Jak suszyć grzyby w piekarniku? Grzybiarze trzymają się złotej zasady
Oprac.: Karina Kołodziejczyk
Sezon na zbieranie grzybów trwa, nawet zwykły spacer po lesie może skończyć się koszykiem pełnym zbiorów. Nie da się zjeść od razu wszystkich grzybów, dlatego warto je zasuszyć, aby nie zmarnować żadnego okazu. W jaki sposób suszyć grzyby w piekarniku? Sprawdź instrukcję krok po kroku.
Spis treści:
Jak przygotować grzyby do suszenia w piekarniku?
Przygotowanie grzybów jest jedną z najważniejszych czynności w procesie ich suszenia. Na sam początek powinniśmy rozłożyć wszystkie zebrane grzyby na gazecie lub ręczniku papierowym, aby wilgoć została pochłonięta.
Po paru godzinach możemy przystąpić do oczyszczania grzybów. Pamiętajmy, aby nie używać do tego wody, a pędzelka. Z kolei okazy trudniejsze do oczyszczenia obieramy przy pomocy noża.
Kiedy oczyściliśmy wszystkie grzyby, możemy zacząć dzielić je na mniejsze kawałki. Ich grubość powinna wynosić około 1 cm. Mniejsze okazy przecinamy nożem na pół.
Jak suszyć grzyby w piekarniku - z termoobiegiem czy bez?
Najlepsze efekty suszenia grzybów w piekarniku uzyskamy, jeśli użyjemy termoobiegu, który uruchamia specjalny wentylator, dlatego powietrze będzie cały czas w obiegu. Proces ten sprzyja suszeniu grzybów w piekarniku.
Dzięki piekarnikowi z termoobiegiem możemy suszyć grzyby na trzech poziomach. Dodatkowo zalecamy uchylenie drzwi piekarnika, ponieważ pozbędziemy się parującej wody z grzybów.
W jakiej temperaturze najlepiej suszyć grzyby w piekarniku?
Grzyby w piekarniku najlepiej suszyć w temperaturze 50 stopni Celsjusza. Tej temperatury nie powinniśmy ani zwiększać, ani zmniejszać. Dlaczego?
Zwiększenie temperatury podczas suszenia grzybów w piekarniku może skutkować wysuszeniem ich wierzchniej warstwy, przez co woda zostanie we wnętrzu okazów i nie będzie mogła odparować. Tak ususzone grzyby w szybkim czasie mogą spleśnieć i zainfekować pozostałe okazy.
W przypadku zmniejszenia temperatury suszenia grzybów w piekarniku nie doczekamy się właściwego efektu, a dodatkowo wydłużymy czas i pobór energii. Niedosuszone grzyby zaczną pleśnieć.
Ile czasu suszyć grzyby w piekarniku?
Grzyby w piekarniku należy suszyć przez około 8 godzin. Proces suszenia grzybów można rozłożyć na dwa dni. Drugiego dnia powinniśmy sprawdzać, czy grzyby są już całkowicie wysuszone. W jaki sposób?
Całkowicie wysuszony grzyb jest elastyczny, jednak będzie łamać się przy dużym wygięciu. Ponadto ma jasną barwę i przyjemny zapach. Niedosuszonego grzyba nie możemy złamać, a przesuszony ulegnie złamaniu od razu.
Jak suszyć grzyby w piekarniku - instrukcja krok po kroku
Suszenie grzybów w piekarniku to jedna z najpopularniejszych metod zachowania ich aromatu i smaku, jednak wymaga cierpliwości i stosowania się do najważniejszych zasad. Oto instrukcja suszenia grzybów krok po kroku:
- przygotuj grzyby do suszenia - umieść je na gazecie lub ręczniku papierowym, a po upływie kilku godzin zacznij oczyszczać grzyby;
- umieść grzyby na ruszcie lub specjalnej siatce do suszenia. Pod ruszt podłóż blachę, aby okazy nie pospadały na płytę grzewczą piekarnika. Możesz umieścić grzyby na blasze wyłożonej papierem do pieczenia;
- rozłóż grzyby tak, aby nie stykały się ze sobą - w tym celu umieść je paru blachach;
- susz grzyby w piekarniku przez 8 godzin - możesz zrobić to nie w jeden, a w dwa dni;
- co jakiś czas mieszaj grzyby - co godzinę przewracaj grzyby, aby równomiernie odparowały z wody.
Grzyby ususzone w piekarniku zachowają aromat i smak, jeśli przełożymy je do szczelnie zamykanych pojemników. Ususzone okazy możemy umieścić w słoikach z uszczelką lub metalowych puszkach.
CZYTAJ TAKŻE: