Grillowane steki z łososia z sosem cytrynowo-ziołowym. Pomysł na smaczny obiad

Grillowany łosoś z delikatnym sosem, to ciekawa propozycja na obiad
Grillowany łosoś z delikatnym sosem, to ciekawa propozycja na obiad 123RF/PICSEL

Grillowane steki z łososia z sosem cytrynowo-ziołowym - przepis

Składniki

na stek z łososia

  • stek z łososia o wadze 230 g
  • sól morska i pieprz
  • 1 łyżeczka nasion sezamu lub oleju z pestek winogron
  • 1 szklanka sosu cytrynowo-ziołowego (przepis poniżej)
2 porcje

Grillowane steki z łososia - przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 st.C. 
  2. Dopraw łososia solą i pieprzem, a następnie ułóż na blasze wyłożonej folią aluminiową. 
  3. Posyp stek sezamem lub polej olejem z pestek winogron. 
  4. Piecz, aż ryba będzie całkowicie upieczona, czyli przez jakieś 12-15 minut. 
  5. Podawaj z dużą ilością sosu cytrynowo-ziołowego.

Sos cytrynowo-ziołowy - przepis

Zobacz również:

    Składniki

    na sos cytrynowo-ziołowy

    • sok z 2 cytryn
    • 3-4 łyżki oleju z awokado lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
    • 2-3 ząbki czosnku grubo posiekane
    • ½ czerwonej cebuli grubo posiekanej
    • ½ szklanki świeżej kolendry lub natki
    • sól morska
    1. Umieść wszystkie składniki w kielichu blendera. 
    2. Miksuj w trybie pulsowania, aż powstanie pachnący, dobrze połączony sos.
    Zmysłowe smaki: Cytrusowy łosoś z kuskusemINTERIA.TVInteria.tv
    materiały prasowe
    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?