Jak suszyć grzyby w piekarniku? Grzybiarze trzymają się złotej zasady

Jak ususzyć grzyby w piekarniku? Powinniśmy zacząć od przygotowania grzybów
Jak ususzyć grzyby w piekarniku? Powinniśmy zacząć od przygotowania grzybów123RF/PICSEL

Jak przygotować grzyby do suszenia w piekarniku?

Jak prawidłowo oczyścić grzyby do suszenia? Oto kilka wskazówek
Jak prawidłowo oczyścić grzyby do suszenia? Oto kilka wskazówek123RF/PICSEL123RF/PICSEL

Jak suszyć grzyby w piekarniku - z termoobiegiem czy bez?

Zobacz również:

    W jakiej temperaturze najlepiej suszyć grzyby w piekarniku?

    Grzyby powinniśmy suszyć w piekarniku z termoobiegiem.
    Grzyby powinniśmy suszyć w piekarniku z termoobiegiem.123RF/PICSEL

    Ile czasu suszyć grzyby w piekarniku?

    Zobacz również:

      Jak suszyć grzyby w piekarniku - instrukcja krok po kroku

      • przygotuj grzyby do suszenia - umieść je na gazecie lub ręczniku papierowym, a po upływie kilku godzin zacznij oczyszczać grzyby;
      • umieść grzyby na ruszcie lub specjalnej siatce do suszenia. Pod ruszt podłóż blachę, aby okazy nie pospadały na płytę grzewczą piekarnika. Możesz umieścić grzyby na blasze wyłożonej papierem do pieczenia;
      • rozłóż grzyby tak, aby nie stykały się ze sobą -  w tym celu umieść je paru blachach;
      • susz grzyby w piekarniku przez 8 godzin - możesz zrobić to nie w jeden, a w dwa dni;
      • co jakiś czas mieszaj grzyby - co godzinę przewracaj grzyby, aby równomiernie odparowały z wody.
      Czy istnieje recepta na bestseller? Barbara Wysoczańska u Alicji ResichINTERIA.PL