Jajko i jabłko "robią robotę" w wigilijnej sałatce. Jednak bazą smaku jest inny produkt
W czym tkwi sekret pysznej sałatki wigilijnej? Oczywiście kluczem do sukcesu jest umiejętne połączenie składników i smaków, które będą się idealnie komponować i rozkoszować nasze podniebienie. Wystarczy kilka, podstawowych produktów, by poczęstować gości wyśmienitą sałatką.
Bazą naszej wigilijnej sałatki jest rzecz jasna śledź. Umiejętnie łącząc tę rybę z kilkoma prostymi składnikami, możemy uzyskać doskonały efekt w postaci pysznej sałatki. Co więcej - jej przygotowanie nie jest czasochłonne, a trzymając się tego przepisu, mamy pewność, że sałatka wyjdzie idealna. Zatem do dzieła!
Czytaj także: Sprawdzi się lepiej niż śledzie. To prawdopodobnie jedna z najlepszych, świątecznych sałatek
Sałatka wigilijna ze śledziem i jajkiem - składniki
Do przygotowania wigilijnej sałatki ze śledziem i jajkiem potrzebujemy następujących składników:
- 4 filety śledziowe,
- 1 jabłko,
- 3 ogórki konserwowe,
- 2 jajka ugotowane na twardo,
- ½ puszki groszku konserwowego,
- ½ puszki kukurydzy konserwowej,
- świeża natka pietruszki,
- pieprz,
- sól,
- 4 łyżki majonezu.
Sałatka wigilijna ze śledziem i jajkiem - przepis
Filety śledziowe przekładamy do naczynia i zalewamy wodą. Śledzie powinny moczyć się w wodzie przez godzinę. Po tym czasie należy spróbować odrobinę śledzia i jeśli nadal jest za słony, do naczynia wlewamy świeżą wodę i ponownie moczymy przez godzinę.
Odpowiednio wymoczone śledzie delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy pod lekkim skosem na mniejsze kawałki. Ugotowane jajka obieramy ze skorupki, a jabłko obieramy ze skórki. Jajka, jabłko oraz ogórki kroimy w drobną kostkę. Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy.
Wszystkie składniki przekładamy do naczynia, dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Gotowe!