Jak zawekować mięso do słoików? Genialne triki, które powinna znać każda gospodyni domowa
Wekowanie to świetny sposób na przedłużenie żywotności produktów spożywczych, w szczególności mięsnych. Wydaje się być skomplikowanych procesem, jednak wbrew pozorom to nic trudnego. Jak samodzielnie zawekować mięso do słoików? Przedstawiamy kilka cennych wskazówek.
Spis treści:
Na czym polega wekowanie?
Zobacz również:
- Na andrzejki piekę proste, sprawdzone ciasto. Goście zawsze proszą o dokładkę
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
Wekowanie to proces pasteryzacji żywności, świetny sposób na przedłużenie przydatności do spożycia wielu gotowych potraw czy przetworów. Wekowanie polega na konserwowaniu żywności poprzez gotowanie ich w słoikach z wieczkiem oraz gumową uszczelką. Wekowanie jest szczególnie przydatne wtedy, gdy brakuje czasu na przygotowanie obiadu lub podczas wakacyjnego wyjazdu. Wystarczy sięgnąć po słoik gotowego sosu czy mięsnych klopsików, by w kilka minut przyrządzić konkretne danie. Tyndalizacja to też rewelacyjny sposób na zakonserwowanie żywności, która została np. po świętach. Jak się zabrać za wekowanie mięsa i na co zwrócić uwagę?
Czytaj również: Jak zrobić mięso w słoiku?
Wekowanie mięsa krok po kroku
- Najpierw należy przygotować mięso, które chcemy zawekować - mogą to być na przykład polędwiczki w sosie, galareta mięsna czy klopsiki. Istotne są dwa elementy: mięso i zalewa. Jeśli chcemy zawekować resztki pieczeni bez sosu, możemy zalać je bulionem.
- Kolejnym krokiem jest wyparzanie słoików i nakrętek. Naczynia nie powinny być w żadnym przypadku uszkodzone ani wyszczerbione.
- Następnie należy umieścić w słoiku kawałki mięsa i zalać sosem bądź inną zalewą, zostawiając kilka centymetrów wolnej przestrzeni pod nakrętką.
- Należy przetrzeć słoiki jeśli zostały ubrudzone - to ważne, bo gwint słoika oraz nakrętka muszą być czyste i suche. Dodatkowo można przetrzeć te miejsca spirytusem, aby mieć pewność, że powierzchnia została dobrze odtłuszczona. Następnie należy starannie zakręcić słoiki.
- Na dnie dużego garnka kładziemy ścierkę. Dzięki niej słoiki nie będą obijać się o dno i się nie zniszczą. Ustawiamy słoiki na ściereczce.
- Do większego garnka włożyć gotowe słoiki z mięsem i wlać tyle wody, aby jej poziom nie dosięgał do nakrętek. Jeśli do słoików zostały włożone gorące kawałki mięsa, wlewamy gorącą wodę, natomiast jeśli było chłodne, należy wlać zimną.
- Całość przykryć i gotować przed około 20 minut-60 minut (w zależności od wielkości słoików).
- Po tym czasie wyjąć słoiki i ostudzić je. Po upływie 24 godzin proces należy powtórzyć i zmniejszyć czas gotowania.
- Po trzecim gotowaniu i wystudzeniu słoików weki są gotowe.
Jak długo wekować mięso w słoikach?
Jak długo wekować mięso w słoikach? Czas trwania zależy od pojemności słoików, jednak ważne, aby poddać je trzykrotnemu gotowaniu. Przykładowo, dla naczyń o pojemności 600 ml jest to kolejne 60, 40 i 30 minut a między każdym gotowaniem powinno być 24 godziny przerwy.
Zawekowane w ten sposób przetwory mięsne można przechowywać nawet do sześciu miesięcy. Zaleca się przechowywanie ich w chłodnym miejscu.
Zobacz także: Jak pasteryzować ogórki? Tak utrwalisz domowe przetwory
Jak pasteryzować mięso w piekarniku?
Pasteryzacja słoików w piekarniku jest równie prosta. Należy jednak pamiętać o pewnych zasadach, dzięki którym przetwory zostaną odpowiednio zawekowane:
- Używać słoików typu twist-off, sprawdzić, czy słoiki i nakrętki nie są uszkodzone.
- Układać słoiki nakrętkami do góry.
- Wyparzyć wrzątkiem naczynia przed pasteryzacją, a następnie wysuszyć.
- Zostawić około 2 cm wolnego miejsca pod nakrętką.
- Zimne słoiki wstawić do chłodnego piekarnika, a lekko ciepłe do wcześniej nagrzanego.
Przy pasteryzacji w piekarniku z termoobiegiem należy umieścić ostygnięte słoiki w zimnym urządzeniu, zachowując odstępy. Temperaturę ustawić na 120 stopni Celsjusza, a czas na 20 minut. Potem uchylić drzwiczki i poczekać, aż słoiki całkowicie ostygną.
Pasteryzacja w piekarniku elektrycznym bez termoobiegu ma podobny przebieg. Należy jedynie ustawić wyższą temperaturę - 130 stopni Celsjusza, a czas wydłużyć do 30 minut.