Grillowane steki z łososia z sosem cytrynowo-ziołowym. Pomysł na smaczny obiad

Grillowane steki z łososia z sosem cytrynowo-ziołowym to propozycja dr Sary Gottfried, autorki książki "Keto detoks. 4-tygodniowy plan na zrzucenie zbędnych kilogramów". Jak przygotować to danie? Poznaj przepis.

Grillowany łosoś z delikatnym sosem, to ciekawa propozycja na obiad
Grillowany łosoś z delikatnym sosem, to ciekawa propozycja na obiad 123RF/PICSEL

W swojej książce ekspertka dzieli się nową, przyjazną kobietom dietą keto, która odpowiada na wyjątkowe potrzeby hormonalne ich organizmów. Zdradza 50 przepisów, a wśród nich jest ten na łososia z sosem cytrynowo-ziołowym. - Łosoś to jeden z moich faworytów, gdy chodzi o zwalczanie stanów zapalnych z użyciem widelca - pisze dr Sara Gottfried.

Grillowane steki z łososia z sosem cytrynowo-ziołowym - przepis

Grillowane steki z łososia - przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 st.C. 
  2. Dopraw łososia solą i pieprzem, a następnie ułóż na blasze wyłożonej folią aluminiową. 
  3. Posyp stek sezamem lub polej olejem z pestek winogron. 
  4. Piecz, aż ryba będzie całkowicie upieczona, czyli przez jakieś 12-15 minut. 
  5. Podawaj z dużą ilością sosu cytrynowo-ziołowego.

Sos cytrynowo-ziołowy - przepis

Jak zapewnia autorka przepisu, ten sos znakomicie nadaje się do sałatek, pieczonych warzyw, kurczaka lub ryby.

Sos cytrynowo - ziołowy - przygotowanie

  1. Umieść wszystkie składniki w kielichu blendera. 
  2. Miksuj w trybie pulsowania, aż powstanie pachnący, dobrze połączony sos.

* Przepis pochodzi z książki: Dr Sara Gottfried "Keto detoks. 4-tygodniowy plan na zrzucenie zbędnych kilogramów i odzyskanie równowagi hormonalnej"

  • Lubisz gotować? Ciekawe przepisy, porady kulinarne znajdziesz w naszym serwisie: Kobieta.interia.pl

Zmysłowe smaki: Cytrusowy łosoś z kuskusemInteria.tv
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas