Jak zawekować mięso do słoików? Genialne triki, które powinna znać każda gospodyni domowa

Wekowanie to świetny sposób na przedłużenie przydatności do spożycia niektórych produktów
Wekowanie to świetny sposób na przedłużenie przydatności do spożycia niektórych produktów123RF/PICSEL

Na czym polega wekowanie?

Zobacz również:

Wekowanie mięsa krok po kroku

Zrobienie mięsa w słoiku zajmie ci niewiele czasu, a goście z pewnością będą zachwyceni
Zrobienie mięsa w słoiku zajmie ci niewiele czasu, a goście z pewnością będą zachwyceni123RF/PICSEL
  • Najpierw należy przygotować mięso, które chcemy zawekować - mogą to być na przykład polędwiczki w sosie, galareta mięsna czy klopsiki. Istotne są dwa elementy: mięso i zalewa. Jeśli chcemy zawekować resztki pieczeni bez sosu, możemy zalać je bulionem. 
  • Kolejnym krokiem jest wyparzanie słoików i nakrętek. Naczynia nie powinny być w żadnym przypadku uszkodzone ani wyszczerbione.
  • Następnie należy umieścić w słoiku kawałki mięsa i zalać sosem bądź inną zalewą, zostawiając kilka centymetrów wolnej przestrzeni pod nakrętką.
  • Należy przetrzeć słoiki jeśli zostały ubrudzone - to ważne, bo gwint słoika oraz nakrętka muszą być czyste i suche. Dodatkowo można przetrzeć te miejsca spirytusem, aby mieć pewność, że powierzchnia została dobrze odtłuszczona. Następnie należy starannie zakręcić słoiki.
  • Na dnie dużego garnka kładziemy ścierkę. Dzięki niej słoiki nie będą obijać się o dno i się nie zniszczą. Ustawiamy słoiki na ściereczce.
  • Do większego garnka włożyć gotowe słoiki z mięsem i wlać tyle wody, aby jej poziom nie dosięgał do nakrętek. Jeśli do słoików zostały włożone gorące kawałki mięsa, wlewamy gorącą wodę, natomiast jeśli było chłodne, należy wlać zimną.
  • Całość przykryć i gotować przed około 20 minut-60 minut (w zależności od wielkości słoików).
  • Po tym czasie wyjąć słoiki i ostudzić je. Po upływie 24 godzin proces należy powtórzyć i zmniejszyć czas gotowania. 
  • Po trzecim gotowaniu i wystudzeniu słoików weki są gotowe.

Jak długo wekować mięso w słoikach?

Wekowanie można też przeprowadzić "na sucho", w piekarniku
Wekowanie można też przeprowadzić "na sucho", w piekarniku 123RF/PICSEL

Jak pasteryzować mięso w piekarniku?

Zobacz również:

    • Używać słoików typu twist-off, sprawdzić, czy słoiki i nakrętki nie są uszkodzone.
    • Układać słoiki nakrętkami do góry.
    • Wyparzyć wrzątkiem naczynia przed pasteryzacją, a następnie wysuszyć.
    • Zostawić około 2 cm wolnego miejsca pod nakrętką.
    • Zimne słoiki wstawić do chłodnego piekarnika, a lekko ciepłe do wcześniej nagrzanego.
    Polska kuchnia okiem włoskiego mistrzaINTERIA.PL
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?