Grillowane steki z łososia z sosem cytrynowo-ziołowym. Pomysł na smaczny obiad
Grillowane steki z łososia z sosem cytrynowo-ziołowym to propozycja dr Sary Gottfried, autorki książki "Keto detoks. 4-tygodniowy plan na zrzucenie zbędnych kilogramów". Jak przygotować to danie? Poznaj przepis.
W swojej książce ekspertka dzieli się nową, przyjazną kobietom dietą keto, która odpowiada na wyjątkowe potrzeby hormonalne ich organizmów. Zdradza 50 przepisów, a wśród nich jest ten na łososia z sosem cytrynowo-ziołowym. - Łosoś to jeden z moich faworytów, gdy chodzi o zwalczanie stanów zapalnych z użyciem widelca - pisze dr Sara Gottfried.
Sprawdź także: Przepis na kremową zupę zielonej bogini
Grillowane steki z łososia z sosem cytrynowo-ziołowym - przepis
Grillowane steki z łososia - przygotowanie
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 st.C.
- Dopraw łososia solą i pieprzem, a następnie ułóż na blasze wyłożonej folią aluminiową.
- Posyp stek sezamem lub polej olejem z pestek winogron.
- Piecz, aż ryba będzie całkowicie upieczona, czyli przez jakieś 12-15 minut.
- Podawaj z dużą ilością sosu cytrynowo-ziołowego.
Sos cytrynowo-ziołowy - przepis
Jak zapewnia autorka przepisu, ten sos znakomicie nadaje się do sałatek, pieczonych warzyw, kurczaka lub ryby.
Sos cytrynowo - ziołowy - przygotowanie
- Umieść wszystkie składniki w kielichu blendera.
- Miksuj w trybie pulsowania, aż powstanie pachnący, dobrze połączony sos.
* Przepis pochodzi z książki: Dr Sara Gottfried "Keto detoks. 4-tygodniowy plan na zrzucenie zbędnych kilogramów i odzyskanie równowagi hormonalnej"