Idealne sosy do wielkanocnych jajek. Oto cztery sprawdzone przepisy

Wielkanoc tuż-tuż, a skoro Wielkanoc, to i jajka. Zanim jednak przystąpimy do pałaszowania tego niezwykle zdrowego daru natury, warto najpierw pomyśleć o kilku pysznych dodatkach do jajek w postaci sosów. Które idealnie sprawdzą się na świątecznym stole i jak je przygotować?

Jak przygotować pyszne sosy do jajek?
Jak przygotować pyszne sosy do jajek? 123RF/PICSEL

Jajka ugotowane na twardo zazwyczaj spożywamy, dodając do nich odrobinę soli. Wielkanoc to idealny moment na urozmaicenie smaku, a to możemy osiągnąć, przygotowując doskonałe sosy. W tym celu warto postawić na sprawdzone, proste i klasyczne przepisy. Zobacz, jak z powodzeniem możesz zrobić cztery sosy do jajek. Oto one.

Sos tatarski. Sprawdzony przysmak na wielkanocnym stole

Sos tatarski to klasyka wszystkich sosów serwowanych na zimno. Taki sos możemy doprawiać w zależności od naszych preferencji, ale żeby cieszyć się doskonałym smakiem musimy najpierw stworzyć jego bazę. Do przygotowania sosu tatarskiego potrzebujemy następujących składników:

  • jedna cebula biała lub szalotka,
  • jeden ogórek konserwowy,
  • jeden ząbek czosnku
  • majonez - 250 g,
  • sok z cytryny - trzy łyżki,
  • musztarda - trzy łyżeczki,
  • natka pietruszki,
  • szczypiorek,
  • kapary - jedna łyżka,
  • pieprz i sól.

Przygotowanie sosu tatarskiego zaczynamy od posiekania natki pietruszki i szczypiorku. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę lub szalotkę drobno siekamy. Wszystko wsypujemy do naczynia, dodajemy majonez i mieszamy.

Ogórka siekamy na małą kostkę lub przecieramy na tarce o małych oczkach. Siekamy także kapary, następnie łączymy je z ogórkiem, musztardą i dodajemy do naczynia z innymi składnikami. Wlewamy sok z cytryny, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.

Tak przygotowany sos wkładamy do lodówki na godzinę. Gotowe!

Sos tatarski to idealna propozycja na wielkanocny stół
Sos tatarski to idealna propozycja na wielkanocny stół123RF/PICSEL

Sos chrzanowy idealnie komponuje się z jajkami

Sos chrzanowy charakteryzuje się wyrazistym, lekko pikantnym smakiem, który idealnie komponuje się z jajkami. Niezbędnymi składnikami do takiego sosu są:

  • jedna lub dwie łyżki startego chrzanu,
  • jedna łyżeczka octu winnego,
  • półtorej łyżki majonezu,
  • natka pietruszki,
  • 100 g śmietany lub jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz.

Do naczynia przekładamy majonez, ocet winny i chrzan. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i łączymy. Doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Po dokładnym wymieszaniu sos chowamy na godzinę do lodówki.

Sos koperkowy. Łagodny dodatek do jajek

Kolejna propozycja sosu do jajek bazuje na koperku. Jest delikatny w smaku, dlatego powinien zadowolić nawet najbardziej wybrednych gości. Do przygotowania sosu koperkowego potrzebujemy:

  • koperek,
  • pięć łyżek jogurtu naturalnego,
  • dwa ząbki czosnku,
  • 100 ml majonezu.

Majonez i jogurt przekładamy do naczynia i mieszamy. Koperek drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko dodajemy do masy jogurtowo-majonezowej. Na koniec doprawiamy do smaku wedle preferencji solą i pieprzem. Na godzinę chowamy do lodówki.

Sos musztardowo-miodowy

Sos musztardowo-miodowy do jajek to idealna propozycja dla osób uwielbiających smak ostro-słodki. Zaopatrujemy się w następujące składniki i przystępujemy do dzieła. Do zrobienia sosu potrzebujemy:

  • łyżkę musztardy - najlepiej francuskiej,
  • łyżkę miodu,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • szczyptę ostrej papryki w proszku,
  • sól i pieprz.

W naczyniu dokładnie mieszamy musztardę, miód i jogurt. Dodajemy odrobinę ostrej papryki w proszku i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na godzinę.

„Ewa gotuje”: Sałatka jajeczna z ogórkiemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas