Reklama

Reklama

Genialny przepis na sałatkę do obiadu. Domownicy będą zachwyceni

Banalna w przygotowaniu, dwuskładnikowa sałatka z zielonych pomidorów może świetnie urozmaicić codzienne menu. Zamknij ją w słoiku i korzystać przez całą zimę. Domownicy będą się zajadać na potęgę!

Sałatka z zielonych pomidorów na zimę to świetny sposób na wykorzystanie niedojrzałych warzyw. Z dodatkiem cebuli będzie pysznym, zdrowym dodatkiem do obiadu, czy pomysłem na przekąskę. Jeśli zastanawiasz się co zrobić z zielonymi pomidorami, przedstawiamy idealne rozwiązanie. Sałatka ta jest naprawdę dziecinnie prosta i tania w przygotowaniu, nie zajmie ci wiele czasu. Jedyne czego będziesz potrzebować to czyste, średniej wielkości wyparzone słoiki, zielone pomidory, cebula i kilka dodatków.

Zobacz też: Co zrobić, aby śmietana w zupie się nie zważyła? Magda Gessler odpowiada

Reklama

Jak zrobić smaczną sałatkę z zielonych pomidorów na zimę?

Składniki sałatka

  • 1 kg zielonych pomidorów
  • 3 średnie cebule
  • 1 łyżka soli

Składniki zalewa

  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu 10 proc.
  • 3/4 lub 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki oleju

Składniki dodatki

  • ziele angielskie
  • pieprz
  • gorczyca
  • liście laurowe
  • koperek (opcjonalnie)
  1. Pomidory umyć, usunąć szypułki. Warzywa pokroić w cienkie plastry ok. 3-5 mm, następnie umieścić w dużej misce lub garnku. Zasypać potem solą i dokładnie wymieszać. Odstawić na około 12-18 godzin. Naczynie warto przykryć, aby nie dostały się do niego muszki owocówki czy inne zanieczyszczenia.
  2. Cebule obrać, posiekać w piórka i umieścić na sicie, a następnie przelać wrzącą wodą. Odlać cały sok puszczony przez pomidory, dodać cebulę i wymieszać.
  3. Umyć dokładnie i wysuszyć słoiki (najlepiej wyparzyć) oraz zakrętki. Na dno każdego wsypać 1/3 łyżeczki nasion gorczycy, 2 ziarenka pieprzu, 1 małe ziele angielskie, jeden mały listek laurowy. Do słoików wkładać sałatkę z zielonych pomidorów i cebuli, tak aby dość ciasno przylegała do ścianek. 
  4. Do garnka wlać wodę, ocet, wsypać cukier i olej, zagotować. Wrzącą zalewę stopniowo wlewać do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 15 minut od zagotowania wody. Słoiki wyjąć ostrożnie z wody, mocno dokręcić i poustawiać dnami do góry na ręczniku kuchennym. Przykryć kolejnym ręcznikiem. Kiedy słoiki całkowicie ostygną, przenieść je do spiżarki. Po 3-4 tygodniach sałatka z zielonych pomidorów będzie gotowa do spożycia. Smacznego!

O tym warto pamiętać:

  • do sałatki można dodać też świeży koperek,
  • jeśli chcesz, by sałatka była bardziej kwaśna, zredukuj ilość cukru do pół szklanki.

Czytaj także: Jak zawekować mięso do słoików? Genialne triki

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy