Jak gotować jajka, aby dobrze smakowały i łatwo się obierały?
Jajka są jednym z najczęściej gotowanych przez nas produktów spożywczych. Wydaje się, że nie ma nic prostszego niż ugotowanie jaj na twardo - w końcu potrzeba właściwie tylko jajek, wody i garnka. Jednak są pewne rzeczy, o których powinniśmy pamiętać.
Podstawowym błędem popełnianym przy gotowaniu jajek jest wyciąganie ich prosto z lodówki i wkładanie do wrzącej wody. Nigdy nie powinniśmy tak robić! Zamiast tego należy doprowadzić jajo do temperatury pokojowej lub włożyć je od razu do zimnej wody.
Kwestie temperatury są związane z procesami chemicznymi, jakie zachodzą wtedy w jajku. Jeśli włożymy je zimne, surowe do garnka z wrzącą wodą, to wywołamy w nim gwałtowną reakcję. Jajka mogą wtedy pękać z powodu zmiany temperatury.
Co więcej, w przypadku wkładania zimnych jajek do gorącej wody białko i żółtko przykleja się do wnętrza skorupki, co znacznie utrudnia jego obieranie. Jajko w środku może okazać się także twarde i gumowate.
Doprowadzenie jajek do temperatury pokojowej nie trwa długo. Zazwyczaj wystarczy po prostu wyciągnąć je z lodówki w tym samym czasie, kiedy woda zaczyna się gotować. Kiedy zacznie wrzeć, jajka będą już prawdopodobnie mieć odpowiednią temperaturę.
5 kroków do perfekcyjnych jaj na twardo:
- Do garnka z wodą wsyp 1-2 łyżki soli lub ⅛ szklanki octu. Wyjmij jajka z lodówki, w międzyczasie doprowadzając wodę do wrzenia.
- Gdy woda się zagotuje, delikatnie zanurz jajka w wodzie i gotuj przez 12 minut.
- Przykryj garnek i zdejmij go z ognia. Pozostaw na 18 minut.
- Po tym czasie zdejmij pokrywkę i umieść je w zimnej wodzie.
- Gdy jajka ostygną, są gotowe do obrania i jedzenia
Zobacz więcej:
Jak sprawdzić czy jajko jest świeże?
NIEZWYKŁA ARTYSTYCZNA KUCHNIA