Marynowane maślaki sitarze. Przepis dla grzybiarzy po urodzajnych zbiorach

Maślaki sitarze zalicza się do smacznych grzybów jadalnych z rodziny maślakowatych. Znane są także pod nazwą sitarza, sitaka, wolaka oraz krowiaka. Rosną głównie w lasach iglastych pod sosnami, a największe szanse na ich znalezienie są od sierpnia do października. Odpowiednie ich przygotowanie sprawia, że zamieniają się w apetyczną przekąskę. Jak przygotować marynowane maślaki sitarze na jesień i zimę? Podpowiadamy.

Jak zamarynować maślaki sitarze?
Jak zamarynować maślaki sitarze?123RF/PICSEL

Jak obrać maślaki sitarze?

Zanim zabierzemy się za przetwarzanie sitaków w kuchni, należy dokładnie je obrać. Powierzchnia tego gatunku pokryta jest śluzem, który może być ciężkostrawny. Zadanie to jest jednak wyjątkowo męczące, zwłaszcza jeśli mamy do czynienia z niewielkimi okazami.

Chcąc przyspieszyć proces czyszczenia maślaków sitarzy, zacznijmy od odcięcia końcówek trzonów, a następnie zamoczmy je w specjalnie przygotowanym roztworze z solą. Wkładamy grzyby do mieszanki i pozostawiamy je na kilka godzin lub całą noc. W kolejnym kroku dokładnie opłukujemy je pod bieżącą wodą z kranu. Szybko zauważymy, że sól rozpuściła nadmiar śluzu.

Sitaki rosną najczęściej w grupach
Sitaki rosną najczęściej w grupach123RF/PICSEL

Marynowanie maślaków sitarzy

Uważa się, że maślak sitarz jest równie smaczny, co inne odmiany maślaków. Połączony z innymi leśnymi okazami świetnie sprawdzi się w wersji duszonej, gotowanej, suszonej, a także marynowanej. Szczególnym przysmakiem są właśnie sitarze w specjalnej zalewie. Do jej przygotowania potrzebujemy tylko kilku produktów.

Składniki:

  • 2 garście sitarzy oraz innych grzybów leśnych
  • 3,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki octu
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 6 łyżek cukru białego
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • ½ łyżeczki gorczycy

Maślaki sitarze w słoiku - przepis krok po kroku

  1. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w rondelku, doprowadzić do wrzenia i odstawić z ognia.
  2. W kolejnym kroku do czystego garnka nalewamy wodę, lekko ją solimy, i dodajemy dwie łyżki octu.
  3. Do naczynia wkładamy surowe maślaki i umieszczamy na niewielkim ogniu. Grzyby gotujemy przez ok. 10 minut, do momentu zmiany koloru na czerwono-fioletowy.
  4. Podgotowane sitarze umieszczamy luźno w słoikach, dodajemy do nich liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu i gorczycę.
  5. Słoik z grzybami uzupełniamy gorącą zalewą, dokładnie zakręcamy pokrywki i odwracamy do góry dnem.
„Ewa gotuje”: Grzyby marynowane w sosie musztardowymPolsat

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas