Idealne sosy do wielkanocnych jajek. Oto cztery sprawdzone przepisy
Wielkanoc tuż-tuż, a skoro Wielkanoc, to i jajka. Zanim jednak przystąpimy do pałaszowania tego niezwykle zdrowego daru natury, warto najpierw pomyśleć o kilku pysznych dodatkach do jajek w postaci sosów. Które idealnie sprawdzą się na świątecznym stole i jak je przygotować?
Spis treści:
Jajka ugotowane na twardo zazwyczaj spożywamy, dodając do nich odrobinę soli. Wielkanoc to idealny moment na urozmaicenie smaku, a to możemy osiągnąć, przygotowując doskonałe sosy. W tym celu warto postawić na sprawdzone, proste i klasyczne przepisy. Zobacz, jak z powodzeniem możesz zrobić cztery sosy do jajek. Oto one.
Czytaj także: Sosy i farsze do jajek na Wielkanoc
Sos tatarski. Sprawdzony przysmak na wielkanocnym stole
Sos tatarski to klasyka wszystkich sosów serwowanych na zimno. Taki sos możemy doprawiać w zależności od naszych preferencji, ale żeby cieszyć się doskonałym smakiem musimy najpierw stworzyć jego bazę. Do przygotowania sosu tatarskiego potrzebujemy następujących składników:
- jedna cebula biała lub szalotka,
- jeden ogórek konserwowy,
- jeden ząbek czosnku
- majonez - 250 g,
- sok z cytryny - trzy łyżki,
- musztarda - trzy łyżeczki,
- natka pietruszki,
- szczypiorek,
- kapary - jedna łyżka,
- pieprz i sól.
Przygotowanie sosu tatarskiego zaczynamy od posiekania natki pietruszki i szczypiorku. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę lub szalotkę drobno siekamy. Wszystko wsypujemy do naczynia, dodajemy majonez i mieszamy.
Ogórka siekamy na małą kostkę lub przecieramy na tarce o małych oczkach. Siekamy także kapary, następnie łączymy je z ogórkiem, musztardą i dodajemy do naczynia z innymi składnikami. Wlewamy sok z cytryny, doprawiamy solą oraz pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.
Tak przygotowany sos wkładamy do lodówki na godzinę. Gotowe!
Sos chrzanowy idealnie komponuje się z jajkami
Sos chrzanowy charakteryzuje się wyrazistym, lekko pikantnym smakiem, który idealnie komponuje się z jajkami. Niezbędnymi składnikami do takiego sosu są:
- jedna lub dwie łyżki startego chrzanu,
- jedna łyżeczka octu winnego,
- półtorej łyżki majonezu,
- natka pietruszki,
- 100 g śmietany lub jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz.
Do naczynia przekładamy majonez, ocet winny i chrzan. Wszystko dokładnie ze sobą mieszamy i łączymy. Doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Po dokładnym wymieszaniu sos chowamy na godzinę do lodówki.
Sos koperkowy. Łagodny dodatek do jajek
Kolejna propozycja sosu do jajek bazuje na koperku. Jest delikatny w smaku, dlatego powinien zadowolić nawet najbardziej wybrednych gości. Do przygotowania sosu koperkowego potrzebujemy:
- koperek,
- pięć łyżek jogurtu naturalnego,
- dwa ząbki czosnku,
- 100 ml majonezu.
Majonez i jogurt przekładamy do naczynia i mieszamy. Koperek drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę i wszystko dodajemy do masy jogurtowo-majonezowej. Na koniec doprawiamy do smaku wedle preferencji solą i pieprzem. Na godzinę chowamy do lodówki.
Zobacz również: Jak zrobić sałatkę warstwową na Wielkanoc? Takie połączenie smaków konkurencją dla jarzynowej
Sos musztardowo-miodowy
Zobacz również:
Sos musztardowo-miodowy do jajek to idealna propozycja dla osób uwielbiających smak ostro-słodki. Zaopatrujemy się w następujące składniki i przystępujemy do dzieła. Do zrobienia sosu potrzebujemy:
- łyżkę musztardy - najlepiej francuskiej,
- łyżkę miodu,
- 100 ml jogurtu naturalnego,
- szczyptę ostrej papryki w proszku,
- sól i pieprz.
W naczyniu dokładnie mieszamy musztardę, miód i jogurt. Dodajemy odrobinę ostrej papryki w proszku i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki na godzinę.