Idealne sosy do wielkanocnych jajek. Oto cztery sprawdzone przepisy

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Jak przygotować pyszne sosy do jajek?
Jak przygotować pyszne sosy do jajek? 123RF/PICSEL

Sos tatarski. Sprawdzony przysmak na wielkanocnym stole

  • jedna cebula biała lub szalotka,
  • jeden ogórek konserwowy,
  • jeden ząbek czosnku
  • majonez - 250 g,
  • sok z cytryny - trzy łyżki,
  • musztarda - trzy łyżeczki,
  • natka pietruszki,
  • szczypiorek,
  • kapary - jedna łyżka,
  • pieprz i sól.
Sos tatarski to idealna propozycja na wielkanocny stół
Sos tatarski to idealna propozycja na wielkanocny stół123RF/PICSEL

Sos chrzanowy idealnie komponuje się z jajkami

  • jedna lub dwie łyżki startego chrzanu,
  • jedna łyżeczka octu winnego,
  • półtorej łyżki majonezu,
  • natka pietruszki,
  • 100 g śmietany lub jogurtu naturalnego,
  • sól i pieprz.

Sos koperkowy. Łagodny dodatek do jajek

  • koperek,
  • pięć łyżek jogurtu naturalnego,
  • dwa ząbki czosnku,
  • 100 ml majonezu.

Sos musztardowo-miodowy

  • łyżkę musztardy - najlepiej francuskiej,
  • łyżkę miodu,
  • 100 ml jogurtu naturalnego,
  • szczyptę ostrej papryki w proszku,
  • sól i pieprz.
„Ewa gotuje”: Sałatka jajeczna z ogórkiemPolsat
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?