Jak gotować jajka, aby dobrze smakowały i łatwo się obierały?

Jajka są jednym z najczęściej gotowanych przez nas produktów spożywczych. Wydaje się, że nie ma nic prostszego niż ugotowanie jaj na twardo - w końcu potrzeba właściwie tylko jajek, wody i garnka. Jednak są pewne rzeczy, o których powinniśmy pamiętać.

Jeden błąd, który można popełnić przy gotowaniu jajek
Jeden błąd, który można popełnić przy gotowaniu jajek/123RF/PICSEL123RF/PICSEL

Podstawowym błędem popełnianym przy gotowaniu jajek jest wyciąganie ich prosto z lodówki i wkładanie do wrzącej wody. Nigdy nie powinniśmy tak robić! Zamiast tego należy doprowadzić jajo do temperatury pokojowej lub włożyć je od razu do zimnej wody.

Dlaczego nie można gotować jajek prosto z lodówki?

Doprowadzenie jajek do temperatury pokojowej nie trwa długo. Zazwyczaj wystarczy po prostu wyciągnąć je z lodówki w tym samym czasie, kiedy woda zaczyna się gotować. Kiedy zacznie wrzeć, jajka będą już prawdopodobnie mieć odpowiednią temperaturę.

W jaki sposób ugotować perfekcyjne jajka?

5 kroków do perfekcyjnych jaj na twardo:

  1. Do garnka z wodą wsyp 1-2 łyżki soli lub ⅛ szklanki octu. Wyjmij jajka z lodówki, w międzyczasie doprowadzając wodę do wrzenia.

  • Gdy woda się zagotuje, delikatnie zanurz jajka w wodzie i gotuj przez 12 minut.

  • Przykryj garnek i zdejmij go z ognia. Pozostaw na 18 minut.

  • Po tym czasie zdejmij pokrywkę i umieść je w zimnej wodzie.

  • Gdy jajka ostygną, są gotowe do obrania i jedzenia

  • Jajka, owoce i mleko. Po której jesteś stronie?Interia.tv
    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas