęstego jogurtu naturalnego, najlepiej skyru
  • 100 ml napoju roślinnego lub mleka krowiego
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1 łyżeczka naturalnego kakao
  • ¼ łyżeczki sproszkowanego imbiru
  1. Dynię pokroić, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Wrzucić do rondelka razem z przyprawami i płatkami owsianymi, zalać mlekiem. 
  3. Gotować całość pod przykryciem kilka minut, w międzyczasie mieszając, jeśli owsianka zacznie bardzo gęstnieć, dolać odrobinę wody. 
  4. Gdy płatki będą miękkie dodać jogurt naturalny, kawę rozpuszczalną i miód. Wymieszać.

Jakie właściwości ma dyniowa owsianka?

Zmysłowe smaki: Owsianka z jabłkamiZmysłowe smakiInteria.tv