Grillowane steki z łososia z sosem cytrynowo-ziołowym. Pomysł na smaczny obiad

Grillowany łosoś z delikatnym sosem, to ciekawa propozycja na obiad
Grillowany łosoś z delikatnym sosem, to ciekawa propozycja na obiad 123RF/PICSEL

Grillowane steki z łososia z sosem cytrynowo-ziołowym - przepis

Składniki

na stek z łososia

  • stek z łososia o wadze 230 g
  • sól morska i pieprz
  • 1 łyżeczka nasion sezamu lub oleju z pestek winogron
  • 1 szklanka sosu cytrynowo-ziołowego (przepis poniżej)
2 porcje

Grillowane steki z łososia - przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 st.C. 
  2. Dopraw łososia solą i pieprzem, a następnie ułóż na blasze wyłożonej folią aluminiową. 
  3. Posyp stek sezamem lub polej olejem z pestek winogron. 
  4. Piecz, aż ryba będzie całkowicie upieczona, czyli przez jakieś 12-15 minut. 
  5. Podawaj z dużą ilością sosu cytrynowo-ziołowego.

Sos cytrynowo-ziołowy - przepis

Składniki

na sos cytrynowo-ziołowy

  • sok z 2 cytryn
  • 3-4 łyżki oleju z awokado lub oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2-3 ząbki czosnku grubo posiekane
  • ½ czerwonej cebuli grubo posiekanej
  • ½ szklanki świeżej kolendry lub natki
  • sól morska
  1. Umieść wszystkie składniki w kielichu blendera. 
  2. Miksuj w trybie pulsowania, aż powstanie pachnący, dobrze połączony sos.
Zmysłowe smaki: Cytrusowy łosoś z kuskusemINTERIA.TVInteria.tv
zdjęcie
materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?