Jak gotować jajka, aby dobrze smakowały i łatwo się obierały?
Jajka są jednym z najczęściej gotowanych przez nas produktów spożywczych. Wydaje się, że nie ma nic prostszego niż ugotowanie jaj na twardo - w końcu potrzeba właściwie tylko jajek, wody i garnka. Jednak są pewne rzeczy, o których powinniśmy pamiętać.
Podstawowym błędem popełnianym przy gotowaniu jajek jest wyciąganie ich prosto z lodówki i wkładanie do wrzącej wody. Nigdy nie powinniśmy tak robić! Zamiast tego należy doprowadzić jajo do temperatury pokojowej lub włożyć je od razu do zimnej wody.
Dlaczego nie można gotować jajek prosto z lodówki?
Zobacz również:
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
Doprowadzenie jajek do temperatury pokojowej nie trwa długo. Zazwyczaj wystarczy po prostu wyciągnąć je z lodówki w tym samym czasie, kiedy woda zaczyna się gotować. Kiedy zacznie wrzeć, jajka będą już prawdopodobnie mieć odpowiednią temperaturę.
W jaki sposób ugotować perfekcyjne jajka?
5 kroków do perfekcyjnych jaj na twardo:
- Do garnka z wodą wsyp 1-2 łyżki soli lub ⅛ szklanki octu. Wyjmij jajka z lodówki, w międzyczasie doprowadzając wodę do wrzenia.