Genialna w smaku owsianka na jesienną porę. Syci, rozgrzewa i dodaje energii

Sezon na dynie w pełni. Do czego jeszcze oprócz dań obiadowych i deserów można je wykorzystać? Te niezwykle smaczne warzywa genialnie sprawdzą się również jako dodatek do owsianki. Śniadanie w stylu "pumpkin spice latte" nie tylko zachwyci wasze podniebienia, ale doda również mnóstwa energii na cały dzień. Jak przygotować dyniową owsiankę?

Dyniowa owsianka smakuje najlepiej podana bezpośrednio po przygotowaniu
Dyniowa owsianka smakuje najlepiej podana bezpośrednio po przygotowaniu 123RF/PICSEL

Owsianka pumpkin spice latte - idealna propozycja na jesienne śniadanie

Miłośników kawy pumpkin spice latte, cieszącej się ogromną popularnością rokrocznie w sezonie jesiennym z pewnością ucieszy fakt, że podobnym smakiem można delektować się również, jedząc owsiankę. Dynia to na tyle uniwersalne warzywo, że smakuje doskonale zarówno w wersji wytrawnej jak i na słodko. Sprawdzi się również jako dodatek do śniadań - np. owsianki.  Z odrobiną rozgrzewających przypraw i jogurtu naturalnego będzie wyśmienitym i pożywnym posiłkiem. Jak zrobić owsiankę pumpkin spice latte? Przepis jest bardzo prosty.

Owsianka pumpkin spice latte - przepis

Aby przygotować owsiankę pumpkin spice latte potrzebne będą następujące składniki:

  1. Dynię pokroić, obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
  2. Wrzucić do rondelka razem z przyprawami i płatkami owsianymi, zalać mlekiem. 
  3. Gotować całość pod przykryciem kilka minut, w międzyczasie mieszając, jeśli owsianka zacznie bardzo gęstnieć, dolać odrobinę wody. 
  4. Gdy płatki będą miękkie dodać jogurt naturalny, kawę rozpuszczalną i miód. Wymieszać.

Następnie należy przygotować sos do polania owsianki: łyżeczkę kakao zalewamy 10 ml wrzątku, można też dodać aromat waniliowy. Tak przygotowaną polewą dekorujemy owsiankę i posypujemy pestkami dyni.

Jakie właściwości ma dyniowa owsianka?

Owsianka pumpkin spice latte oprócz tego, że za sprawą aromatycznych przypraw wspaniale rozgrzewa w chłodne dni, działa również korzystnie na układ odpornościowy i podkręca metabolizm. Natomiast dzięki obecnemu w dyni beta-karotenowi, wpływa korzystnie na wzrok i stan skóry, działa również przeciwzapalnie. Takie śniadanie to ponadto źródło błonnika usprawniającego trawienie i zbawiennie wpływającego na jelita.

Zmysłowe smaki: Owsianka z jabłkamiInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas